fbpx
Čerešňové halušky s makom

Čerešňové halušky s makom alebo strákoše od Lucie Lužinskej

Strákoše – v skutočnosti ide o jednu veľmi silnú spomienku z detstva. Nikto to asi podľa názvu nepozná, pravda, okrem ľudí z časti, z ktorej pochádzam. Čerešňové halušky s makom.

Čerešňové halušky s makom alebo strákoše od Lucie LužinskejMoja maminka ich robievala každú sezónu a milovali sme ich. V podstate „vykydla“ halušky na plech s trochou masla, dala čerstvo pomletý mak a pocukrila. Nestihla ich dať ani na taniere, hneď bolo po nich.

Tak sa stalo, že to bolo jedno z dvoch jedál, ktoré sme mohli jesť spoločne z jedného plechu. Ešte bola potom druhá variácia – s tvarohom. Ale strákoše mám spojené s makom. Prvýkrát som ich „uklohnila“ aj s kamoškou na chate, mojim a jej deťom…

Ako som spomínala – mizli už po ceste na stôl, aj keď boli v zdravšej verzii z celozrnnej múky a trstinového cukru.

Čerešňové halušky s makom alebo strákoše – poďme teda na prípravu receptu!

Ingrediencie:

miska vykôstkovaných čerešní

pol kila celozrnnej hladkej špaldovej múky

štipka soli

voda

3 lyžice masla (alebo ghee maslo)

mak (množstvo podľa chuti)

trstinový alebo kokosový cukor (podľa chuti)

Postup:

Miska vykôstkovaných čerešní, nechala som chvíľu odstáť. Keď pustili trochu šťavu, vyliala som. Vykôstkovávam ich vo vode s trochou octu, kvôli červíkom.

Cesto na čerešňové halušky s makom

Do misky dáte pol kila celozrnnej hladkej špaldovej múky (mama dávala hladkú klasickú), štipku soli a vodu. Miešate varechou, cesto musí byť ťahavé a trochu redšie, také trošku mazľavé. Necháte chvíľku stáť – asi 15 min. Potom vysypete  čerešne a zamiešate.

Ak máte haluškovač s veľkými dierkami, naložíte doň postupne celú masu a lyžičkou pretláčate – do vriacej vody padajú halušky s čerešňami, ktoré sú už obalené cestom. Keď vyplávajú na povrch, vyberiete ich sitkom. Postup opakujete, kým nespotrebujete všetko cesto.

Čerešňové halušky s makom alebo strákoše od Lucie Lužinskej recept s príbehom

Na pripravený veľký plech vložíte maslo alebo ghee maslo (prepustené maslo), alebo pokojne aj makový či sezamový olej – stačí trochu. Vysypete a potrasiete. Navrch dáte mak a posypete cukrom podľa chuti.

Čerešňové halušky s makom alebo strákoše treba jesť, kým sú teplé. Nerobte ich do zásoby – ale to asi nehrozí…

Lucia Lužinská

Autorka je všestranná umelkyňa – rozhovor s ňou si môžete prečítať tu: https://www.40plus.sk/lucia-luzinska-mozaiku-vnutorneho-stastia-si-sklada-z-viacerych-dielikov/

Korektúry: Katarína Málková

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať…

Sedavá práca nás postupne degeneruje.

Podporte špeciálny deň narcisov online

Check Also

Bezlepkový puding z tapioky od Oli Beständig

Práve som doplnila každodennù dávku endorfínov poriadnou makačkou tak šup na odmenu. Ešte si síce chvíľu počkám, lebo práve sedím v čelnom špagagáte, tak aspoň využívam čas a podelím sa s Vami o môj obľúbený recept pre mlsné jazýčky.