fbpx
Ako naštartovať metabolizmus vo vyššom veku

Napriek tomu, že máme čo jesť, sme často podvyživení

Žijeme v dobe plnej možností. Napriek tomu, že máme čo jesť, sme často podvyživení. Ako to je vlastne možné? A ako naštartovať metabolizmus vo vyššom veku? Dá sa to?

Podvýživa neznamená prázdny žalúdok, ako si to stále mnohí predstavujú, keď započujú slovo podvýživa. Stav podvýživy vzniká na základe nedostatku živín, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Tento nedostatok môže mať viacero príčin. A nielen o tom sa budem rozprávať s Dušanom Plichtom, ktorý sa rozhodol, že bude ľuďom vysvetľovať, ako sa prepracovať k zdravým stravovacím návykom. Dušan vyrába aj zdravé produkty, ktoré v procese cesty za zdravím značne pomáhajú.

Dušan, ty sa zaoberáš zdravým životným štýlom. Kde všade robíme všeobecne chybu?

Najväčší problém je podľa mňa v tom, že ľudia vnímajú jedlo len ako kalóriu. Pozeráme sa na to lineárne v zmysle, že koľko prijmem kalórií, toľko mám vydať, vybehať, spáliť a som zdravý. Jedlo je však oveľa komplexnejšou informáciou a nielen obyčajnou kalóriou. Je to informácia pre naše bunky, mitochondrie, DNA, mikrobióm. Sú to mikronutrienty, minerály, vitamíny, polyfenoly, antioxidanty, probiotiká či prebiotiká.

To, akú informáciu dáme cez jedlo do systému nášho organizmu, robí rozdiel v tom, či ho stresujeme, alebo ho, naopak, vyživujeme. Stresu máme dosť aj v práci, v životnom prostredí a v našich vzťahoch. Ak tomu pridávame stres z našej životosprávy, tak sa to v tele celé kumuluje, človek sa dostáva ďaleko mimo homeostázu a rovnováhu.

A už aj z modernej vedy vieme, že choroba je vlastne signálom nerovnováhy. A tak ja naozaj verím, že nie je kalória ako kalória a skutočná výživová hodnota nie je o množstve, ale o kvalite.

Vyvíjaš produkty Powerlogy. Kedy a kde vznikla myšlienka pustiť sa do podnikania v tejto oblasti?

Myšlienka vznikla z vlastnej vášne a štúdia nových poznatkov pre optimalizáciu ľudského výkonu a zdravia. Mňa táto oblasť fascinuje a spájam ju s jedlom, ktoré je pre mňa mojou silou a mojím spojením s prírodou. Pre nové poznatky som cestoval do zahraničia – do Kanady, Londýna, USA a podobne. Dostal som sa k novému prístupu, k tzv. biohackingu, kde človek sám preberá zodpovednosť za svoje zdravie a optimalizuje životný štýl, stravu, pohyb, spánok a prácu tak, aby čo najlepšie realizoval svoj potenciál života v plnom zdraví.

Zdravie totiž nie je len stav bez choroby. Zdravie je stav vysokej životnej energie, kedy človek nie je v móde prežívania a stresu, ale v móde tvorcu svojho života bez chronického stresu. Jednoducho, je vo svojej sile, vďaka ktorej dokáže čeliť výzvam života, učiť sa, rásť a hľadať nové a lepšie riešenia.

Tak som začal optimalizovať aj ja. Začal som namiesto raňajok piť kávu s maslom a MCT olejom. Začal som jesť menej cukru a viac dobrých tukov. Začal som vnímať, čo môjmu telu a mozgu naozaj dáva energiu a čo mu ju, naopak, berie. Často aj, keď to chutí….

Menej cukru, viac čistej chuti! Testujte, skúšajte a presvedčte sa ako sa dá znížiť príjem cukru bez obety chute. Vyzýva Dušan Plichta

A tak som potom tento koncept chcel zdieľať a priniesť aj do strednej Európy a, samozrejme, najprv na Slovensko. Inšpirovať ľudí k zmene prístupu. K zmene pohľadu na naše jedlo a životosprávu.

K zmene konvenčného modelu, ktorý nás drží v priemere a obmedzeniach, na progresívny model, ktorý nám pomáha k rastu a sebarealizácii podľa vlastných predstáv.

