Poctivy zemiakovy kolac zo severu Oravy

Poctivý zemiakový koláč zo severu Oravy

 „ŘEPNÝ KOLÁČ“ alias POCTIVÝ ZEMIAKOVÝ KOLÁČ ZO SEVERU ORAVY

Tento koláč sa dodnes jedáva na svadbách či iných väčších rodinných oslavách na severnej Orave (v dedinkách Hladovka a Suchá Hora). Dá sa jesť samostatne (najmä čerstvý) alebo ako náhrada bežného chleba, so šunkou, syrom a podobne.

Celé roky som si vravela, že ho musím vyskúšať, aby som si opäť pripomenula chuť detstva. Keď ho babka vytiahla z rúry, vrhli sme sa naň ako kobylky a doslova sa po ňom len tak zaprášilo. 

Dlho som sa k tomu nemala. Až teraz, keď sme boli všetci povinne doma a vracali sme sa k veciam, ktoré sme odkladali na neskôr, som sa rozhodla, že nastal ten správny čas.

Najskôr som si vypýtala recept od mamy.

Výsledok síce chutil, ale bol to skôr bežný zemiakový chlebík. Od toho oravského mal ďaleko. A tak som oslovila priamo oravčanky. Recepty sa síce mierne líšili a množstvá boli skôr odhadom, ako to u dobrých gazdín býva zvykom, ale v podstate sa zhodovali.

A tak som ho vyskúšala. Na obrázku je moja prvotina.  A hoci ešte potrebuje trochu doladiť, je to ON.

Poctivý zemiakový koláč zo severu Oravy

Čo budeme na poctivý zemiakový koláč zo severu Oravy potrebovať? 

  • 0,5 kg hladkej múky (môže byť aj polohrubá)
  • sušené droždie
  • 3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke a roztlačené
  • 3 dcl vlažnej vody
  • 1 vajíčko (vajíčko rozmiešajte a časť oddeľte na potretie)
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžica cukru
  • 1 malá lyžička soli
  • 1 malá lyžička mletej rasce (ja som nedala, lebo okrem mňa rascu u nás doma nikto neobľubuje)
  • celý mak na posypanie povrchu

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplé miesto na približne 45 minút.

Po vykysnutí cesto vyklopíme na plech (ja dávam na spodok papier na pečenie, trochu posypem hladkou múkou, aby sa cesto príliš nelepilo), rozťaháme ho po plechu na hrúbku asi 2 – 3 cm, potrieme zvyškom vajíčka (originálny koláč sa posype nemletým makom, ja som nemala, tak je bez) a dáme do rúry, ktorú sme si predhriali na 50°C. Pečieme na 180°C asi polhodinu.

Dobrú chuť!

Daniela Maťuchová

Autorka je lektorka batesovej metódy a vedie PROVITALIS centrum

Mohlo by sa vám páčiť…

Vertikálna bylinková záhrada z plastových nádob

Mohlo by vás zaujímať