Jeseň a zima sa pre mňa spája s tekvicou. Ako pripraviť tekvicu, aby jedlo chutilo aj deťom?

Ako pripraviť tekvicu, aby chutila aj deťom?

Práve sme so synom dojedli toto skvelé tekvicové jedlo. Jeho príprava je trošku zdĺhavejšia a náročnejšia, no určite stojí zato ho vyskúšať. Pýtate sa, ako pripraviť tekvicu, aby chutila aj deťom?

Tekvicová zmes s čili – ak robíme jedlo aj pre deti, čili použijeme až pri servírovaní

Súčasťou tohto receptu sú aj paradajky, ktorých sezóna skončila, prípadne sa nájdu posledné „kusy“ (ak nehovoríme o supermarketoch, kde dostaneme aj jahody v zime). Ja ich kupujem priamo od farmára ako všetku zeleninu a ovocie, v súlade so sezónou. Paradajky majú silný ochladzujúci efekt na organizmus, no ten vyváži ich varenie a chilli, ktoré má, naopak, ohrevný efekt. A to je v tomto ročnom období chladných sychravých dní veľmi dôležité.

PRÍSADY:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 1/2 KL sušeného čili
  • 1 KL sušeného oregana
  • 1 KL sušeného koriandru
  • 1 PL paradajkového pretlaku (používam domáci)
  • 300 g mixovaných paradajok (domáce)
  • 200 g predvarenej fazule
  • 200 g predvareného cícera
  • 150 g tekvicového pyré (hokaidó)
  • 200 g tekvice hokaidó nakrájanej na malé kocky
  • 150 ml prevarenej vody
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie

Ako pripraviť tekvicu

POSTUP:

V hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a dozlatista orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme čili (ak robíme jedlo aj pre deti, čili použijeme až pri servírovaní), oregano, koriander a pretlak, zvýšime teplotu, chvíľu opečieme (1 min.). Následne vložíme paradajky, predvarený cícer, fazuľu (deň predtým namočíme do vody a zvlášť uvaríme), tekvicové pyré a nakrájanú tekvicu. Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme a podlejeme prevarenou vodou. Zakryjeme pokrievkou, dusíme 20 min. na miernom ohni a nakoniec pridáme 3 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku, už nevaríme.

Po dobrom jedle padne vhod pobyt v prírode.

Tieto krásne fotky nám urobila talentovaná fotografka Helga Marintseva.

Poznámka:

Paradajkový pretlak a mixované paradajky sú domácej výroby v lete. Z termodynamického hľadiska majú silno ochladzujúci účinok na organizmus, preto sú vhodné najmä na konzumáciu v lete. Varom, bylinkami a obzvlášť s čili (silný ohrevný efekt) sa účinky vyvážia.

Dobrú chuť!

Oli Beständig

Autorka je športovkyňa a trénerka

Foto: helga.marin_photographer, www.marintseva.com

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

Mohlo by vás zaujímať