Tento recept mám už nejaký čas. Odkedy ho mám, chlieb nekupujeme. Ak ste si doma ešte chlebík nepiekli, vyskúšajte a dajte mi vedieť. Podľa tohto receptu na kváskový chlieb, ktorý upečie aj chlap (dokonca aj malý – veď sa pozrite na fotku, už mi pomáha), totiž upečiete chlebík, ktorý už nikdy nebude chcieť zameniť za iný.
Recept na kváskový chlieb, ktorý upečie aj chlap
Ingrediencie
Veľká lyžica kvásku (ktorý máme uskladnený v chladničke v zatvorenej nádobe)
150 g ražná múka chlebová
180 ml vody
Postup prípravy kváskového chleba
Dobre všetko zamiešame vo väčšej nádobe a zakryjeme. Po cca 10 – 12 hodinách máme hotový nadýchaný rozkvas. Odoberieme z neho kopcovitú lyžicu a odložíme v uzavretej nádobke do chladničky (to totiž použijeme na ďalší chlebík).
Ďalšie ingrediencie do rozkvasu bez ktorého sa kváskový chlieb nezaobíde
Do zvyšného rozkvasu pridáme 400 g hladká múka špaldová (ja používam zn.bona vita)
200 g hladká múka T 650
200 g hladká múka T 650
300 ml vody.
Všetko spolu zamiešame a opäť v prikrytej nádobe necháme cca hodinu odpočívať. Po hodine pridáme veľkú lyžicu soli a rovnako aj rasce. Dobre zapracujeme a cesto na kváskový chlieb opäť zakryté necháme 2 hodiny odpočívať.
Počas týchto dvoch hodín cesto prekladáme – asi 3-4 krát ( ja to robím tak, že zo všetkých strán odlepím cesto smerom ku stredu).
Cesto na kváskový chlieb je hotové.
Zoberieme ošatku, vymúčime ju a cesto vložíme do nej. V ošatke si vytvarujeme chlebík.
Osvedčená dĺžka pečenia kváskového chlebíka
Zapneme rúru s ventilátorom na 250 stupňov. Pripravíme si dva plechy. Úplne na spodok pôjde plech s vodou a tesne nad neho pôjde druhý plech vysypaný múkou, na ktorom sa bude kváskový chlebík piecť. Ak je trúba rozohriata, už len rýchlo pracovať.
Na spodný plech nalejeme vodu – cca 2dcl a na vrchný plech vysypáný múkou, vyklopíme chlieb z ošatky do navlhčenej dlane a šupneme ho aj s chlebíkom do rúry. Po 15 min vyberieme plech s vodou a znížime teplotu na 200 stupňov. Takto pečieme ešte 30 min.
Vyberieme a na rošte mimo trúby chladíme 2 hodiny.
Hotovooooo
Mohlo by vás zaujímať:
ZMENA TERMÍNU Víkendový Reštart Tela a Mysle | Wellness Hotel Kontakt