fbpx

Zeleninové palacinky na slano sú výborné ako príloha k soté. Prípadne ich môžete jesť s ricottou.

Zeleninové palacinky na slano z cukety a mrkvyZeleninové palacinky na slano z cukety a mrkvy

Máte radi palacinky? A čo by ste povedali na netradičný variant? Možno poznáte palacinky na slano. Ide o klasiku, do ktorej nepridáte cukor a plnka je slaná. Hotovo. Ja som si pripravila niečo iné. Zeleninové palacinky na slano z cukety a mrkvy, ktoré možno niekomu pripomínajú skôr placky. My im ale doma hovoríme palacinky…

Je sezóna cukety, tak kedy, ak nie teraz?

Ja mám tento rok miernu závislosť na ricotte. Obsahuje veľa bielkovín a zároveň nemá veľa kalórií. Jem ju skoro denne. Keď už ma omrzí klasický šalát s ricottou, na rad prídu práve zeleninové palacinky. Potrebujete len cuketu, mrkvu a cibuľku a potom už klasika, múku a vajíčka. Ako na palacinky.

Zeleninové palacinky na slano z cukety a mrkvy - príprava

Ingrediencie a množstvá na zeleninové palacinky

  • 2 väčšie cukety
  • 4 mrkvy
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 3 dl hrnček hladkej múky
  • 3 vajíčka (ideálne domáce)
  • soľ
  • korenie

Postup prípravy

Všetku zeleninu očistíme. Mrkvu a cuketu nastrúhame na strúhadle. Ja zvyknem strúhať pol na pol. Teda polovicu zeleniny na jemno a druhú polovicu na hrubšie.

Cuketu posolíme a vytlačíme z nej vodu.

Mrkvu zalejeme spolu s cibuľkou pohárom horúcej vody a zakryjeme. Necháme vychladnúť. Potom masu vyžmýkame a pridáme do misy s cuketou, ktorú ste tiež zbavili prebytočnej vody.

Zeleninové palacinky na slano z cukety a mrkvy

Pripravíme si múku a vajíčka. Vajíčka je dobré vyšľahať (ale nemusíme) a spojíme ich s múkou. Pridáme ich do misy so zeleninou, zamiešame a hotovo.

Na rozpálenej panvici potom pečieme zeleninové palacinky (alebo, ak chcete, placky).

Zeleninové palacinky na slano sú výborné ako príloha k soté. Prípadne ich môžete jesť s ricottou. Ja som si pripravila zmes ricotty spolu s bielym jogurtom a do toho som doplnila znamenitú burinu, o ktorej sme písali nedávno. Áno, burinu. Portulaka rastie kade-tade. Dokonca aj v meste na chodníkoch. My ju máme na dvore a donedávna sme ju vytrhávali. Až kým som neobjavila text od Doda Dobríka na facebookovej stránke Herbár mesta. Tak vyskúšajte aj vy…

Portulaka je okrem vitamínov bohatá aj na omega kyseliny. Oplatí sa vyskúšať.

Martina Valachová
Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

 

Mohlo by sa vám páčiť…

 

Mohlo by vás zaujímať