fbpx

Overený recept na zemiakové gule plnené marhuľami, ktorý si zamilujete. Je totiž OD OKA

MARHUĽOVÉ POTEŠENIE

Keď mi otec doniesol z trhu krásne marhule, so želaním ochutnať presne také marhuľové gule z poctivého zemiakového cesta, aké robievala moja mama, nedalo sa mu odmietnuť. A navyše, kedy inokedy ako teraz, keď je marhuľová sezóna v plnom prúde. Zemiakové gule plnené marhuľami sú podľa mňa top.

A tak som sa dala do toho. Dopriala som sebe aj marhuľovým guľkám čas. Cesto si vyžiadalo viac ako kilo jemne strúhaných varených zemiakov, múku, vajce, práškový cukor, všetko, ako je u mňa zvykom, od oka. Vyšlo mi celkom dvadsaťdva gulí a zo zvyšného cesta pekná kôpka šúľancov. Marhuľové gule prikryté tvarohovou sladkou perinou, poliate roztopeným maslom, sa rozplývali v ústach šťastných jedákov.

Zemiakové gule plnené marhuľami

Pri príprave tohto sladkého jedla som si spomenula, ako som stála ani nie trojročná na stoličke, pomáhala som mame a snažila sa spraviť dokonalú marhuľovú guľu, ktorá bola väčšia než moja dlaň. Pocítila som vďačnosť za to, čo všetko ma naučila. Zrazu akoby sa zastavil čas a ja som vnímala iba svoje pomalé opakované pohyby, ktorými som miesila múku s prísadami, vaľkala vydarené cesto a balila do neho kusy ovocia.

Strhla som sa, až keď ma niekto za chrbtom oslovil. Hlboký ponor mimo prítomného okamihu mi spôsobil stav pokoja, šťastia a rovnováhy a bola to pre mňa prekrásna meditácia.

Uvedomila som si, že toto jedlo má nevyčísliteľnú hodnotu. Nie preto, že môj čas je vzácny a že dlhý čas prípravy jedla som mohla radšej venovať niečomu zdanlivo prospešnejšiemu, ale preto, že jedlo bolo urobené na želanie, s láskou a precítenou hlbokou vďačnosťou.

Recept na zemiakové gule plnené marhuľami – OD OKA

Zhruba 10 ks zemiakov uvaríme v šupke, uvarené najemno postrúhame, posolíme, pridáme práškový cukor podľa chuti, ale nemusí byť, ďalej jedno vajce, polohrubú múku podľa potreby a spracujeme cesto. Múky je treba asi tak 4 hrste, je potrebné dosiahnuť, aby bolo v ceste viac zemiakov ako múky.

Zemiakové gule plnené marhuľami

Keď máme cesto hotové, vytvarujeme z neho hrubý šúľok, ten rozvaľkáme a nakrájame kúsky veľké podľa toho, aké veľké sú marhule. Každý kúsok trocha roztlačíme rukou, dáme naň marhuľu. Marhule je možné dávať do cesta aj celé, ak sú veľké, tak marhuľu rozpolíme na polovicu, vyberieme kôstku a vytvarujeme guľu. Varíme v osolenej vriacej vode, až kým gule vyplávajú hore. Ešte chvíľku ich po vyplávaní treba nechať variť, celkový čas varenia je cca 6-7 minút.

Už sme blízko k cieľu…

Uvarené gule vyberieme, pomastíme rozpusteným maslom. Servírujeme s tvarohom, cukrom a rozpusteným maslom, ktorým určite nešetríme.

Dobrú chuť.

Zora Vypušťáková, právnička a manažérka, ale tiež autorka, transformačná koučka a etikoterapeutka

www.priestorprezmenu.sk.

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať