Už ste si niekedy nakladali? Recept na domácu kyslú (kvasenú) kapustu
Najlepšie recepty sú od starým mám. Aj ja mám svoj recept na kvasenú kapustu po babke.
Kyslá kapusta je vitamínová bomba
Kyslá kapusta je doslova a do písmena vitamínovou bombou pre zdravie a dokáže veľmi významne posilniť obranyschopnosť organizmu. V jesennom období začína jej skutočná sezóna a keď si ju pripravíte, môžete si byť istí, že jej sila a jej účinky vás dokážu chrániť pred ochoreniami až do jari. Rôzne vedecké výskumy potvrdili aj to, že kyslá kapusta vie účinne zabojovať aj proti rakovinotvorným bunkám či niektorým nádorovým ochoreniam.
Navyše, kyslá kapusta podporuje aj náš mozog, ďalej aj tvorbu červených krviniek, funkciu svalov, a v neposlednom rade bojuje proti infekciám a vírusom, má protizápalové, ale aj antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.
Čo budeme potrebovať na prípravu domácej kyslej kapusty
Postup prípravy domácej kyslej kapusty
Na dno nádoby vždy dávam aj kúsok kukurice, krajec suchého chleba a kapustu potom prikryjem kapustnymi listami. No a potom už začnem vrstviť. Vrstva kapusty, natlačím, potom pridám pár kolies cibule, chrenu a jabĺk. Následne zase vrstva kapusty, opäť natlačím a opäť jablká, cibuľa a chren. A takto dookola, až kým je nádoba plná. Na záver masu v nádobe zaťažím kameňom. Najťažšie je počkať, kým bude hotová. Proces kvasenia trvá približne 2 týždne.