fbpx
Shepherd's pie alebo írsky pastiersky koláč

Shepherd’s pie alebo írsky pastiersky koláč

Tento koláč pripravujem často a rada. Jednoducho zasýti nielen írskych pastierov. Pripravte si ho spolu so mnou…

Pre cca 4 osoby potrebujeme:

600-700 g zemiakov, trochu masla a mlieka,
1 až 2 žĺtky (záleží od typu zemiakov),
500 g mletého mäsa (originál sa používa jahňacie, no ja ho moc nemusím, tak môžeme nahradiť hovädzím, prípadne zmiešaným bravčovým a hovädzím),
2 mrkvy,
1 väčšiu cibuľu,
6 strúčikov cesnaku,
mrazený hrášok,
worcesterovú omáčku,
1 paradajkový pretlak,
červené víno,
olivový olej,
soľ, ml. čierne korenie,
sladkú papriku,
chilli papričku,
čerstvý tymian,
trochu vývaru a tvrdý syr (podľa chuti, no čedar sa najviac hodí na tento koláč).

Shepherd’s pie alebo írsky pastiersky koláč – postup:

Pyré:

Zemiaky očistíme, pokrájame a spolu s 3 strúčikmi cesnaku dáme variť. Keď sú mäkké, popučíme na pyré a pridáme trochu masla a mlieka (s tým šetrime, chceme docieliť hustejšiu konzistenciu) a 1 alebo 2 žĺtky a soľ.

Niekto pridáva ešte postrúhaný syr priamo do pyré, no ja ho pridávam zvlášť do mäsovej plnky a potom ma pyré, mám rada, keď sa urobí na nich chrumkavá syrová krusta.

Mäsová plnka:

Na olivovom oleji opražíme cibuľu, následne pridáme mleté mäso, ktoré necháme „zatiahnuť“, pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku a 2 mrkvy postrúhané na hrubšom strúhadle.

Osolíme, okoreníme, pridáme chilli papričku, tymian, worchester a červené víno, alkohol z neho necháme trochu vypariť a pridáme paradajkový pretlak, chvíľu miešame, nech sa chute spoja a paradajkový pretlak opraží, a tým uvoľní svoju chuť, a podlejeme trochou vývaru.

Napokon pridáme mrazený hrášok a dusíme domäkka, až kým sa šťava úplne nevyparí (niekedy ani vývar moc netreba, záleží od typu mäsa, ktoré použijeme a koľko vlastného tuku pustí).

Do pekáča dáme mäsovú plnku, bohato posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a na to navrstvíme pyré, ktoré tiež posypeme syrom a dáme do rúry zapiecť, kým nám syr nezružovie.

Ja som koláč robila teraz tak, že aj na spodok pekáča som dala trochu pyré a potom mäsovú plnku a zakončila som zase vrstvou pyré. Originál pastiersky koláč sa tak nerobí, ale mne to takto chutilo ešte viac.

Magdaléna Krížová

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/ 

Rozhovor s Adelou Vinczeovou – krížom krážom o živote

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová