Ivana STENZLOVÁ: Hmyz a červy v potrave. Je telo človeka pripravené tento typ potravy spracovať?

Ivana Stenzlová: Hmyz a červy v potrave. 

Čoraz viac ľudí sa zaoberá problematikou hmyzu a bielkovín z hmyzu. Je telo človeka pripravené tento typ potravy spracovať? Preto som sa rozhodla vyspovedať odborníčku, mikrobiologičku. Ivana Stenzlová: Hmyz a červy v potrave.

Ako spracovať hmyz. Nielen v tele, ale aj v hlave? 

Ivana Stenzlová je mikrobiologička a strave sa venuje desiatky rokov. Okrem Školy varenia podľa 5 elementov píše knihy a vedie internetovú poradňu IV TV.

Ivany som sa pýtala aj:

  • Kde najviac ľudia robili a robia chyby? Čo im najviac škodí?
  • Má vôbec ľudský organizmus enzýmy a tráviace šťavy pripravené na spracovanie kobyliek vo zvýšenom množstve?
  • Ako si všímať označenie na obaloch potravín? Minule som čítala, že napríklad moje obľúbené cukríky z detstva obsahujú už od dávna isté prímesi z chrobákov…
  • Kde všade sú stopy po múčke z červov a kobyliek?
  • Veľa ľudí dnes trpí na alergie. Pomaly každý druhý človek. Alergia je jedna vec. Okrem alergie, aké nežiadúce účinky môže mať na ľudské telo nadmerná konzumácia kobyliek?
  • A čo deti? Treba mať pri deťoch ešte väčší výkričník? Ako to je s rôznymi sladkosťami? Kde všade sa môžu vyskytovať produkty z hmyzu?
  • Má rodič právo dopytovať sa a zasahovať do zloženia produktov, ktoré sa nakupujú do školskej jedálne?
  • Čo sa týka prognózy – trúfate si predvídať. aké budú ďalšie kroky po zavedení týchto aditív do jedla? V zmysle znižovania chovu hospodárskych zvierat?
  • Vráťme sa ešte k téme školského stravovania – čo môžu rodičia urobiť aby si urobili jasno v tom, čo deti jedia?

Smernica EU tu: bit.ly/3xoSqW0

Rozhovor sme zobrali komplexne.

Ivana STENZLOVÁ: Hmyz a červy v potrave. A chrobák v hlave…

Príjemné sledovanie…

Pripravila a moderuje: Martina Valachová

Chcem poďakovať všetkým, ktorí podporujú tvorbu podcastu a obsahu 40plus.sk. 👉Aj vy sa môžete pridať tu: https://ko-fi.com/odznovapodcast/tiers

Kontakty na Ivanu:

Mohlo by vás zaujímať