fbpx

Ako si nastaviť stravovanie, keď sa potrebujete vyhnúť histamínu? Poznatky z praxe…

Histamín a histamínová intolerancia – viete prečo vzniká?

Ako si nastaviť stravovanie, keď sa potrebujete vyhnúť histamínu? Tak to je dobrá otázka, na ktorú budeme hľadať odpoveď. Vychádzať budem z informácií, ktoré nedávno spracoval Dušan Plichta spolu s Patríciou Molnárovou Turiničovou. Dušan sa venuje zdravému stravovaniu, ale stojí aj za značkou Powerlogy. Patrícia v praxi overuje život s HIT a je aj autorkou knihy HIT je zdravo žiť.

HIT a histamínová diéta – jedálniček – poďme na to od začiatku.

Čo je to histamín a histamínová intolerancia? Ako sa diagnostikuje? Naozaj to znamená, že nemôžem takmer nič jesť?

Čo je histamín a histamínová intolerancia (HIT)

Pojem histamínová intolerancia (HIT) sa vyskytuje v našej populácii čoraz častejšie a pritom mnohí stále netušia, o čo presne ide. Jednotní nie sú ani samotní lekári, pretože toto ochorenie ešte stále nie je tak celkom prebádané. Do lekárskej terminológie bola zaradená iba nedávno a pôvodný názov vychádza z teórie, že HIT vzniká pri nedostatočnej funkčnosti enzýmov, ktoré histamín odbúravajú.

Problematika okolo intolerancie je oveľa komplikovanejšia, a nie vždy je príčinou enzymatické poškodenie. Na vine môže byť nesprávna životospráva, zvýšený stres, nevhodné stravovanie či príliš veľký príjem histamínu zo stravy, ale pozor, aj vína. Nedávno sme  písali článok na túto tému. Takisto môže byť dôvodom prekonanie vážnejšieho ochorenia respektíve užívanie niektorých liekov.

Intolerancia histamínu a diagnostia

U nás je najbežnejšie, že tento typ intolerancie diagnostikuje alergológ zo vzorky odobratej krvi. Pacient potom odchádza z ambulancie a zvyčajne  má už v ruke odporúčane vylúčenia vysokohistamínových potravín na základe zoznamu.

Zoznam ale nerieši všetko. Po prvé preto, že pacient často nemá ani potuchu, o čom toto ochorenie je, pretože mu neboli podané dostatočné informácie. A tak ostáva v strese, pričom ani nevie, že ten je pri HIT najväčším spúšťačom príznakov. Po druhé, pravdepodobne sa začne riadiť jedným z mnohých zoznamov, ktoré sa navzájom vo väčšine prípadov vylučujú. Potom nastane situácia, keď histaminik začne jesť 10 potravín dookola v domnienke, že všetky ostatné mu budú škodiť a neuvedomuje si, že si tým škodí oveľa viac.

Ako si nastaviť stravovanie, keď sa potrebujete vyhnúť histamínu

Ako teda na to?

Základom je, aby ste si svoj vlastný zoznam, resp. jedálniček, zostavili vy sami! Pretože každý histaminik je individualita. Nenájdete dvoch rovnakých s rovnakými príznakmi ani rovnako dobre či zle tolerovanými potravinami. Preto otázky typu: ,,Banán môžem? Syr môžem? Špaldovú múku môžem?” nie sú na mieste. Kým jeden môže, druhý zase nie a príčinou vôbec nemusí byť HIT.

Pridružené ochorenia a intolerancia

S HIT idú ruka v ruke aj mnohé pridružené ochorenia a alergie. Radí sa medzi ne napríklad celiakia, intolerancia laktózy, alergia na BKM, SIBO a podobne. Okrem toho môže človek užívať dlhodobo nejaké lieky, ktoré pôsobia inak ako pri druhom histaminikovi, ktorý lieky neužíva. Rovnako je veľmi dôležitým aspektom životospráva – stres, spánok, fyzická aktivita, a tak ďalej. Práve preto je pochopenie tejto diagnózy také náročné.

Úplným základom je vyhnúť sa polotovarom a spracovaným potravinám, ktoré sú plné zbytočných farbív, ochucovadiel a éčok.

HIT a histamínová diéta - jedálniček

Dôležitá je aj čerstvosť…

Ľudia zvyknú potraviny skladovať – predsa len, nikomu sa nechce denne chodiť do obchodu. Alebo zvyknú navariť vopred… Jednoduchá rada znie:  Neskladovať a nevariť na týždeň dopredu. Nakupovať kvalitné potraviny z overeného zdroja (najmä mäso, ryby, mliečne výrobky či vajcia) a vyhnúť sa kazivosti potravín či prezretiu ovocia a zeleniny. Ako príklad uvediem banán, pretože vo väčšine zoznamov sa nachádza medzi zakázanými. Pritom neexistuje ani zmienka o tom, že takom prípade ide o banán, ktorý je prezretý – s hnedými škvrnami. Akonáhle skonzumujete mierne zelený alebo žltý, presne dozretý banán, nemusí robiť žiadne ťažkosti.

HIT a histamínová diéta – jedálniček – ako sú na tom produkty Powerlogy?

Keďže Patrícia overuje HIT a život s touto intoleranciou priamo v praxi, tak z jej praxe vyplynulo nasledové:

„Medzi Powerlogy produktami sa nachádzajú dva otázne. A to Powerlogy BIO Nougat Cream a Powerlogy Chocobary. V prvých fázach ich histaminikom neodporúčam. Časom ale určite stoja za vyskúšanie a myslím si, že v malých množstvách by vám nemali spôsobovať ťažkosti. Kvalitná čokoláda je prospešná, je antioxidantom, zbavuje nás stresu a spôsobuje pocity šťastia. A to je predsa aj pri HIT veľmi dôležité, no nie?

Ako ďalšiu spomeniem Powerlogy Granolu, ktorá obsahuje aj mrazom sušené jahody. Ako som písala vyššie, jahody nie sú vysokohistamínové! Zároveň majte na mysli, že nie je jahoda ako jahoda. Jahody v tejto granole nie sú kúpené v zime v plastovom obale v supermarkete, ale dopestované vo vysokej kvalite, kontrolované a poctivo usušené. Toto rovnako patrí k základným pravidlám pri HIT. Pochopiť sezónnosť a nakupovať poctivé, kvalitné potraviny.

HIT a histamínová diéta - jedálniček

Chcete vyskúšať produkty Powerlogy?

Kód na 10% platný na celý sortiment aj na zvýhodnené balenia – ZIJEMZDRAVO10 s platnosťou do konca júna. Využite na www.powerlogy.com

Patine slovo na záver

V nadväznosti na to prejdem k orechovým krémom, ktoré sú zrejme najväčšou pýchou Powerlogy. Ani neviem nájsť dôvod, prečo by ich histamincii nemohli. Opäť môžem spomenúť len to, že ak nejaký zoznam zakazuje napríklad kešu orechy, je to buď z dôvodu množstva (vo veľkom množstve môžu zaťažovať žalúdok – ale to aj zdravého človeka, nie iba histaminika) alebo kvality.

Kameň úrazu spočíva v tom, že orechy sú náchylné na plesne. Ak sú však skladované a spracované správne, nehrozí, že by tieto potraviny obsahovali vysoké množstva histamínu. Navyše, Powerlogy produkty disponujú skvelými výsledkami laboratórnych testov ich kvality vrátane obsahu plesní!

Tak na zdravie priatelia!

V spolupráci s Paťou a Dušanom pripravila Martina Valachová

About Redakcia MAGAZIN40plus

Mohlo by vás zaujímať