Klasická domáca huspenina podľa rodinnej receptúry

Klasická domáca huspenina podľa rodinnej receptúry

Klasická domáca huspenina podľa rodinnej receptúry á la Šimo

Neoddeliteľnou súčasťou našich rodinných tradícií (už po tri generácie) je spoločné varenie huspeniny. Oproti gulášu je jej príprava menej náročná na čas. Ostane vždy priestor aj na debatu.

Každá rodina má svoj vlastný recept na rôzne tradičné jedlá. . A vždy, keď sme sa stretli pri varení tohto – pre nás – tradičného jedla, nemohla chýbať dobrá nálada.

Keďže pri huspenine nie je potrebné tráviť veľa času – pomaly sa varí na sporáku – zvykneme si krátiť chvíle debatou s najbližšími. A popritom si radi zahráme karty a okoštujeme, čo sa v záhrade urodilo – ale v tekutej forme. Domáce pálenô v chladnom počasí a v rozumnej miere predsa zahreje a lieči zároveň.

Možno vám varenie huspeniny znie ako úplne obyčajná vec a rozmýšľate, že kde v tom celom je príbeh…

Nám sa však zdá, že v tejto dobe je stretnutie naživo čoraz väčšou raritou. O to viac si vážim, že máme okruh priateľov, rodiny a známych, ktorí radi a s chuťou trávia s nami čas. A nielen pri varení huspeniny.

Prečo je huspenina dobrá vec? 

Aj keď si väčšinu jedál pripravených z bravčového mäsa spájame s niečím nezdravým, v prípade huspeniny toto neplatí. Práve naopak. Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je totiž kolagén. 

Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).

Receptúra na huspeninu

Recept, ktorý prikladám je na 20  litrov huspeniny. Ak taký hrniec nemáte, skúste poprosiť priateľov alebo susedov. Prípadne pripravte huspeninu s nimi. Istotne si užijete kopec zábavy a navyše utužíte priateľské vzťahy.

Na prípravu huspeniny budete potrebovať

20 litrový hrniec

2 zadné kolená

3 paprčky

3 chvosty

Kože podľa chuti

6 väčších mrkiev

3 väčšie petržleny

Polovica zeleru

3 cibule

4 strúčiky cesnaku

Čierne korenie

Nové korenie

Soľ

Všetko očistíme, dáme do hrnca a huspeninu potom varíme na miernom ohni 4-5 hodín.

Uskladnenie huspeniny

Huspeninu zlejeme do nádob a necháme dôjsť na chladnom mieste. My máme radi každý inú. Ja milujem v huspenine kože. Manžel skôr huspeninu s mäsom. Každý podľa chuti nájde v špajzi tú svoju. 

Dobrú chuť priatelia!

Andrea Šimová

Ak máte recept s príbehom alebo rodinný poklad, o ktorý sa radi podelíte s čitateľmi nášho magazínu, kontaktujte nás!

Mohlo by vás zaujímať