Dobroty ako stvorené (aj) na Silvestra

Dobroty ako stvorené (aj) na Silvestra

Kedysi bol pre mňa predvianočný čas a obdobie sviatkov plný zhonu a nekonečných hodín strávených v kuchyni pri príprave dobrôt pre rodinu.

Teraz si užívam pohodu nepečúceho a nevariaceho konzumenta sviatkov. Ale našla som pár dobrých slaných receptov, lebo po nápore vianočného cukru – hlavne chlapská časť rodiny – začne vždy pokukávať po ,,slanostiach”. A okrem toho aj na silvestrovské oslavy sa zíde niečo inovatívnejšie, než otrepané chlebíčky a jednohubky.

Dobroty ako stvorené (aj) na Silvestra

Utopence

Recept vyslovene vymodlil náš nebohý tato kdesi na služobke v Čechách, lebo keď ich ochutnal, prepadol nezriadenej vášni pre tento obľúbený pokrm všetkých flamendrov.

Suroviny

40 kusov špekáčikov, prosím ale z mäsa, žiadne sojovky !!!

hrsť sušených húb

1 liter vody

2 bobkové listy

0,5 litra octu

6 kusov čierneho a 6 ks nového korenia

2 klinčeky a 6 ks cibule

Postup

Zvaríme vodu, ocot a koreniny. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska. Huby opláchneme. Špekáčiky ošúpeme, môžeme aj pozdĺžne prekrojiť. Rýchlejšie sa ,,utopia”.

Na  dno 5 litrového pohára dáme vrstvu cibule a húb, potom pekne špekáčiky. Striedame vrstvy a nakoniec opatrne zalejeme vlažným nálevom. Zavrieme a dáme do chladu, aby sa ,,utopence” kvalitne spriatelili s nálevom. My sme ich lovili z fľaše už po troch dňoch, aj keď štyri by boli ideálne.

Ryby ako Utopence?

Ostali vám ryby z Vianoc? Podľa množstva rýb volíme veľkosť zaváracieho pohára.

Suroviny

1diel octu

dva diely vody

čierne a nové korenie podľa chuti

bobkový list

štipka soli a chilli

Postup

V hrnci zvaríme ocot, vodu a korenie. Do horúceho nálevu vhodíme na kolieska nakrájanú cibuľu. Necháme vychladnúť. Do pohára navrstvíme rybacie rezne a zalejeme. Marinujeme v chlade 7 dní. Výhoda je, že kosti v octovom náleve zmäknú, tie malé aj zmiznú.

Zemiakovo-rybacie tyčinky

Suroviny

5 zemiakov

1 konzerva sardiniek v oleji

1 hrnček ovsených vločiek

3 vajcia

soľ

mleté čierne korenie

strúhanka, trocha hladkej múky/ celiatici použijú bezlepkové vločky, strúhanku i múku

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke, postrúhame, pridáme sardinky aj s nálevom, 2 vajcia.

Okoreníme a osolíme, ak treba zahustíme trochou múky.Vytvarujeme valčeky, obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke, vysmážame.

Šunková pena

Suroviny

300 g diétnej salámy

2 sáčky želatíny

300 g šunky

3dcl vlažnej vody alebo vývaru

1 smotana na šľahanie

worcester

mleté čierne korenie

Postup

Salámu dvakrát zomelieme, okoreníme, pripravíme si želatínu. Najprv odoberieme trochu pomletej hmoty a rozmiešame spolu so želatínou. Postupne rovnomerne zapracujeme. Pridáme do tuha vyšľahanú smotanu. Do formy na srnčí chrbát dáme fóliu, nalejeme do formy- mali by vyjsť dve.

Môžete použiť aj malú tortovú formu. Po stuhnutí získate slanú tortu, ktorú môžete podľa fantázie ozdobiť napr. reďkovkami a slaným. Ja zvyknem zvoliť syrový krém. A Voilá – šunková torta, ktorú ocení každý chlap je na svete.

Bon apetit

Pripravila: Anou Black

Mohlo by vás zaujímať