Ambulancie sú plné pacientov s neflexibilným metabolizmom. Je ten váš FLEXIBILNÝ?

flexibilný metabolizmusFLEXIBILNÝ metabolizmus? Ako na tom ste?

O téme flexibilný metabolizmus sa dočítate viac na blogu poradcu životného štýlu, ako v lekárskej publikácii. Pravdou však je, že naše ambulancie sú zahltené pacientmi s neflexibilným metabolizmom a následnými príznakmi civilizačných ochorení.

Skúsme si povedať niečo o flexibilite metabolizmu v „chalupárskom“ štýle…

Metabolizmus, teda zmena látok v živom organizme na získanie energie, je ako kotlík. Podľa toho, v akom stave je, koľko a čo doň nakladáme, koľko pridávame vzduchu a ako odoberáme teplo, tak funguje. Presne tak pracuje aj ľudský metabolizmus. V ideálnom stave máme kotlík pekne vyčistený, pridávame primerané množstvo čistého paliva, s minimálnou tvorbou odpadu, zabezpečíme prístup vzduchu a odoberáme energiu potrebnú na život. V tom horšom prípade je kotol za…špinený, palivo nekvalitné, prípadne tak veľa a tak skombinovaného, že až oheň pridúša…

Hlavný inžinier nám naprojektoval dobre fungujúci kotol.

Keď potrebujeme viac energie, spaľuje to, čo dostane, a siahne na rezervy. Keď je paliva nadbytok, ukladá do zásoby. Nie do batérií, ale do tukového tkaniva. Čo sa paliva týka, sme univerzálni, energiu dokážeme získavať zo všetkých základných živín, teda sacharidov, tukov i bielkovín. Tie posledné využívame na spaľovanie sporadicky, najmä v čase nedostatku. Spaľovanie sacharidov a tukov beží celých 24/7.

Človek žil tisícky rokov v prostredí so striedaním období hojnosti a nedostatku, viac toho druhého.

Naše systémy sú naprogramované bojovať o život a zmeniť nadbytok na zásoby.

V období prísunu jedla je zapnutý najmä sacharidový metabolizmus (a to aj u mäsožravcov, strava s obsahom sacharidov stimuluje tvorbu inzulínu). Inzulín je hlavný „zhŕňajovský“ hormón tvoriaci zásoby. V období mimo jedla, teda napríklad aj v noci, a tiež v období nedostatku sa inzulín a cukrový metabolizmus vypína a zapína sa tukový metabolizmus.

Tuk je efektívnejšie palivo, má omnoho viac energie ako cukor a je jednoduchšie „uskladniteľný“ v tukovom tkanive. Dokonca sa z neho dokáže tvoriť špeciálne – jednoduchšie spaľovateľné palivo – ketolátky. Tie využíva aj mozog, ktorý ako jeden z mála orgánov má najradšej cukor.

Problém je ale v tom, že sacharidový a tukový metabolizmus nemajú radi, keď sa veľmi miešajú…

Schopnosť prepínať medzi cukrovým a tukovým metabolizmom bola a je nevyhnutná pre prežitie. Toto prepínanie sa volá METABOLICKÁ FLEXIBILITA.

Prepínanie podľa dostupnosti paliva, teda pružnosť, flexibilita nášho metabolizmu dobre funguje, keď je náš metabolizmus, teda spomínaný kotol, čistý, s primeraným množstvom kvalitného paliva a aj dostatočnou spotrebou energie. Dnešný životný štýl v „komfortnej zóne“, s celodenným, niekedy aj celonočným a celoročným prístupom k potrave s neprimeraným množstvom priemyselne spracovanej stravy, najmä sacharidovej a s malou spotrebou energie na akúkoľvek fyzickú aktivitu, pokazil gombík prepínania. Vzniká METABOLICÁ NEFLEXIBILITA.

Ako sa to prejavuje?

