Šípkový džem podľa tradičnej receptúry

Šípkový džem podľa tradičnej receptúry

Šípkový džem podľa tradičnej receptúryŠípkový džem podľa tradičnej receptúry

V našej rodine sa už roky traduje príprava šípkového džemu. Recept na šípkový džem podľa tradičnej receptúry mám od mojej tety, ktorá ho pripravovala vždy s láskou a presne tak aj chutil. Rozhodla som sa oň podeliť, lebo šípky obsahujú veľa vitamínu C a ten potrebujeme aj na podporu imunity.

Na prípravu šípkového džemu budeme potrebovať:

  • 1 kg šípok
  • 3 klinčeky
  • kúsok škorice
  • 330g trstinový cukor (alebo iné sladidlo podľa chuti)
  • 1 citrón
  • želírovací prípravok

Z uvedeného množstva pripravíte štyri poháriky šípkového džemu ( veľkosť detskej výživy).

Postup prípravy šípkového džemu

Zo šípok odkrojte stopku a zostatok okvetia. Umyte ich, nasypte do hrnca a zalejte vodou, aby boli plody zakryté. Varte na miernom ohni asi hodinu, ak treba, dolievajte vodu a pravidelne miešajte.

Do zmesi dajte pár klinčekov a kúsok škorice, keď budú šípky mäkké, korenie vyberte a pučidlom na zemiaky ich dobre popučte. Prepasírujte cez sitko alebo gázu, môžete aj dvakrát, aby bol džem jemný.

Zmes nalejte do iného hrnca, pridajte cukor, citrónovú šťavu a želírovací prípravok podľa návodu. Povarte a naplňte do zaváracích pohárikov.

Ešte malý tip

Vyskúšajte hustotu džemu na tanieriku. Po vychladnutí totiž šípkový džem ešte dosť zhustne. Hotový šípkový džem plníme do pohárov a otáčame hore dnom na 15 minút. Práve ste si pripravili nádherný džem s fantastickou chuťou a vôňou, aký v obchode nekúpite.

Zavárať sa nemusí, cukor konzervuje a ak je džem dostatočne hustý, neskazí sa.

Kde zbierať šípky?

Šípky nazbierajte na mieste, kde nie je zvýšená premávka áut. Ideálne sú rôzne lúky, sady, ktoré sú verejne prístupné. V mojom okolí je šípok neúrekom. Dobrá správa je, že sa pri zbieraní šípok dostanete do prírody. Niektorí zvyknú hovoriť, že so zberom šípok na džem je treba počkať do prvých mrazov.

Fantastický šípkový džem podľa tradičnej receptúry

To nechám na vás. My sme tento džem pripravovali vždy o takomto čase a chutí všetkým. Prakticky platí, že keď šípkový džem uvaríme, takmer okamžite začne miznúť.

Moja teta ho zvykla napríklad podávať aj s tradičnými zemiakovými lokšami. Ak ste to ešte nevyskúšali, odporúčam. Raz vyskúšate a už pri tom ostanete.

Dobrú chuť a na zdravie!

Jana Turanská

P.S: Ja som šípky zbierala aj takto podvečer. Ide to : – )

Mohlo by sa vám páčiť…

Mohlo by vás zaujímať