Začali sa hromadiť informácie o tom, že zelenina môže prispieť ku vzniku močových kameňov.

Môže byť zelenina škodlivá ?

V internetovom priestore sa začali hromadiť informácie o tom, že zelenina môže prispievať ku vzniku močových kameňov. Zvýšené riziko je najmä u pacientov s krehkým trávením a priepustným črevom. Jedným z webom ponúkaných  vysvetlení je škodlivosť oxalátov, ktoré pri normálnom príjme zeleniny pacienti s priepustným črevom vstrebávajú do svojho tela viac.

Určite je v tom kus pravdy, typickým príkladom je celiakia a vyšší výskyt močových kameňov u celiatikov. No rozhodne sa mi nedá súhlasiť aj s internetovým odporučením vyhýbať sa zelenine.

Povedzme si o tom viac…

Oxaláty sú látky prirodzene sa nachádzajúce najmä v listovej zelenine, špenát je topka… Po ich vstrebaní sa vylučujú obličkami. Ak ich je v moči viac, vyzrážavajú sa vo forme močových kameňov.

Zdravý človek, s „primeraným“ príjmom zeleniny a funkčným trávením to však riešiť nemusí… No podobný stav, teda záťaž oxalátmi a riziko obličkových kameňov, môže aj u neho vyvolať napríklad  vysoká dávka vitamínu C podávaného do žily, alebo otrava po vypití nemrznúcej kvapaliny…

Ako spolu môže súvisieť črevo a močové kamene ?

Všetko je to o rovnováhe a vstrebávaní  oxalátov, kalcia, ale i žlčových kyselín.



„Normálne“ to v čreve funguje tak, že žlčové kyseliny obsiahnuté v žlči sa vyplavia zo žlčníka po zjedení mastného jedla. Podobne ako prostriedok na umývanie riadu, dokážu mastnotu rozdeliť na malé čiastočky, ktorí sa ľahšie posúvajú a vstrebávajú… Takto sa trávi tuk a žlčové kyseliny sa vstrebávajú naspäť do pečene, aby sme s nimi zbytočne neplytvali. V čreve zostávajú oxaláty zo zjedenej zeleniny, no a tie sa vyzrážajú s dostupným kalciom a nerozpustné odchádzajú z tela stolicou.

„Nenormálny“ stav  mení pomer vstrebávania.

V „nenormálnom“ chorobnom stave sú žlčové kyseliny poškodzované, inkativované, neschopné spätného vstrebávania a strácajú sa spolu s kalciom do stolice… Tým však zostáva v čreve nadbytok rozpustných oxalátov, ktorým chýba kalcium a vo väčšej miere sa dostávajú do nášho tela. Nespôsobujú v ňom väčšinou problém, lebo sa rýchlo odstraňujú obličkami, no tam sa v zahustenom moči dokážu vyzrážať do močových kameňov.

Čo je však príčinou „ nenormálneho“ stavu a „nenormálneho“ vstrebávania ?

Najčastejšou príčinou inaktivácie žlčových kyselín, ktorá za to všetko môže, je dysmikróbia, teda neporiadok v obyvateľoch čreva. V tenkom čreve máme potravu tráviť my pomocou tráviacich štiav. Pre mikrobióm je toto prostredie nehostinné, preto sa tu veľmi nezdržuje. Ak však z rôznych dôvodov našu potravu trávime v tenkom čreve POMALŠIE, ZLE, NEDOSTATOČNE mikroorganizmy hodujú za nás a vzniká  neporiadok, dysmikróbia až SIBO syndróm /my to cítime ako ťažobu, netrávenie, nadúvanie, vygrgovanie, reflux,…/

A v takomto prostredí dochádza k poruche žlčových kyselín, ich nevstrebávaniu a naopak vstrebávaniu oxalátov.

A vzniknutý nedostatok žlčových kyselín, ktoré strácame nevstrebané stolicou môže viesť k zahusťovaniu žlče a tvorbe ŽLČOVÝCH KAMEŇOV.

Takto pekne to spolu všetko súvisí…

Problémom nie je zelenina, problémom je dysmikróbia- neporiadok v tenkom čreve!!!

Informácie sú dôležité, no polovičné informácie vedú k nesprávnym záverom a nesprávnej liečbe.

…a správne tušíte, že okrem tohto všetkého je veľmi dôležitý dostatočný príjem kalcia

Takže:

  • ak trpíte na oxalátové močové kamene / 70% všetkých kameňov/, zamyslite sa nad črevom
  • ak trpíte na žlčníkové kamene , zamyslite sa nad črevom
  • ak trpíte na neporiadok v tenkom čreve hľadajte príčinu, väčšinou je ňou strava
  • A HLAVNE, NEBOJTE SA ZELENINY

MUDr. Dana Vavricová Ďureje

LFUK Bratislava, atestácia v odbore vnútorné lekárstvo

Pracovisko: Ambulancia vnútorného lekárstva DVD MED s. r. o., Partizánske

doktorkaonline.sk

POZVÁNKA

Vo štvrtok 21.3.2024 od 18:30 budeme dýchať. Ako? Pozrieme sa na aspekty zdravého dýchania. Lístky od 9,90€. Viac linku: https://tickpo.zoznam.sk/sk/listky/odznova-vstan-dych-ako-spravne-dychat-pre-zivot-a-zdravie-38301/

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať