Epidemiológovia nevedia vyriešiť záhadu zjavného nárastu výskytu rakoviny u mladých ľudí

Epidemiológovia nevedia vyriešiť záhadu zjavného nárastu výskytu rakoviny u mladých ľudí

Niečo sa deje v mladších vekových skupinách a zdravotnícki odborníci si nie sú istí, čo. Rakovina je hrozná diagnóza v každom veku, ale zjavný nárast výskytu rakoviny medzi mladými dospelými, ktorý odhalila nedávna štúdia, predstavuje znepokojujúcu záhadu, ktorú by epidemiológovia radi vyriešili.

Výskumníci tento znepokojujúci trend pozorujú už nejaký čas

V minulom roku sa pri preskúmaní troch desaťročí celosvetových údajov o rakovine zistilo, že od 90. rokov minulého storočia sa u dospelých vo veku do 50 rokov čoraz častejšie objavuje rakovina.Benjamin Koh, lekár-vedec z Národnej univerzity v Singapure, a jeho kolegovia chceli pochopiť, čo sa deje v poslednom čase, konkrétne v Spojených štátoch. Výsledky ich novej analýzy odrážajú zmeny pozorované v zahraničí.

Výskum ukazuje, že rakovina mladých dospelých sa líši od druhov rakoviny postihujúcich tie isté orgány u starších dospelých. Rozdiely, ktoré ovplyvňujú možnosti liečby – preto musíme pochopiť, ktoré druhy rakoviny postihujú koho a ako.

Okrem celosvetových trendov sú údaje o konkrétnych skupinách obyvateľstva užitočné na informovanie o politikách verejného zdravia a prioritách financovania výskumu. Celkovo zostáva vek najväčším rizikovým faktorom rakoviny, ktorá je chorobou hromadiacich sa genetických mutácií.

Teraz sa však niečo deje v mladších vekových skupinách a zdravotnícki odborníci si nie sú istí, čo.

Aj ľudia, o ktorých by ste si mysleli, že sú v najlepšom veku, vo veku 30 až 39 rokov, sú v skutočnosti čoraz častejšie postihnutí rakovinou. Výskyt všetkých druhov rakoviny, ale najmä rakoviny tráviaceho traktu, sa v tejto vekovej skupine zvýšil, zatiaľ čo výskyt rakoviny u starších dospelých buď zostal stabilný, alebo klesol.

Táto rastúca záťaž rakoviny tráviaceho traktu odráža výsledky medzinárodného prehľadu z roku 2022, nedávne údaje z Austrálie a ďalšie štúdie z viacerých kontinentov. Môže za to strava s vysokým obsahom ultra-spracovaných potravín.Samozrejme, tieto typy štúdií sú len také dobré, aké kvalitné sú údaje, ktoré majú k dispozícii, takže výsledky nemusia vykresľovať celý obraz.

„Mohlo dôjsť k podhodnoteniu alebo nedostatočnej diagnostike medzi populáciami s nedostatočnou starostlivosťou, ako sú napríklad černošskí jedinci; preto si tieto výsledky vyžadujú opatrnú interpretáciu,“ uzatvára Koh a jeho kolegovia.

Zdroj: https://www.sciencealert.com/more-young-people-are-getting-cancer-and-we-dont-know-why

Štúdia bola uverejnená v časopise JAMA Network Open.

Mohlo by vás zaujímať