„Zaseknutým“ prepínačom a stabilne zapnutým cukrovým metabolizmom. A keďže cukor je „krátkodobé“ palivo, tak veľmi pomaly a zákerne v období, keď sme „zdraví“, alebo máme aspoň taký pocit, je to neschopnosť fungovať nalačno, bez prísunu cukru. Nielen pri fyzickej záťaži, ale aj v pokoji. „ Závislosť“ na jedle a cukre sa prejavuje potrebou neustáleho drobného nakopávania energie vo forme minijedál, inak sa dostaví nervozita, nesústredenosť, nevýkonnosť. Naše telo má zásoby energie v tukovom tkanive, no veľmi ťažko sa k nim dostávame.

Flexibilný metabolizmus

Časom viac, keď sme 40+, sa pokračujúce príznaky metabolickej neflexibility prejavujú vo výsledkoch testov u lekára.

Na preventívke sa dozvieme, že máme „zlý metabolizmus“, nadváhu až obezitu, zvýšenú hladinu tukov, kyseliny močovej, vysoký krvný tlak, eventuálne až cukrovku. Ak hľadáme odpoveď na tému flexibilný metabolizmus, toto všetko je už ďalší level zlého prepínania, teda metabolickej neflexibility. Tu už hovoríme o príznakoch zahltenia systému, nefungovania sacharidového metabolizmu a o nefungovaní hormónu inzulínu. Telo sa snaží zregulovať spaľovanie jeho zvýšeným vyplavovaním, bunky však prestávajú na inzulín reagovať. Vzniká porucha inzulínovej citlivosti a inzulínová rezistencia.

V kotlíkovom slangu – máme zahltený, za…špinený kotol, kde napriek tomu stabilne prikladáme, niekedy veľa a bez rozmyslu, a palivo nehorí, ale decht nám zapcháva potrubie… Stávame sa pacientmi a začíname konzumovať lieky na „zlepšenie metabolizmu“, zníženie tlaku, proti cholesterolu, na cukrovku.

Flexibilný metabolizmus: Čo tak upratať si svoj „kotlík“? Ako?

Skúsme imitovať prostredie, na ktoré sme boli naprogramovaní:

  • Liečebné hladovanie…, ale o tom s niekým, kto sa tomu rozumie lepšie a má osobnú skúsenosť.
  • Imitujme obdobia nedostatku, dodržiavajme pôsty.
  • Predĺžme čas spaľovania jednej dávky, teda predĺžme denné intervaly medzi jedlami a predĺžme celkový denný čas nalačno, napr. prerušovaným hladovaním. 5x denne musia jesť malé deti a veľmi chorí ľudia… Obdobie nalačno prispieva k čisteniu systému.
  • Zabezpečme PRIMERANÉ množstvo kvalitného paliva, neprepĺňajme.
  • Primerané miešanie prirodzeného paliva u zdravých nie je problém. Ak však metabolizmus už dobre nefunguje, palivo miešajme čo najmenej. Teda jedzme skôr zeleninu s mäsom, alebo zeleninu so sacharidmi (pomáhajú oba základné výživové smery, zdá sa, že zmysel je skôr v prirodzenosti a nemiešaní…).
  • Pohyb, fyzická aktivita zabezpečia dostatočný výdaj energie a pomáhajú „odblokovať“ prepínač, návody na to, ako pohybom trénovať svoj metabolizmus, prenechám odborníkom, máme takých aj na Slovensku.
  • Rešpektujme prírodné zákonitosti, teda biorytmy, denné, nočné. Noc by mala byť obdobím oddychu pre naše telo aj trávenie, jedzme sezónne, snažme sa udržiavať hmotnosť v priebehu roka bez koncoročných prírastkov.
  • Otužujme sa.

Tak sa mi zdá, že nech hovorím o akomkoľvek zdravotnom probléme, vždy končím s tým istým a najjednoduchším.

Podstatných pre zdravie je len pár vecí, a rozhodne tam patrí strava, pohyb, spánok…

MUDr. Dana Vavricová Ďureje

LFUK Bratislava, atestácia v odbore vnútorné lekárstvo

Pracovisko: Ambulancia vnútorného lekárstva DVD MED s. r. o., Partizánske

doktorkaonline.sk

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať