fbpx

Recept na domácu kyslú (kvasenú) kapustu

Už ste si niekedy nakladali? Recept na domácu kyslú (kvasenú) kapustu

Recept na domácu kyslú (kvasenú) kapustu

Najlepšie recepty sú od starým mám. Aj ja mám svoj recept na kvasenú kapustu po babke.

Sezóna kyslej alebo inak povedané kvasenej kapusty práve začala. Ak si spravíte vlastnú, urobíte dobre. Že je jej v obchode dostatok? Nenechajte sa zmiasť. Problémom totiž veľmi často býva, že kupovaná kyslá kapusta nemusí byť zdrojom toľkých vitamínov, ako by sme potrebovali a keď máte len trochu času (čo dnes vďaka situácii máme skoro všetci), pripravte si spolu so mnou vlastnú.

Kyslá kapusta je vitamínová bomba

Kyslá kapusta je doslova a do písmena vitamínovou bombou pre zdravie a dokáže veľmi významne posilniť obranyschopnosť organizmu. V jesennom období začína jej skutočná sezóna a keď si ju pripravíte, môžete si byť istí, že jej sila a jej účinky vás dokážu chrániť pred ochoreniami až do jari. Rôzne vedecké výskumy potvrdili aj to, že kyslá kapusta vie účinne zabojovať aj proti rakovinotvorným bunkám či niektorým nádorovým ochoreniam.

Navyše, kyslá kapusta podporuje aj náš mozog, ďalej aj tvorbu červených krviniek, funkciu svalov, a v neposlednom rade bojuje proti infekciám a vírusom, má protizápalové, ale aj antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Čo budeme potrebovať na prípravu domácej kyslej kapusty

Kapustu nastrúhajte na jemno. Ja som kúpil nastrúhanú – konkrétne na túto dávku to bolo 25 kilogramov a plus som ešte doplnil 2 hlavy, ktoré som potom používal na prekrytie, ako píšem nižšie. Nastrúhanú kapustu nasoľte, pridajte čierne korenie, rascu a bobkový list a nechajte ju odstáť priližne pol dňa. Pripravte si chren, 4 až 5 cibúľ a približne 5 jabĺk.
Recept na domácu kyslú (kvasenú) kapustu
Postup prípravy kyslej kapusty

Postup prípravy domácej kyslej kapusty

Na dno nádoby vždy dávam aj kúsok kukurice, krajec suchého chleba a kapustu potom prikryjem kapustnymi listami. No a potom už začnem vrstviť. Vrstva kapusty, natlačím, potom pridám pár kolies cibule, chrenu a jabĺk. Následne zase vrstva kapusty, opäť natlačím a opäť  jablká, cibuľa a chren. A takto dookola, až kým je nádoba plná. Na záver masu v nádobe zaťažím kameňom. Najťažšie je počkať, kým bude hotová. Proces kvasenia trvá približne 2 týždne.

Dni plné zdravia a dobrú chuť!
Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová