Ako zachovať kváskový chlieb čo najdlhšie čerstvý

Ako zachovať kváskový chlieb čo najdlhšie čerstvý?

Naši predkovia mali chladnejšie a vlhkejšie domy, preto im na skladovanie chleba stačili ľanové utierky alebo vrecúška, alebo drevené chlebníky. Dnes, vo vykúrených, suchých bytoch si (nielen) chlebík žiada niečo iné.

Ak sa venujete pečeniu kváskového chleba alebo pečiva či kváskových koláčov alebo pizze, tak možno vám príde vhod informácia o tom, ako si čo najlepšie uchovať pečivo čerstvé. 

Pečivo a chlieb sú ideálne na balenie voskovými obrúskami. Mnoho z vás v dnešnej dobe pečie a kváskuje. Každý z nás chce konzumovať kvalitné a nutrične hodnotné potraviny. Možno máte aj vy problém s uskladnením pečivaPečivo balené vo voskových obrúskoch si udrží svoju prirodzenú vlhkosť /teda sa nevysuší ako v látkových obaloch/ a vďaka antibakteriálnym a antimykotickým vlastnostiam vosku nesplesnivie.

Obrúsok na uchovanie chleba – zdroj www.mojobal.sk

Voskové obrúsky na zachovanie čerstvosti sa dostávajú čoraz viac do povedomia zero waste odborníkov, ale aj bežných spotrebiteľov. Na trhu je niekoľko výrobcov a predajcov. Dôležitá je samozrejme kvalita spracovania. Nedávno sme priniesli príbeh vzniku voskových obrúskov Môj Obal . Dnes sa chceme povenovať ich využitiu a na konci článku nájdete aj výzvu na zapojenie sa do súťaže!

Voskové obrúsky nahradia plastové

Voskové obrúsky majú skutočne nekonečné možnosti využitia. Môžete v nich nosiť zabalenú desiatu. Na viacdňové výlety budú s vami neustále, pretože sú vodeodolné a zabalíte do nich aj tuhé mydlá, zubné kefky a mnoho príručných drobností, ktoré potrebujete vziať so sebou. No v kuchyni ich využijete najčastejšie takto:

Na čo všetko, okrem balenia kváskového chleba, sa dajú voskové obrúsky použiť?

  • na zabalenie zvyškov jedál do chladničky alebo mrazničky
  • na zakrytie misiek, tanierov alebo pohárov
  • na zakrytie plechu /nie horúceho
  • na už spomínané zabalenie chlebíka
  • na uchovanie čerstvej zeleniny a ovocia
  • na zabalenie prekrojeného ovocia alebo zeleniny

Využitie znovupoužiteľných obrúskov je naozaj všestranné a ošetriť ich je veľmi jednoduché a nenáročné. Je potrebné dodržať len pár jednoduchých zásad.

Ako sa starať o voskové obrúsky aby ste ich vedeli použiť opakovane nielen na váš kváskový chlebík…

„Tým, že sú obrúsky Môj Obal znovupoužiteľné a sú vyrobené z včelieho vosku, nemajú sa radi s vyššou teplotou. Voskovacia zmes sa začína topiť už niekde pri 50-60tich stupňoch Celzia, preto ich treba umývať v studenej, prípadne vlažnej vode. Letnej :), ako sa hovorí na strednom Slovensku.“ Hovorí Miroslava Čierna a pokračuje.

„Obrúsok môžete umyť pod tečúcou vodou alebo v napustenom drese Spokojne môžete použiť aj šetrný čistiaci prostriedok na umývanie riadu alebo potravín. Nemusíte sa báť použiť na väčšie nečistoty hubku, handričku alebo lufu, podľa toho, čo používate na umývanie riadu.“

-red-

Mohlo by vás zaujímať