My sa v rámci nášho magazínu často zaoberáme zdravím a problematikou správnych návykov. Ľudia po 40-ke zvyknú priberať na váhe. Mnohí si myslia, že za to môže metabolizmus. Nie je to skôr kombinácia pôžitkárskeho života a menej pohybu? Ako naštartovať metabolizmus vo vyššom veku?

Som rád, že ste spomenuli metabolizmus! Trafili ste do čierneho! Avšak s tým rozdielom, že ľudia sa zvyknú vyhovárať na vek a to, že sa im metabolizmus spomaľuje. Realita je však taká, že metabolizmus si sami degradujeme a degenerujeme. Rodíme sa s viac tukovým metabolizmom a našim životným štýlom ho zmeníme na cukrový.

 

Ako naštartovať metabolizmus vo vyššom veku
Vyriešili sme častý problém – chutné jedlo na cestách, ktoré vás nezradí.

A teda to, čo ste zjedli v 20-ke a vaše bunky vám to vedeli spracovať, v 40-ke už všetky nevedia. Nie však preto, že je to vekom, ale preto, že sme počas života našimi návykmi a voľbami oslabili ich optimálne fungovanie. Oslabili sme mitochondrie a ich schopnosť produkcie energie, oslabili sme procesy trávenia a detoxikácie.

V podstate je to o zákonoch života. Buď organizmus návykmi posilňujete, alebo oslabujete. Váha, ktorá sa pripisuje športu, je prehnaná. Pohyb je super dôležitý, ale strava a to, čo vkladáte do tela ešte viac.

Dobrou správou však je, že náš organizmus má super schopnosti obnovy a adaptácie na zmenu. Keď zmeníte životosprávu, tak naozaj viete omladnúť. Veď to asi poznáte, že biologický vek je iný, ako počet rokov od vášho narodenia.

Čo je prvý krok na ceste za zdravím? Ľudia často zlyhajú, keď majú kompletne zmeniť naraz takmer všetko.

Prvý krok je upratanie si v prioritách života a zmena prístupu. Zmena prístupu k pohľadu na jedlo. Tak, aby nebolo nákladom, ale investíciou. Tak, aby nebolo kalóriou, ale vašou silou. Tak, aby ste k nemu mali pozitívny vzťah ako k prírode.

Ďalším krokom je vzdelávanie. Nájdite si svojho trénera životosprávy alebo absolvujte kurzy, semináre, čítajte knihy… Vzdelávajte sa pre vaše zdravé, funkčné a chutné jedlo.

Svet sa mení a vďaka novým poznatkom sme teraz už oveľa múdrejší. Tak si aj sám trúfam povedať, že dožiť sa 100 rokov je celkom v pohode, ak sa naučíme starať o svoje telo a myseľ.

Celkovo však hlavne ide o to, aby sa starostlivosť o vaše telo a zdravie stali vašou internou motiváciou a nie, že idete chudnúť a behať len preto, že čo povedia ľudia, keď vás uvidia v plavkách.

Vy máte v rámci Powerlogy aj špecifické produkty pre deti. V čom sú vaše produkty iné?

Ono to v podstate v zložení nie je, z môjho pohľadu, iné pre deti či dospelých. Pre všetkých totiž platia rovnaké štandardy kvality. Menej cukru a viac čistej chuti a kvalitných prírodných ingrediencií. Pre deti však prispôsobujeme komunikáciu, kúsky orechov meníme na hladké, prispôsobujeme chrumkavosť a ďalšie veci na základe vedy tak, aby deťom naozaj chutilo.

Cieľom je prirodzená inšpirácia k zdravším raňajkám, zníženiu množstva cukru, bieleho pečiva, a rôznych polotovarov, spracovaných cereálií a takých produktov, ktoré im postupne oslabujú metabolizmus.

Cieľom je ponúknuť alternatívy čistého zloženia ku konvenčným produktom, ako napríklad čokoládka vo fialovom obale, či lieskovo-orieškový krém s palmovým olejom.

Rozhovor pripravila: Martina Valachová

Korektúry: Katarína Málková

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by sa vám páčiť…

Víkendový Reštart tela a mysle september 2020

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová