Zabudnite na syr a kečup! Toto sú najlepšie sladké langoše

Vyskúšate sladké langoše 3x inakZabudnite na syr a kečup! Toto sú najlepšie sladké langoše

Zabudnite na chvíľu na syr a kečup! Čo tak povýšiť langoš na dokonalý dezert? Sladké verzie si vás úplne podmania. Objavte neodolateľné spojenie krémovej ricotty a ovocia, nechajte sa zlákať jablkami so škoricou alebo stavte na domácu chuť slivkového lekváru či maku. Týmto lahodným kombináciám jednoducho neodoláte.

Základné cesto je vždy rovnaké

Či už chcete langoše slané alebo sladké, základ je rovnaký.

Budete potrebovať múku, droždie, trochu mlieka, štipku soli a cukru. Tajomstvo spočíva v dôkladnom vykysnutí – cesto potrebuje odpočívať aspoň hodinu v teple.

Langoše s ricottou a ovocím

Prvý recept, ktorý prekvapí svojou ľahkosťou, sú langoše s ricottou a čerstvým ovocím. Je to ako keď spojíte to najlepšie z talianskeho dezertu so slovenskou klasikou.

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždie Dr. Oetker
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 250 g ricotty
  • 2 zarovnané lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice čučoriedkovej omáčky
  • 300 g lesného ovocia

V mise zmiešajte múku s droždím, soľou a cukrom. Pridajte mlieko a vypracujte hladké cesto. Zakryte utierkou a nechajte asi hodinu vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske rozdeľte asi na 12 rovnakých dielov. Vytvorte placky. Tie vyprážajte v rozpálenom oleji (z oboch strán) dozlatista.

Na krém stačí podľa chuti zmiešať ricottu s cukrom. Vmiešajte čučoriedkovú omáčku – vznikne krásne mramorovanie. Vypražené a vychladnuté langoše potrite krémom a bohato ozdobte ovocím.

TIP: Ricottu môžete nahradiť mascarpone alebo tvarohom. Výsledok bude zakaždým trochu iný, ale vždy lahodný.

Langoše s jablkami

Jablká a škorica sú kombináciou, ktorá nikdy nesklame, a v langošoch funguje úplne dokonale. Tento recept je výnimočný tým, že jablká sú priamo v ceste.

  • 600 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždie Dr. Oetker
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru
  • 330 ml vlažného mlieka
  • 250 g nastrúhaných jabĺk
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 balíčky Škoricový cukor Dr. Oetker
  • 2 menšie jablká

V mise zmiešajte múku s droždím, soľou a cukrom. Pridajte mlieko a nastrúhané jablká a vypracujte hladké cesto. Zakryte utierkou a nechajte asi hodinu vykysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto rozdeľte na pomúčenej ploche približne na 12 dielov, vytvorte placky a pražte v rozpálenom oleji dozlatista. Hotové a vychladnuté langoše potrite bielym jogurtom a posypte škoricovým cukrom. Ozdobte pokrájanými jablkami.

Mini langoše s lekvárom, makom a slivkami

Posledný recept je pocta českej tradícii. Lekvár a mak patria medzi najobľúbenejšie sladké plnky v našej kuchyni, tak prečo ich nevyskúšať aj na langošoch?

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček Droždie Dr. Oetker
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 250 g slivkového lekváru
  • 1 lyžica rumu
  • 150 g 100% Mak mletý Dr. Oetker
  • 1 zarovnaná lyžica práškového cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 300 g odkôstkovaných sliviek

Základné cesto pripravíte rovnako ako pri predchádzajúcich receptoch – múka, droždie, soľ, cukor a mlieko. Po vykysnutí cesto rozdeľte na menšie kúsky (preto mini langoše) a vypražte dozlatista.

V miske dohladka vymiešajte lekvár s trochou rumu. V druhej miske zmiešajte mak s cukrom. Vypražené a vychladnuté langoše potrite lekvárom, ozdobte slivkami a posypte makovou zmesou.

Tipy na dokonalé sladké langoše

  • Teplota oleja je dôležitá – ideálne okolo 170 °C. Keď je olej príliš horúci, langoše sa zvonku pripália a vnútri zostanú surové.
  • Nechajte langoše vychladnúť – sladké plnky nanášajte až na vlažné alebo studené langoše, inak sa roztečú.
  • Buďte kreatívni – skúsiť môžete nutellu, arašidové maslo, karamel alebo domácu marmeládu.
  • Servírujte hneď – sladké langoše najlepšie chutia čerstvé, maximálne do niekoľkých hodín po príprave.

-Infoservis-

Mohlo by vás zaujímať