Kedysi bol pre mňa predvianočný čas a obdobie sviatkov plný zhonu a nekonečných hodín strávených v kuchyni pri príprave dobrôt pre rodinu.
Teraz si užívam pohodu nepečúceho a nevariaceho konzumenta sviatkov. Ale našla som pár dobrých slaných receptov, lebo po nápore vianočného cukru – hlavne chlapská časť rodiny – začne vždy pokukávať po ,,slanostiach”. A okrem toho aj na silvestrovské oslavy sa zíde niečo inovatívnejšie, než otrepané chlebíčky a jednohubky.
Dobroty ako stvorené (aj) na Silvestra
Utopence
Recept vyslovene vymodlil náš nebohý tato kdesi na služobke v Čechách, lebo keď ich ochutnal, prepadol nezriadenej vášni pre tento obľúbený pokrm všetkých flamendrov.
Suroviny
40 kusov špekáčikov, prosím ale z mäsa, žiadne sojovky !!!
hrsť sušených húb
1 liter vody
2 bobkové listy
0,5 litra octu
6 kusov čierneho a 6 ks nového korenia
2 klinčeky a 6 ks cibule
Postup
Zvaríme vodu, ocot a koreniny. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska. Huby opláchneme. Špekáčiky ošúpeme, môžeme aj pozdĺžne prekrojiť. Rýchlejšie sa ,,utopia”.
Na dno 5 litrového pohára dáme vrstvu cibule a húb, potom pekne špekáčiky. Striedame vrstvy a nakoniec opatrne zalejeme vlažným nálevom. Zavrieme a dáme do chladu, aby sa ,,utopence” kvalitne spriatelili s nálevom. My sme ich lovili z fľaše už po troch dňoch, aj keď štyri by boli ideálne.
Ryby ako Utopence?
Ostali vám ryby z Vianoc? Podľa množstva rýb volíme veľkosť zaváracieho pohára.
Suroviny
1diel octu
dva diely vody
čierne a nové korenie podľa chuti
bobkový list
štipka soli a chilli
Postup
V hrnci zvaríme ocot, vodu a korenie. Do horúceho nálevu vhodíme na kolieska nakrájanú cibuľu. Necháme vychladnúť. Do pohára navrstvíme rybacie rezne a zalejeme. Marinujeme v chlade 7 dní. Výhoda je, že kosti v octovom náleve zmäknú, tie malé aj zmiznú.
Zemiakovo-rybacie tyčinky
Suroviny
5 zemiakov
1 konzerva sardiniek v oleji
1 hrnček ovsených vločiek
3 vajcia
soľ
mleté čierne korenie
strúhanka, trocha hladkej múky/ celiatici použijú bezlepkové vločky, strúhanku i múku
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke, postrúhame, pridáme sardinky aj s nálevom, 2 vajcia.
Okoreníme a osolíme, ak treba zahustíme trochou múky.Vytvarujeme valčeky, obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke, vysmážame.
Šunková pena
Suroviny
300 g diétnej salámy
2 sáčky želatíny
300 g šunky
3dcl vlažnej vody alebo vývaru
1 smotana na šľahanie
worcester
mleté čierne korenie
Postup
Salámu dvakrát zomelieme, okoreníme, pripravíme si želatínu. Najprv odoberieme trochu pomletej hmoty a rozmiešame spolu so želatínou. Postupne rovnomerne zapracujeme. Pridáme do tuha vyšľahanú smotanu. Do formy na srnčí chrbát dáme fóliu, nalejeme do formy- mali by vyjsť dve.
Môžete použiť aj malú tortovú formu. Po stuhnutí získate slanú tortu, ktorú môžete podľa fantázie ozdobiť napr. reďkovkami a slaným. Ja zvyknem zvoliť syrový krém. A Voilá – šunková torta, ktorú ocení každý chlap je na svete.
Bon apetit