A je to tu. Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Prinášame overený recept na pirohy.

Ako pripraviť Bryndzové pirohy – recept

Bryndzové pirohy plnené medvedím cesnakom 2

Doma sme už dlho a nielen my na Slovensku. Podobne na tom je aj Petra Steiner, ktorá žije v Rakúsku. Aby nezabudla na svoje korene, pripravuje rôzne slovenské jedlá pre celú rodinu. A ako vidno, pomáha aj syn. Tento konkrétny recept ako pripraviť Bryndzové pirohy s medvedím cesnakom vám možno príde vhod…

Čo budeme potrebovať?

Suroviny:

15 stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke

hladkú múku – cca 35dkg ( záleží, koľko majú zemiaky v sebe vody.. cesto má byť vláčne a nemá sa lepiť.)

olivový olej

parmezán

maslo

hrudku bryndze

pesto z medvedieho cesnaku

listy z čerstvého cesnaku

1 celé vajce

pohár polovlažnej vody

slanika

cibuľka a pažítka

soľ

čierne alebo biele korenie

 

Postup – ako pripraviť Bryndzové pirohy s medvedím cesnakom:

Zemiaky (10 kusov) kusov – očistíme od uvarenej šupky, nastrúhame na strednom strúhadle. Vložíme do misky spolu s hladkou múkou, pridáme vajíčko, soľ, korenie. Pridáme od oka vlažnú vodu a 2 PL olivového oleja. Vypracujeme vláčne cesto, avšak nemalo by byť riedke.

Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej polovičky cesta vmiešame 2KL pesta, krásne rozpracujeme. Tým nám vznikne zelené cesto.

Náplň:

do bieleho cesta dávame 1KL lyžičku náplne z medvedieho pesta

do zeleného cesta dávame 1KL náplne z bryndzy

Bryndzové pirohy plnené medvedím cesnakom 2

Náplň z bryndzy:

Zvyšných päť zemiakov taktiež očistíme od šupky, nastrúhame. Potom ich zmiešame s bryndzou, opraženou slanikou a cibuľkou. Pridáme pažitku, soľ a korenie podľa chuti.

Teraz nastáva technicky zložitejší proces, ktorý sa nazývy „Grandeln“. Je to spôsob, akým sa pirohy uzatvoria, teda spoja. Robí sa to vždy cez dva prsty. Inak jednoduchším spôsobom je pritlačenie vidličkou.

Pirohy povaríme na miernom plameni, zhruba dve minútky.

Bryndzové pirohy plnené medvedím cesnakom 2

Dobrú chuť!

Petra Steiner

Mohlo by vás zaujímať…

V poslednom čase som sa vrátila k lokšiam. Pochádzam z Grobu, kedysi som ich robila nonstop. Zistila som, že to ešte viem. Jedli sme ich ku kačici a husi, alebo aj ku kyslej polievke. Úplná topka je lokša s kačacou pečeňou. Ak ju nemáte, nevadí. Môžete ju nahradiť aj inak. Vymysleli sme náhradu.

Pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou

Máte recept, ktorý si v rodine posúvate a neviete si bez neho predstaviť život? Podeľte sa s namšimi čitateľmi. Píšte na valachova@40plus.sk.

Mohlo by vás zaujímať