fbpx

Legendárna prešporská žemľovka ľahká na prípravu

Hovorí sa, že chlieb sa nemá vyhadzovať, lebo je to dar Boží.  Pod „chlebom“ je možné vnímať akúkoľvek poživeň, v tomto prípade mám však na mysli najmä pečivo a klasický chlieb. Keď nám chlebík doma zostane, rodina miluje opečený chlieb vo vajci. Rožky ktoré majú viac ako dva – tri dni a už nejdú na odbyt, chutia nakrájané na kocky a upečené ako krutóny do polievky, či šalátov alebo ich využijem na obľúbenú jablkovú žemľovku.

Stará prešporská legenda hovorí, že na Vydrici, na okraji vtedajšieho Prešporku bol hostinec, kde sa radi zastavili zaľúbené páriky. Hostinská bola taká zručná, že vedela za necelú hodinu pre mladých zo sezónneho ovocia vykúzliť legendárnu žemľovku.

Odkedy som objavila tento starý prešporský recept, používam už iba ten a rokmi skúšania som ho doviedla do dokonalosti. Takisto som vyskúšala urobiť žemľovku iba z vianočky, ale pozor, je to nebezpečné – ani sa nenazdáte a už je preč J.

Legendárna prešporská žemľovka ľahká na prípravu

Postup :

Na pekáč o vnútorných rozmeroch 24 x 34 cm a hĺbky 8 cm potrebujeme 2 vianočky a zhruba 5 rožkov (alebo približne 25 rožkov) 1 tvaroh – môže byť aj ochutený, 10 stredne veľkých jabĺk, minimálne 1 liter mlieka, 5 vajec, 5 lyžíc cukru do žĺtkovej zmesi a 5 lyžíc cukru do bielkovej peny, 1 vanilkový cukor, maslo – asi 1/3 veľkého masla (kocka 250 g).

Od žĺtkov oddelíme bielka, ktoré odložíme  do chladničky.
Žĺtka zmiešame s cukrom (5 lyžíc), vanilkovým cukrom a mliekom.
Pekáč vytrieme maslom a vysypeme strúhankou alebo múkou.

Do žĺtkového mlieka namáčame plátky vianočky alebo rožkov a ukladáme do pekáča, medzery vypcháme tiež. Na tento prvý rad rozotrieme polovicu tvarohu a uložíme polovicu nakrájaných  jabĺk aj so šupkou. Už nesladíme, trošku posypeme mletou škoricou.

Ďalšia vrstva je zvyšok vianočky alebo kolieska rožkov namáčaných v žĺtkovom mlieku, opäť tvaroh a jablká so škoricou a zakončíme treťou vrchnou vrstvou rožkov v mlieku.
Jemne hornú vrstvu pocukríme, poukladáme plátky masla na celú plochu a pečieme pri 200 stupňoch cca 50 minút. Toto je veľmi dôležitý krok, vytvorí sa karamelová kôrka. Potom pekáč odkryjeme a pár minút do zlatohneda zapečieme.

Medzitým vyšľaháme sneh z 5 bielok a 5 lyžíc cukru, rozostrieme na upečenú žemľovku, teplotu znížime na 160 stupňov Celzia a sneh iba 10 minút zapečieme do svetlobéžovej farby.
Necháme žemľovku chladnúť aspoň hodinu, inak sa rozpadáva a potom krájame na kocky.
Už som vyskúšala rôzne varianty, miesto mlieka možno dať riedenú šťavu z kompótu a iné ovocie alebo sójové, mandľové či ovsené mlieko, ale táto verzia nám chutí najlepšie.

Raz som v jednej francúzskej kuchárke objavila inú variantu využitia starého chleba, tzv. višňovo – čokoládovú chlebovku. Miesto rožkov sa  v recepte používa starý vysušený  tmavší chlieb ktorý sa rozpustí v horúcej sladkej smotane, pridá sa rozpustená čokoláda, višne, vyšľahané vajcia a mleté lieskové oriešky. Je to síce kalorické, ale až hriešne dobré.

Ak sa s tým skúsite hrať, určite vytvoríte vlastný nový recept.

Tu však nejde o to, že za každú cenu chceme finančne usporiť, pretože máme strach z nedostatku. Je to vedomé šetrenie prírody, preto citlivo využívame dary matky Zeme. Nemrháme tým, čoho sa nám dostalo v podobe chleba a ovocia a použijeme to, čo práve máme. Napríklad popadané jablká či hrušky, alebo iné ovocné prebytky našich záhrad, ktoré by už inak neboli vhodné ani len na kompót.

Krása tohto varenia je v tom, že je to varenie v prítomnosti z dostupných zdrojov a súčasne takto môžeme vdýchnuť jedlu nový život.

Zora Vypušťáková

Mohlo by vás zaujímať…

Víkendový Reštart Tela a Mysle | Wellness Hotel Kontakt