Ako pripraviť sushi jednoducho a doma?
Sushi milujem a moja rodina a známi tiež. Preto ho pomerne často pripravujem. No a mnohí sa pýtajú či to nie je náročné. Nebojte sa. Nie je. Prinášam vám recept, ktorý zvládne každý!
Ingrediencie na prípravu sushi
- 2 a ½ šálky ryže (ideálne sushi, ale môže byť aj obyčajná guľatozrnná)
- 3 šálky vody
- Na Marinádu
- 4 PL vínneho octu
- 3 PL cukru
- 1 čajovú lyžičku soli
- 2 PL Mirinu
Na prípravu plnky
- uhorku, nakrájanú na slížiky po dĺžke,
- avokádo,
- losos,
- krabie tyčinky a pod.
Ako pripraviť sushi jednoducho a doma – postup
Ryžu dáme do hrnca, prepláchneme ju a necháme na chvíľu namočenú. Potom vodu zlejeme, doplníme čistou vodou a ryžu dáme variť.
Pripravíme si marinádu
- 4 PL vínneho octu
- 3 PL cukru
- 1 čajovú lyžičku soli
- 2 PL Miriny
Vymiešame v poháriku. Pre lenivých: predávajú už hotovú marinádu
Horúcu ryžu preložíme do misky a primiešame marinádu… Ryža sa začne lepiť. Odložíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote prikryté mokrou utierkou. Upozornenie: Ryža nesmie ísť do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme bambusovú podložku a obalíme si ju potravinovou fóliou. Do misky s vodou si nalejeme ocot. Do tejto vody si budeme namáčať ruky pri práci s ryžou.
Maki sushi:
Potrebujeme – uhorku – nakrájanú na slížiky po dĺžke, avokádo, losos, krabie tyčinky, a pod.
Na fóliou obalenú podložku položíme na polovicu rozstrihnutý kus Nori riasy. Uložíme ju na hornú časť podložky. Jemne poukladáme ryžu, a na konci necháme spodný okraj – cca 1 cm – bez ryže.
Do stredu nanesieme wasabi a náplň, ktorú sme si vopred pripravili – uhorku, nakrájanú na slížiky po dĺžke, avokádo, losos, krabie tyčinky, a pod.
Tip: Nedávajte príliš veľa surovín naraz, pretože sa vám potom nepodarí urobiť rolku.
Keď už máme ryžu a ingrediencie naložené (pozor nenamačkať plnku ju na riasu), tak chytíme riasu aj s podložkou, zvinieme a pritláčame. Rolky si necháme zopár minút odpočinúť. Krájame tak, že 2-3 rolky položíme vedľa seba. Všetky naraz prekrojíme. Takto dosiahneme, že budú mať rovnakú výšku.
Ura maki:
Ide v princípe o obrátené Maki, pretože ryža je vonku. Postup je iný iba v tom, že najprv si naukladáme ryžu na podložku a poriadne ju pritlačíme.
Tu musí byť pevná vrstva ryže, ktorá udrží rolku. Na štvorec, ktorý nám vznikne z ryže, položíme riasu a ingrediencie.
Môžeme si dovoliť aj také dobroty, ako je majonéza ricotta, štipľavá chilli pasta, atď. Rolku zrolujeme a tiež necháme oddýchnuť. Pred krájaním môžeme obaliť v sezame, kaviári, v kôpre, ale aj v avokáde či losose.
Najjednoduchšie sushi Nigiri“
Pripravíme si v rukách šišky ryže. Podľa chuti potrieme z hora wasabi a poukladáme na ne kúsky rýb, krabie tyčinky, avokádo… Môžete si pomôcť aj pásikom z Nori riasy a previazať mäso s ryžou.
Hotové sushi si poukladáme na podnos a podávame so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným zázvorom.