fbpx
Pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou

Pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou

V poslednom čase som sa vrátila k lokšiam. Pochádzam z Grobu, kedysi som ich robila nonstop. Zistila som, že to ešte viem. Jedli sme ich ku kačici a husi, alebo aj ku kyslej polievke. Úplná topka je lokša s kačacou pečeňou. Ak ju nemáte, nevadí. Môžete ju nahradiť aj inak. Vymysleli sme náhradu.

Pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou

Čo budete potrebovať?

Cca 2 kilá zemiakov, pol kila múky, pol kila kuracích pečienok, 1 veľká cibuľa, malý kúsok slaninky.

Zemiaky uvaríte v šupke ( ideálne večer ). Ráno očistíte a nastrúhate na jemno. Kedysi sme mali špeciálne predláčatko. Ja ho doma nemám, používam jemný struhák. Zemiaky naozaj odporúčam negniaviť. Nastrúhať.

Na dosku nasypete približne 30 dkg hladkej múky. Zvyšok múky použijete pri vaľkaní.

Plus pridajte trochu soli – na toto množstvo dve kávové lyžičky. So soľou to neprežeňte. Lokše sa totiž dajú jesť aj na sladko.

Z uvedeného množstva vám vyjde cca 20 lokší.

Cesto spracujete tak, aby bolo vláčne. S múkou to neprežeňte, pretože potom budú tvrdé ako z obchodu. Pripravené cesto spracujete na valec a ten narežete na rovnaké diely.

Prichádza na rad vaľkanie. Skúste ich vaľkať na tenko. Chce to grif, ale dá sa to naučiť… Musíte mať dobre pomúčenú dosku – inak sa vám budú lepiť a trhať.

Pečú sa na sucho. My sme ich piekli na panvici. Nepoužívate žiaden olej a ani masť. Múka samozrejme trošku dymí. Panvicu po každej lokši utierame suchou papierovou utierkou.

Pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou

 

Náplň

Pečienku pripravujeme na troche kačacej masti. Najprv osmažíte na tenko nasekanú cibuľku, trošku slaninky, ale naozaj len trošku, potom pridáte pečienky. Podusíte cca 15 minút. Na záver pridáme soľ. Môj muž zvykne dať trochu ligurčeku ( rastie nám na dvore – keď nemáte, tak nevadí) a pol kávovej lyžičky kari. (Muž dáva kari všade)

Keď pečienky vychladnú, sekáme ich v ručnom sekači. Vo výsledku vám vznikne pečeňová nátierka, ktorá vďaka kačacej masti chutí znamenite.

Lokše potom už len trošku omastíte a ohrejete každú zvlášť na panvičke, naplníte plnkou a podávate.

Rozpočet:

20 ks lokší urobíte za cca 2,50€. Závisí to od aktuálnej ceny zemiakov.

Kuracia pečeň, cibuľa a kúsok slaninky vás vyjdú približne na 2,50€.

Vmestíte sa teda do rozpočtu 5€ pre 4 osoby (možno, že fajn tip v aktuálne krízovom období) a garantujem, že 20 lokší nezjete. Časť môžete zamraziť a použiť inokedy ako prílohu k inému jedlu. Prípadne ich ohrejete na masle a v nedeľu máte dezert (plnené makom alebo orechmi) – vtedy ich ohrievame na masle.

Tu ešte treba povedať, že v byte by som to veľmi neskúšala. Raz, keď sme ešte bývali v podnájme a robili sme lokše, tak sused volal hasičov. Myslel si, že u nás horí.

Dobú chuť a napíšte, či sa vám pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou podarili. Alebo sa s nami podeľte o váš recept na dobré jedlo. Uverejníme ho v rubrike Recepty s príbehom.

Martina Valachová a Peter Valach

Mohlo by sa vám páčiť…

Prívarok z veľkej bielej fazule v paradajkovej omáčke so sladkým zemiakom a cuketou

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová