Upiekla som kváskový chlieb podľa receptu od sestry a „pohla sa zem“. Iný už nebudete chcieť…

Kváskový chlieb podľa receptu od sestry. Je výborný – „pohla sa zem“. Iný už nebudete chcieť…

Pred tromi rokmi sme v magazíne priniesli recept na kváskový chlieb. Ako hovorí moja sestra, podľa tohto receptu ho upečie aj chlap. Nechce tým znevažovať schopnosti mužov, ale predsa len, chlieb väčšinou pečú doma ženy. Keďže ja som počas korony písala knihu, potom som knihe robila marketing a neskôr som si vymyslela podcasty a iné projekty, recept som neskúsila. Posledné mesiace sa však chlieb z obchodu kazí ešte skôr, ako kedysi. Tak som si povedala, že skúsim aj ja kváskový chlieb podľa receptu od sestry. A pohla sa zem…

Recept prinášame opäť. Kvások si niekde zožeňte. Ak ste zo Senca, tak vám kľudne dám. Ale hláste sa postupne:)

Rozkvas

Veľká lyžica kvásku (ktorý máme uskladnený v chladničke v zatvorenej nádobe)
150 g ražná múka chlebová
180 ml vody

Postup prípravy kváskového chleba

Dobre všetko zamiešame vo väčšej nádobe a zakryjeme. Po cca 10 – 12 hodinách máme hotový nadýchaný rozkvas. Odoberieme z neho kopcovitú lyžicu a odložíme v uzavretej nádobke do chladničky (ten totiž použijeme na ďalší chlebík).

Ďalšie ingrediencie bez ktorého sa kváskový chlieb nezaobíde

Do zvyšného rozkvasu pridáme
  • 400 g hladká múka špaldová
  • 200 g hladká múka T 650
  • 300 ml vody
Všetko spolu zamiešame a opäť v prikrytej nádobe necháme cca hodinu odpočívať. Po hodine pridáme veľkú lyžicu soli a rovnako aj rasce. Dobre zapracujeme a cesto na kváskový chlieb opäť zakryté necháme 2 hodiny odpočívať. Počas týchto dvoch hodín cesto prekladáme – asi 3-4 krát (zo všetkých strán odlepíte cesto smerom ku stredu).

Cesto na kváskový chlieb je hotové.

Zoberieme ošatku, vymúčime ju a cesto vložíme do nej. V ošatke si vytvarujeme chlebík.
Takto vyzerá ošatka

Osvedčená dĺžka pečenia kváskového chlebíka

Zapneme rúru s ventilátorom na 250 stupňov. Pripravíme si dva plechy. Úplne na spodok pôjde plech s vodou a tesne nad neho pôjde druhý plech vysypaný múkou, na ktorom sa bude kváskový chlebík piecť. Ak je trúba rozohriata, už len rýchlo pracovať. Na spodný plech nalejeme vodu – cca 2dcl a na vrchný plech vysypáný  múkou, vyklopíme chlieb z ošatky do navlhčenej dlane a plech šupneme aj s chlebíkom do rúry.

Po 15 min vyberieme plech s vodou a znížime teplotu na 200 stupňov. Takto pečieme ešte 30 min.

Vyberieme a na rošte mimo trúby chladíme 2 hodiny. Dajte vedieť či sa aj vám podaril. A ako hovorí Ivana Stenzlová, s ktorou som robila dva rozhovory, domáce je domáce. Hlavne viete, čo jete…

Mohlo by vás zaujímať