Naše deti sa stávajú pokusnými králikmi potravinárskeho priemyslu, ktorý sa orientuje na zisk.

Naše deti sa stávajú pokusnými králikmi potravinárskeho priemyslu, ktorý sa orientuje na zisk.

Výskum Národného inštitútu environmentálnych zdravotných vied ukazuje, že dojčatá, ktoré konzumujú výživu na báze sóje, majú v krvi takmer 20-krát vyššiu hladinu genisteínu ako dospelí vegetariáni. K tomuto masívnemu vystaveniu fytoestrogénom dochádza počas „minipuberty“ – hormonálne mimoriadne citlivého štádia vývoja. Zdravie celej generácie je ohrozené, zatiaľ čo výrobcovia naďalej nadšene hovoria o údajných výhodách svojich výrobkov.

Štúdia uverejnená v časopise Environmental Health Perspectives zistila zmenené vzorce metylácie DNA vo vaginálnych bunkách u dievčat, ktoré boli kŕmené sójovou stravou. Tieto epigenetické zmeny ovplyvňujú gény, ktoré reagujú na estrogén – s nepredvídateľnými dôsledkami na vývoj reprodukčného systému. Tu prebieha nekontrolovaný experiment na bezbranných deťoch. Dlhodobé dôsledky sa úplne pochopia až o niekoľko rokov alebo desaťročí, ale vtedy už môže byť pre celú generáciu neskoro.

Vysoko spracované chemické koktaily namiesto prírodných produktov

Rastlinné „mlieka“ sú vysoko spracované priemyselné produkty plné zahusťovadiel, emulgátorov a syntetických vitamínov. Rozsiahla štúdia na viac ako 118 000 účastníkoch uverejnená v časopise The Lancet Regional Health Europe odhaľuje zdravotné dôsledky.

Každých 10 % zvýšenia obsahu vysoko spracovaných rastlinných produktov v strave zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 5 % a riziko úmrtia o 12 %. Nespracované rastlinné produkty výrazne znižujú riziko ochorenia.

Problémom nie je rastlinný zdroj, ale priemyselné spracovanie.

Hoci sa nám reklama snaží nahovoriť, že tieto výrobky sú prírodné a zdravé, realita ukazuje iný obraz. Svoje deti kŕmime chemickými kokteilmi a veríme, že robíme správnu vec. V mene prírody sa uchyľujeme k tým najneprirodzenejším produktom, aké trh ponúka.

Mikroplastová časovaná bomba v škôlke

Aktuálny výskum v časopise Brain Medicine odhaľuje ďalší znepokojujúci rozmer: vysoko spracované potraviny sú hlavným zdrojom mikroplastového znečistenia. Tieto drobné plastové častice prechádzajú cez hematoencefalickú bariéru a hromadia sa v mozgovom tkanive. Štúdie už zistili mikroplasty v ľudskom mozgovom tkanive – v koncentráciách trikrát až päťkrát vyšších u pacientov s demenciou. Priemerná vzorka obsahovala toľko plastov, že sa to rovnalo objemu plastovej lyžičky.

Pokusy na zvieratách ukazujú alarmujúce zmeny v expresii génov v mozgu a úzkostné správanie.

Naše deti sa stávajú pokusnými králikmi potravinárskeho priemyslu, ktorý sa orientuje na zisk. Je to smutná realita dneška: otravujeme mozgy našich detí plastom. A to všetko v mene pokroku a údajne zdravšej stravy.

Zdroj

Pripravila: Martina Valachová

 

Mohlo by vás zaujímať