fbpx
Overený recept na stále mäkké medovníky

Overený recept na stále mäkké medovníky na vianočný stôl

Keď si chcete pochutiť na medovníkoch, predpoklad je, že by mali byť mäkké. No a to býva niekedy problém.

Overený recept na stále mäkké medovníky

Medovníky zvyknú stvrdnúť. Existujú rôzne metódy, ako im pomôcť. Jednou z nich je dať medzi ne kúsok chleba. Alebo jabĺčko. Alebo…

Dlho som hľadala recept na medovníky, ktoré budú mäkké. Ale stále. Receptov bolo veľa. Roky išli a konečne asi pred 3 rokmi som natrafila na jeden, ktorý je overený a výsledkom sú nielen chutné, ale najmä stále mäkké medovníky, ktorým netreba nijako pomáhať. Môžete ich mať voľne položené aj v interiéri obývačky.

Ak ste ešte nepiekli a odložili ste si pečenie práve na zlatú nedeľu, verím, že tento receptna medovníky nesklame ani vás.

Suroviny / Overený recept na stále mäkké medovníky

750g hladkej múky

350g práškového cukru

4 vajíčka

125g masla

5 polievkových lyžíc medu

za hrsť kokosu ( alebo kávová šálka)

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

1 ks perníkového korenia

1 vajce na potretie medovníkov

Postup prípravy cesta na medovníky

Všetky suroviny (okrem vajíčka na potretie) zmiešame na cesto. Ja zvyknem maslo nastrúhať – najmä vtedy, ak ho zabudnem vytiahnuť z chladničky. Cesto sa snažím spracovať čo najlepšie, pretože potom sa s ním lepšie pracuje. Pripravené cesto obalím do mikroténového sáčku a dám ho na 24 hodín do chladničky.

Tip: Dôvod, prečo medovníky nestvrdnú je pridaný kokos. Ak ho pridáte, môžete sa spoľahnúť, že medovníky budú mäkké aj na Silvestra. To sa síce stane málokedy, pretože zvyknú zmiznúť a hneď po Vianociach pripravujem ďalšiu várku. 

Na druhý deň cesto postupne rozvaľkáte a vykrojujete formičkami rôzne tvary. Je to na vkuse a fantázii každého z vás. Vykrojené medovníky dávam na plech, ktorý vyložím papierom na pečenie. Medovníky je treba potrieť vajíčkom.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Doba pečenia je u každej rúry iná. ale ide rádovo o minúty. Medovníky by mali byť opečené do zlatista.

Ak sa rozhodnete, že medovníčky nebudete zdobiť, dajte do každého vlašský orech.

Príjemné pečenie a samozrejme aj jedenie.

Katarína Donáthová…

Ak chcete zanechať komentár, KLIK sem: https://www.facebook.com/40plus.sk/posts/1343660992634123

 

 

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová