Na fašiangy sa muži a ženy obliekajú do masiek, ktoré zvýrazňujú vlastnosti a zlozvyky opačného pohlavia

Fašiangovníci z Mliečan (okr. Dunajská Streda), 1977. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: G. Sebök

Fašiangové obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy

Obyčajne končilo fašiangové obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy okolo Gregora, ale presný termín nebol určený. Jeden rok tak boli fašiangy dlhšie a inokedy kratšie. Všetko záviselo od toho, kedy bola Veľká noc a od vzťahu jarnej rovnodennosti a lunárneho cyklu. Na našom území sa ešte vo veľkomoravskom období používal výraz mjasopust, masopust, v stredoveku fašiangy, fašiang (pochádzajúce z nemeckého názvu Fastenschank – posledné čapovanie alkoholických nápojov pred pôstom).

Fašiangy sú spojené so zábavou, dobrým jedlom a oslavami konca zimy. 

Je to istým spôsobom vítanie prírody, ktorá sa na jar prebúdza zo zimného spánku a ožíva.

Dá sa povedať, že fašiangy sú v podstate karneval. Na oslavách fašiangov, ktoré sa konajú väčšinou počas víkendu pred Popolcovou stredou, sa ľudia s veľkou obľubou obliekajú do rôznych kostýmov, zvyčajne parodujúcich spoločenské témy a situácie alebo predstavujúcich silné zvieratá prírody(kôň, medveď, vôl), čo symbolizuje silu a neoblomnosť prírody. Na maskách nie je dôležité vyobraziť čo najlepšie danú tému, ale skôr zvýrazniť dôležité črty a držať sa zásad nezameniteľnej miestnej umeleckej tvorby daného regiónu. Býva zvykom, že sa muži a ženy obliekajú do masiek, ktoré zvýrazňujú vlastnosti a zlozvyky opačného pohlavia.

Jedlo

Keďže sa fašiangy končia začiatkom pôstneho obdobia, sú tým pádom aj obdobím, kedy sa veľa hoduje, varí a pečie. Na dedinách bývalo zvykom robiť praženicu pred začiatkom dedinskej zábavy, na ktorú bola pozvaná celá dedina. V Honte, na juhu Slovenska, sa zas zvykla páliť pálenka. Medzi najobľúbenejšie fašiangové jedlá však patria šišky, záviny a huspenina, bez ktorej sa nemohli zaobísť žiadne oslavy.

Deň pred záverečnou oslavou sa zvyklo v maskách chodiť po domoch v dedine a zbierať jedlo, aby bolo na oslave čo jesť a aby mohla zábava trvať čo najdlhšie. Najčastejšie sa dávala slanina a klobása.

Hudba

Tak ako každé významnejšie obdobie počas roka, aj fašiangy majú svoje typické ľudové piesne. Niektoré známejšie, napríklad Fašiangy, Turíce alebo Fašiangy sa krátia, môžete začuť na azda každej zábave, no každý región má aj svoje vlastné piesne, ktoré potešia každé ucho. Obyčajne boli piesne sprevádzané typickými hudobnými nástrojmi – akordeónmi, píšťalkami, husľami, basami a klarinetmi. Väčšina dedinských chlapcov sa už od mala učila tieto piesne, aby počas obchôdzok dedinou nazbierali čo najviac jedla.

V mestách sa namiesto ľudovej hudobnej zábavy chodilo na plesy a bály, kde už bola hudobná tvorba medzinárodná a menej zameraná na fašiangy.

Ostatné tradície

V rôznych častiach Slovenska sa dodnes konajú súťažné dni na konci zimy, kedy si miestni chlapci merajú sily v rôznych disciplínach, ako sú ťahanie klátuváľanie sudmi alebo jazda na voze na čas. Tieto súťaže sú obvykle sprevádzané kultúrnym programom a ponúkajú výbornú možnosť, ako ochutnať miestne špeciality, najmä tie zabíjačkové. V mestách sa zvykli konať súťaže jednotlivých cechov, patrilo tu napríklad chodenie na chodúľoch, plávanie v studenej vode a nosenie na žrdi. Na konci sa z dobrých učňov zvykli stávať noví tovariši svojich cechov.

Na Podpoľaní sa napríklad zvykne konať tradičná zimná furmanská súťaž ťažných koní, ktorá návštevníkom približuje jedinečnosť a krásu týchto zvierat. Okrem čarovnej prírody a krásy ťažných koní, si prídu na svoje aj vaše chuťové poháriky pri ochutnávke vynikajúcich zabíjačkových špecialít.

Žiaľ, v súčasnej pandemickej situácii sa plesy, zábavy či iné akcie fašiangového obdobia nekonajú, a preto všetci milovníci zábavy a tradícií s nedočkavosťou čakáme, kedy toto obdobie prejde a my sa opäť budeme môcť vrátiť k obľúbeným spoločenským akciám.

Jana Torzewská Kamenská sa venuje tvorbe šperkov a čerpá pri nich z minulosti. A tiež zo skúseností a toho, čo ju naučila jej starká.

Janinu tvorbu nájdete tu: RETROBIJOU a jej stránku na FB tu: https://www.facebook.com/RetroBijou.sk

Na ďalší text sa môžete tešiť už čoskoro…

Korektúry textu : Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať