Klasická domáca huspenina podľa rodinnej receptúry á la Šimo
Každá rodina má svoj vlastný recept na rôzne tradičné jedlá. . A vždy, keď sme sa stretli pri varení tohto – pre nás – tradičného jedla, nemohla chýbať dobrá nálada.
Keďže pri huspenine nie je potrebné tráviť veľa času – pomaly sa varí na sporáku – zvykneme si krátiť chvíle debatou s najbližšími. A popritom si radi zahráme karty a okoštujeme, čo sa v záhrade urodilo – ale v tekutej forme. Domáce pálenô v chladnom počasí a v rozumnej miere predsa zahreje a lieči zároveň.
Možno vám varenie huspeniny znie ako úplne obyčajná vec a rozmýšľate, že kde v tom celom je príbeh…
Nám sa však zdá, že v tejto dobe je stretnutie naživo čoraz väčšou raritou. O to viac si vážim, že máme okruh priateľov, rodiny a známych, ktorí radi a s chuťou trávia s nami čas. A nielen pri varení huspeniny.
Prečo je huspenina dobrá vec?
Aj keď si väčšinu jedál pripravených z bravčového mäsa spájame s niečím nezdravým, v prípade huspeniny toto neplatí. Práve naopak. Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je totiž kolagén.
Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).
Receptúra na huspeninu
Recept, ktorý prikladám je na 20 litrov huspeniny. Ak taký hrniec nemáte, skúste poprosiť priateľov alebo susedov. Prípadne pripravte huspeninu s nimi. Istotne si užijete kopec zábavy a navyše utužíte priateľské vzťahy.
Na prípravu huspeniny budete potrebovať
20 litrový hrniec
2 zadné kolená
3 paprčky
3 chvosty
Kože podľa chuti
6 väčších mrkiev
3 väčšie petržleny
Polovica zeleru
3 cibule
4 strúčiky cesnaku
Čierne korenie
Nové korenie
Soľ
Všetko očistíme, dáme do hrnca a huspeninu potom varíme na miernom ohni 4-5 hodín.
Uskladnenie huspeniny
Huspeninu zlejeme do nádob a necháme dôjsť na chladnom mieste. My máme radi každý inú. Ja milujem v huspenine kože. Manžel skôr huspeninu s mäsom. Každý podľa chuti nájde v špajzi tú svoju.
Dobrú chuť priatelia!
Ak máte recept s príbehom alebo rodinný poklad, o ktorý sa radi podelíte s čitateľmi nášho magazínu, kontaktujte nás!