Už viete, čo zajtra variť? V jednoduchosti je krása… Tento recept na ryžový nákyp vám osladí deň

Tvarohový ryžový nákyp ako retro dezertNie sme veľmi ryžová rodina a ryža sa preto u nás nemíňa. Už dlhšie pozerám na dózu, v ktorej skladujem ryžu a vidím, že z nej akosi neubúda. Predstavujem si, čo by z nej mohlo byť, no neodvažujem sa povedať to nahlas. Môj dávny pokus včleniť toto jedlo stabilne do nášho jedálneho lístka sa nestretol doma s porozumením. Preto keď včera asi po dvoch rokoch zaznelo :

„Už dlho sme nemali ryžový nákyp“

…pokladala som to priam za zázrak. Potešila som sa a hneď som vedela, aký upečiem. Nie ten, ktorý nám robili škole. Ale ten ako od mamy. S kopou tvarohu, s hrozienkami, bohato prekladaný ovocím. A dnes som mu dopriala dokonca luxusnú fialovú plnku. V pivnici som totiž objavila staršiu čučoriedkovú zaváraninu. Ani neviem, či to bol kompót, či džem, mal totiž rôsolovitú konzistenciu.

Už takmer zapadol do zabudnutia a na prvý pohľad som o ňom zapochybovala, ale stále voňal čučoriedkami pobozkanými slnkom. V spojení s kompótovými slivkami a štipkou mletej škorice vznikla hotová symfónia vôní a chutí.

Tvarohový ryžový nákyp ako retro dezert

Existujú recepty, kde sa na ryžový nákyp dáva snehová perina, ako na žemľovku. Alebo ak si spomeniete na ten zo školskej jedálne, navrchu zvykla byť hustá posýpka práškového cukru s poliatym sirupom. Tu sa však nič také nežiada. Stačí potrieť maslom a nechať do zlatista zapiecť. Nevadí, že je toho zasa veľký pekáč. Veď keď sa dnes nezje, môžeme si ho dopriať na druhý deň, hoci na raňajky. Na ranné zahriatie alebo po obede kúsok ako retro dezert, len tak.

Čudujem sa, ako je to možné, že tento ryžový nákyp tak rýchlo zmizol, keď ten pred dvomi rokmi zostal nedojedený v pekáči. A potom som pochopila. Môj strýko hovoril ženám v rodine po ochutnaní nimi pripraveného jedla :

„Ryžový nákyp? Gazdiná starneš …“

…a to bol ten najväčší kompliment na svete, pretože gazdiná dozrieva ako dobré víno a varí stále lepšie a lepšie. Dnes tu už strýko s nami nie je. Preto ma prekvapil jeho obraz, akoby tu stál priamo predo mnou. Usmial sa a tuším na mňa aj žmurkol. Poďakovala som sa za tento odkaz. Ako starnúca gazdiná už dávno nepoužívam váhy a varím od oka. Úžasné bolo spätné uvedomenie si toho, čo sa udialo.

Vyslala som do Vesmíru prosbu, upiecť vlastnoručne pripravený ryžový nákyp, ktorý by jedli aj ďalší členovia rodiny. Hoci som nemala predstavu konkrétneho ryžového nákypu, pretože aj ten domáci bol vždy iný, podľa toho, koľko ovocia, tvarohu a iných prísad sa použilo, jedno mal spoločné – chuť ako od mamy. A tak som dostala možnosť tvoriť – s detským odovzdaním sa celému procesu naplneného láskou, bez akýchkoľvek očakávaní na výsledku.

Iba som sa tak hrala, improvizovala a tvorila. Dokázala som plynúť a vystačiť si s tým, čo mám, cítila som radosť a tvorivú energiu. A to je tak so všetkým, keď nejdeme za cieľom, ale našim cieľom je vlastne cesta, ten tvorivý proces, nech je akýkoľvek. Pochopila som, že svoje zručnosti  som vekom nestratila. Práve naopak. Nabrali na kvalite, moja kreativita narástla a výsledok je prekvapujúci. 

Tvarohový ryžový nákyp ako retro dezert :

Ryža – zhruba 250 g – uvariť vo vode do mäkka.

Štipka soli

Citrónová kôra

2 mäkké tvarohy

Cukor – podľa chuti

Vanilkový cukor 1

Škorica

Vajcia 4

Kompótové ovocie (v tomto prípade slivky, čučoriedky),alebo čerstvé jablká , marhule, a pod.

Tvarohový ryžový nákyp ako retro dezert – postup:

Umytú ryžu na ryžový nákyp uvaríme v jemne osolenej vode. Potom ju necháme schladiť. Vmiešame vanilkový cukor a citrónovú kôru.

  1. Do vychladnutej ryže pridáme žĺtky s cukrom a tvaroh. Osladíme podľa chuti.
  2. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do ryže.
  3. Maslom vymastenú formu naplníme polovicou ryže a na ňu rozdelíme ovocnú zmes – v tomto prípade čučoriedky so slivkami s trochou škorice. Pridáme druhú polovicu ryže a povrch pekne uhladíme.
  4. Nákyp obložíme kúskami masla a zapekáme vo vopred predhriatej rúre cca 45 minút až kým bude mať zlatistú farbu.

Dobrú chuť.

Zora Vypušťáková

About Redakcia MAGAZIN40plus

Mohlo by vás zaujímať