fbpx
lahodna pita alebo burek po slovensky

Lahodná PITA alebo BUREK po slovensky

Tento recept som si prispôsobil tak, aby som ho vedel pripraviť kedykoľvek a rýchlo, keď sa ozve návšteva. Verím, že neprekáža, že som ho poslovenčil.

Lahodná PITA alebo BUREK po slovensky

Máme veľa priateľov, ktorí pochádzajú z Balkánu. Zistil som, že ich jedlá sú lahodné a čo je super, tak nechajú vyniknúť základným ingredienciám. Skrátka nie sú prekombinované. Sú chutné a ich účelom bolo nasýtiť – aj v ťažkých časoch.

Ja som recept trošku obohatil, pretože máme radi bryndzu a slaninku. Verím, že ak si vyskúšate pripraviť lahodnú pitu alebo burek po slovensky, neobanujete. Poďme teda na to.

Cesto

Moje zjednodušenie receptu tkvie v tom, že na tento recept stačí cesto kúpiť. Používam lístkové, ktoré je už pripravené ako hotový plát. Kúpite ho v každom obchode.

lahodna pita alebo burek po slovensky plnka

Plnka

Základom sú zemiaky a cibuľa. Na tri kusy pity potrebujete:

6 veľkých zemiakov

Cibuľu – 3 ks veľké

Bryndza 125g

Jemný tvaroh 500g

Vajíčko – 1ks

Gazdovská slanina – 125 g na drobno nakrájaná

Soľ a čierne korenie a bylinky podľa chuti

Postup

Pláty rozprestrieme, naolejujeme. Cibuľu a zemiaky nasekáme nadrobno, nasolíme a dáme odtiecť šťavu do sitka. Potom zmiešame ingrediencie na plnku dovedna a rozdelíme ich na tri časti. Postupne plnku rozotierame na vopred naolejované pláty. Zrolujeme a dáme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie.

lahodna pita alebo burek po slovensky rolky

Takto hotové rolky ešte potriem olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20-0 minút. Každá rúra je iná – kontrolujte či je pita zlatistá.

Po upečení vyberieme plech z rúry a pripravíme si polku smotany a dve lyžice mlieka. Rozmiešame a potrieme ešte teplé rolky. Krásne zmäknú. Ak tento krok vynecháte, tak pita bude lámavá a tvrdá.

Lahodna pita

Hotovú vychladenú pitu už len nakrájame a podávame podľa chuti so zeleninou, ako prílohu k mäsu, alebo len tak k vínku či pivu. Ak vám pita ostane, dajte ju do chladničky a ďalšie dni ohrievajte na panvičke – my zvykneme na troške masla alebo kačacej masti.

Dobrú chuť!

Peter Valach