Umelé mäso? Vyzerá to ako kurča, vonia a chutí to ako kurča, ale ide o umelé mäso z laboratória!

Umelé mäso? Vyzerá to ako kurča, vonia a chutí to ako kurča, ale ide o umelé mäso z laboratória!

Nikdy by ste neuhádli, že ten kus mäsa na obrázku nepochádza z farmy. Vyrobili ho v laboratóriu v priemyselnom areáli len pár kilometrov od mäsiarstva a bistra Huber ´s.  Mäsiarstvo a bistro Huber’s v Singapure je jedinou reštauráciou na svete, kde nájdete na jedálnom lístku takzvané kultivované mäso. V preklade – umelé mäso. Podľa majiteľa reštaurácie sú ohlasy zákazníkov „fenomenálne“.

Tvorca mäsa – kalifornská spoločnosť Eat Just – tvrdí, že je etické, čisté a ekologické – bez kompromisov v chuti.

Do tohto odvetvia sa nalievajú miliardy dolárov, ale nad jeho životaschopnosťou visia veľké otázniky. Odkedy bol v roku 2013 v Londýne predstavený prvý laboratórne vypestovaný hamburger, ktorého vytvorenie stálo len 330 000 dolárov (263 400 libier), desiatky spoločností po celom svete sa zapojili do pretekov o uvedenie cenovo dostupného vypestovaného mäsa na trh. Zatiaľ sa len spoločnosti Eat Just podarilo získať povolenie na verejný predaj svojho výrobku po tom, ako regulačné orgány v Singapure – jedinej krajine na svete, ktorá povoľuje predaj laboratórne vypestovaného mäsa – dali v decembri 2020 zelenú jej kuraťu.

Umelé mäso stále nie je ani zďaleka bežne dostupné.

Pestované kuracie nugetky boli v roku 2021 krátko aj na jedálnom lístku v súkromnom klube pre členov. Táto spolupráca trvala niekoľko mesiacov a tento rok začala spoločnosť Huber’s ponúkať širokej verejnosti kurací sendvič.

Celý článok nájdete tu: https://www.bbc.com/news/business-65784505

Ak neviete po anglicky, použite služby umelej inteligencie a text preložíte za pomoci prekladača Deepl.

Pripravila: Martina Valachová

Priemyselne spracované potraviny? 

Ak vás zaujímajú umelé súčasti potravín, možno vás zaujme rozhovor s mikrobiologičkou Ivanou Stenzlovou. Bavili sme sa o aspartáme, ale aj o GMO potravinách. Celý rozhovor môžete sledovať priamo tu. Alebo na YouTube – na kanáli ODznova.

P.S: Ak sa vám zdá, že na Slovensku sme od umelého mäsa ešte ďaleko, skúste si pozrieť aktivity spoločenstva jemprezem. 

 

Mohlo by vás zaujímať