Šošovicový prívarok z červenej šošovice s vajíčkom. Komplexné jedlo plné bielkovín za menej ako euro…

šošovicový prívarok z červenej šošoviceŠošovicový prívarok z červenej šošovice s vajíčkom. Komplexné jedlo plné bielkovín za menej ako euro…

Ako navariť rýchlo, zdravo a ešte aj za dobrý peniaz? Ako navariť bez míňania veľkého množstva energií? Všetky tieto otázky sa nám v poslednej dobe opakujú. Ako žiť hospodárne aj z dôvodu hroziaceho nedostatku energií? Skúšam jednoduché recepty a tento šošovicový prívarok z červenej šošovice je naozaj znamenité jedlo. Aj chuťovo, ale aj zložením. Poďme na to. Bude to krátke…

Prečo siahnuť po červenej šošovici

Červená šošovica obsahuje veľa bielkovín (cca 23g na 100g), ale aj železa. Dá sa povedať, že plne nahrádza mäso, pretože je to komplexná bielkovina. Obsahuje aj vit. B6 a mnohé minerály. Reguluje hladinu cukru v krvi, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, a preto zasýti na dlhú dobu. Nemá šupku, netreba ju namáčať a je veľmi rýchlo uvarená. Stačí cca 10 minút varenia a máte hotovo. Ja zvyknem prívarok okoreniť klasickým čiernym korením, troškou vegety, soľou a cesnakom. Dopĺňam aj bylinky zo záhrady. Tie dávam podľa nálady. Intuitívne.  Do prívarku nedopĺňam žiadnu múku. Polovica 500 gramového sáčku stačí pre dvoch.

Ingrediencie na 2 porcie

  • 250 gramov červenej šošovice
  • cca 3/4 litra vody
  • malú kávovú lyžičku soli
  • štipku vegety a čierneho korenia
  • 3 strúčiky cesnaku – pretlačiť
  • 4 na tvrdo uvarené vajíčka

Postup prípravy

Všetko spolu uvaríme (okrem vajíčok – tie varíme v posolenej vode osve). Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom. Vznikne hustá omáčka, ktorá je rovno pripravená k servírovaniu. Rozkrojíme vajíčka ( dávam 2 vajíčka na porciu). Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.

Rozpočet – šošovicový prívarok z červenej šošovice

Šošovicu som aktuálne kúpila za 1,29 kilogram. Polovica sáčku v cene 65 centov vystačí pre dvoch (ako uvádzam vyššie). Koreniny rátam (zatiaľ) v centoch. 2 vajíčka na jednu porciu z domáceho chovu vyjdú na cca 26 centov kus. K tomu krajec chleba. Vychádza mi to na cenu do 1 € na porciu aj so spotrebovaným plynom (zatiaľ). Okrem toho je jedlo naozaj aj chutné. Vyskúšajte…

Pripravila: Martina Valachová

Ako si začať meniť záhradu na jedlú a nenarobiť sa pri tom?

Na tému som sa rozprávala s Hankou Sekulovou. Celý rozhovor vo videu…

Mohlo by vás zaujímať