fbpx
Pečieme špeciálny koláč iba na VIANOCE

Pečieme špeciálny koláč iba na VIANOCE

Ale iba raz do roka! Lebo toto je špeciálny koláč iba Vianoce.  Prišla som k nemu takto:

Ako osemnásťročné vyplašené dievčatko som nastúpila pracovať do vtedajšej Československej tlačovej kancelárie. Nevzali ma na výšku, nemala som rodičov v strane ( bola polovica osemdesiatych rokov, o prevrate sme ani nesnívali).

Dokumentačná redakcia bola prefeminizovaná. Šesť žien a dvaja starší páni. A hoci nebola oficiálnou šéfkou, najväčšiu autoritu mala pani Oľga. Staršia dáma,  veľmi milá a príjemná.  Hneď si ma prichýlila pod krídla a učila ma všetko o dokumentačnej robote.

Dnes sa len musím smiať keď si spomeniem… boli sme živý Google.

Redaktor niečo potreboval overiť, tak nám zavolal, my sme utekali do archívu, vyhľadali škatuľu s výstrižkami a overili informáciu. Alebo sme listovali v encyklopédiách. Dnes ťuk a všetko overíme za sekundy.

…ale späť k receptu.

Jedného dňa som prišla pred Vianocami do práce a už zďaleka to tam voňalo. Vanilka, škorica, med…. všetky kolegyne priniesli vianočné pečivo. Ja nie. Nevedela som o ich zvyku, že nosia na koštovku čo doma upiekli. Aj dve slobodné kolegyne sa vytiahli a priniesli niečo. Cítila som sa trápne, ani som nechcela nič ochutnávať, keď som neprispela na hostinu.

Pani Oľga však direktívne prikázala, že musím. A hneď mi strčila na tanierik niečo, čo nevyzeralo na prvý pohľad  veľmi vábne. Lenže hanbila som sa odmietnuť a zahryzla som do kúska hnedej rolády. Keď sa stretla s mojimi chuťovými pohárikmi, nastala obrovská explózia! Niečo také bombastické som nikdy predtým nejedla. A istotne to na mne bolo aj vidno, lebo pani Oľga sa spokojne usmievala. „Chutí? “

Že či! Zožrala by som aj celý plech tejto dobroty!

Na druhý deň, posledný pred vianočnou dovolenkou,  som si našla na stole balíček. A v ňom celú roládu. Pochopiteľne, darček od pani Oľgy.

Pôvodne sa volala obyčajne, Medová roláda, ale ja som ju nazvala Medový hriech.  Ak ju nepoznáte, vyskúšajte ju, neoľutujete! Ja ju pečiem vždy iba na Vianoce, a zakaždým si na pani Oľgu spomeniem. Snáď ma z neba vidí a je rada, že mi odovzdala štafetu.

Recept 

Čo potrebujete na cesto:

25 dkg práškového cukru

25dkg zohriateho medu ( nemal by byť agátový)

50 dkg hladkej chlebovej múky ( T650)

2 vajcia

Štipka potlačených klinčekov

Štipka škorice

0,5 čajovej lyžičky sódy bicarbony

Plnka:

Slivkový lekvár, kandizované ovocie, hrozienky, strúhaná čokoláda, orechy

Pečieme špeciálny koláč iba na VIANOCE
Pečieme špeciálny koláč iba na VIANOCE

Pečieme špeciálny koláč iba na VIANOCE / Ako na to:

Začnite večer. Všetky prísady na cesto spolu spracujte. Najskôr to bude vyzerať, že sa jednotlivé ingrediencie nechcú spolu kamarátiť, ale napokon sa spoja a vytvorí sa lepkavá hmota. Pohrajte sa s ňou a zabalenú ju nechajte na noc v chladničke. Pri sledovaní večerného filmu si ešte urobte manikúru, aby ste si vyšpárali zvyšky medového cesta spoza nechtov J.

Ráno pokračujeme. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku  ( znova T650) a rozdeľte na tri časti. Rozvaľkajte na cca 1 cm hrúbku a natrite slivkovým lekvárom.  Hojne posypte kandizovaným ovocím, potlčenými orechami, stúhanou čokoládou hrozienkami, brusnicami…. čo len chcete…

Opatrne zaviňte, nie je to jednoduché, cesto je jemné. Vydržte, výsledok bude stáť za tú trochu námahy a nervov. Na plech dajte papier na pečenie a všetky tri rolády uložte. Vrch potrite rozšľahaným vajcom. Pečte vo vopred vyhriatej rúre – cca 180 stupňov, kým nie je povrch pekne hnedý ( asi 45 minút).

Ak pečiete vo veľkom predstihu pred Vianocami, dobrotu schovajte, lebo zmizne skôr, ako to zaregistrujete. U nás sa bežne stávalo, že deň pred Štedrým dňom som ju musela piecť znova…

A už ma nechajte, idem zhrešiť!

Krásne Vianoce všetkým,

Monika Macháčková

Pečieme špeciálny koláč iba na VIANOCE

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová