Ako pripraviť tekvicu, aby chutila aj deťom?
Práve sme so synom dojedli toto skvelé tekvicové jedlo. Jeho príprava je trošku zdĺhavejšia a náročnejšia, no určite stojí zato ho vyskúšať. Pýtate sa, ako pripraviť tekvicu, aby chutila aj deťom?
Tekvicová zmes s čili – ak robíme jedlo aj pre deti, čili použijeme až pri servírovaní
Súčasťou tohto receptu sú aj paradajky, ktorých sezóna skončila, prípadne sa nájdu posledné „kusy“ (ak nehovoríme o supermarketoch, kde dostaneme aj jahody v zime). Ja ich kupujem priamo od farmára ako všetku zeleninu a ovocie, v súlade so sezónou. Paradajky majú silný ochladzujúci efekt na organizmus, no ten vyváži ich varenie a chilli, ktoré má, naopak, ohrevný efekt. A to je v tomto ročnom období chladných sychravých dní veľmi dôležité.
PRÍSADY:
- 1 PL olivového oleja
- 1 stredne veľká žltá cibuľa
- 1/2 KL sušeného čili
- 1 KL sušeného oregana
- 1 KL sušeného koriandru
- 1 PL paradajkového pretlaku (používam domáci)
- 300 g mixovaných paradajok (domáce)
- 200 g predvarenej fazule
- 200 g predvareného cícera
- 150 g tekvicového pyré (hokaidó)
- 200 g tekvice hokaidó nakrájanej na malé kocky
- 150 ml prevarenej vody
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
POSTUP:
V hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a dozlatista orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme čili (ak robíme jedlo aj pre deti, čili použijeme až pri servírovaní), oregano, koriander a pretlak, zvýšime teplotu, chvíľu opečieme (1 min.). Následne vložíme paradajky, predvarený cícer, fazuľu (deň predtým namočíme do vody a zvlášť uvaríme), tekvicové pyré a nakrájanú tekvicu. Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme a podlejeme prevarenou vodou. Zakryjeme pokrievkou, dusíme 20 min. na miernom ohni a nakoniec pridáme 3 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku, už nevaríme.
Po dobrom jedle padne vhod pobyt v prírode.
Tieto krásne fotky nám urobila talentovaná fotografka Helga Marintseva.
Poznámka:
Paradajkový pretlak a mixované paradajky sú domácej výroby v lete. Z termodynamického hľadiska majú silno ochladzujúci účinok na organizmus, preto sú vhodné najmä na konzumáciu v lete. Varom, bylinkami a obzvlášť s čili (silný ohrevný efekt) sa účinky vyvážia.
Dobrú chuť!
Autorka je športovkyňa a trénerka
Foto: helga.marin_photographer, www.marintseva.com
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/