Čo robiť, keď máte chorých príbuzných a potrebujete sa zorientovať vo výžive a starostlivosti…

Výživa seniorov a chorých vo vyššom veku
Zdroj foto: MEDI ADOS

Výživa seniorov a chorých vo vyššom veku

Vyšší vek so sebou často prináša zdravotné problémy, a tie v nemalej miere ovplyvňujú stav výživy. V súvislosti s vekom, viacerými ochoreniami a užívaním liekov sa mení chuť do jedla, schopnosť prežutia a trávenia potravy. Na prijímanie potravy a jej trávenie má vplyv schopnosť pohybu, stav ústnej dutiny a zubnej náhrady, zmeny na tráviacom trakte, schopnosť resorbcie, pridružené ochorenia (napr. diabetes mellitus, ochorenia obličiek, kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia…). Aká má byť výživa seniorov a chorých vo vyššom veku?

Na celkový stav výživy u chorých v domácom prostredí má vplyv aj schopnosť nakúpiť potraviny a vhodne pripraviť jedlo, ekonomické faktory či stravovacie návyky.

Pre jednoduchú orientáciu a výber vhodných potravín zostavili odborníci na výživu tzv. potravinovú pyramídu.

Výživa seniorov a chorých vo vyššom veku - pyramída

Zdroj: https://zsfullu.sk/download/potravinova-pyramida.pdf

Štyri poschodia pyramídy vo výžive

Prvé poschodie (základ) tvoria chlieb a pečivo, obilniny, ryža, cestoviny.

Táto skupina je bohatá na sacharidy (škrob), vlákniny, železo, vápnik, a vitamíny skupiny B. Zároveň však obsahuje aj lepok, preto u ľudí trpiacich ochorením prejavujúcim sa neznášanlivosťou lepku (celiakia) je potrebné uprednostniť bezlepkové potraviny (vylúčiť pšenicu, jačmeň, ovos a raž).

Druhú skupinu tvoria ovocie a zelenina

Ovocie a zeleninu je možné konzumovať v rôznej podobe – čerstvé, sušené, mrazené alebo vo forme šťavy. Sú bohaté na vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, vlákninu a sacharidy. Je vhodné ich konzumovať denne v niekoľkých porciách. Sladené, konzervované ovocie či upravené do formy lekváru, džemu, do tejto skupiny už nezaraďujeme.

Pri konzumácii ovocia by mali byť opatrní ľudia s ochorením diabetes mellitus, pretože ovocie obsahuje väčšie množstvo sacharidov (napr. hrozno sa radí medzi naše najsladšie ovocie, vhodnejšími sú menej sladké jablká).

Tretie poschodie pyramídy tvoria dve skupiny potravín:

  • mlieko a mliečne výrobky a mäso, mäsové výrobky,
  • strukoviny, vajcia a ryby.

Mäso, mäsové výrobky, strukoviny, vajcia a ryby sú zdrojom bielkovín, minerálnych látok, železa a zinku, vitamínov skupiny B a tiež tuku (v rybách je vysoký obsah mastných kyselín omega-3, ktoré majú význam v prevencii ochorení ciev (napr. pri srdcových či obličkových ochoreniach). Tiež sú zdrojom vitamínu D.

Strukoviny a orechy sú dobrým zdrojom horčíka, ktorý je dôležitý pre zdravé zuby, kosti a správne fungovanie nervového systému. Vajcia sú veľmi výživné. Bielok je v podstate čistá a plnohodnotná bielkovina (obsahuje všetky nevyhnutné aminokyseliny vo vhodnom množstve a pomere). Žĺtok je bohatý na tuky, a to najmä na tzv. fosfolipidy. Vajcia obsahujú aj vitamíny (A, D, E, K, skupinu B, karotény) a minerálne látky, z ktorých je veľmi dobre využiteľné železo.

Potraviny, ktoré patria do skupiny mliečnych výrobkov a mlieka, sú živočíšneho pôvodu a majú vysokú výživovú hodnotu. K hlavným živinám, ktoré z tejto skupiny potravín čerpáme, patrí vápnik, horčík, riboflavín a vitamíny B 12 a A. Zo sacharidov obsahuje mlieko takmer výlučne laktózu. Niektorí ľudia trpia neznášanlivosťou laktózy, tzn. že ju nevedia tráviť a mlieko im tak spôsobuje nadúvanie a hnačky. Pre nich je už v súčasnosti pomerne bohatý výber bezlaktózových mliečnych výrobkov.

Mlieko so zníženým obsahom laktózy sa vyrába pridaním enzýmu laktáza v procese výroby, ktorý štiepi zložený cukor na jednoduchšie zložky. Tieto jednoduché cukry sú telom človeka, na rozdiel od zloženej formy, priamo stráviteľné. Bezlaktózové mlieko je na chuť sladšie, ale energetická a výživová hodnota je rovnaká ako u bežného mlieka.

Štvrté poschodie pyramídy tvorí skupina potravín cukry a tuky.

Cukry sú pre organizmus dôležité, pokiaľ nedochádza k ich nadmernej konzumácii. Je vhodné vybrať si zdravšie varianty sladkých potravín, napr., sušené ovocie namiesto cukríkov, ak čokoládu, tak s vysokým obsahom kakaa a vyvarovať sa prílišnej konzumácie sladených nápojov, cukroviniek či alkoholu.

Podobne aj tuky sú dôležitou a potrebnou zložkou potravy, či už v živočíšnej, alebo rastlinnej podobe. Je známe, že niektoré vitamíny sú rozpustné v tukoch (A, D, E, K). Ľudský organizmus si síce dokáže tieto vitamíny vytvárať sám, ich vnútorná tvorba však nebýva dostatočná. Vitamíny rozpustné v tukoch sú dôležité pre našu imunitu, dobrý zrak i pre vstrebávanie živín. Nadmerná konzumácia tukov však môže spôsobiť zdravotné problémy, preto by sa mali konzumovať v rozumnom množstve.

Odporúčaným spestrením stravy, ako i náhradou soli (napr. u ľudí s vysokým krvným tlakom), je pridanie rôznych byliniek alebo korenia.

Okrem dodržiavania zásad potravinovej pyramídy je nemenej dôležitý dostatočný príjem tekutín

Pitný režim minimálne 1,5-2 l denne (pokiaľ nie je u chorého indikovaný znížený príjem tekutín, napr. pri zlyhávaní činnosti obličiek s nutnosťou dialýzy). Okrem vody sú vhodné aj bylinkové čaje, minerálna voda (pozor na zloženie, niektoré majú vysoký obsah soli).

Je potrebné dbať aj na vhodnú prípravu jedla. Neodporúča sa vyprážanie, grilovanie, fritovanie. Naopak, vhodná je úprava potravín dusením a varením. Estetika stolovania i teplota jedla tiež významne ovplyvňujú chuť do jedla.

Pitny rezim

Vhodným zložením stravy a správnym pitným režimom sa predchádza vzniku obezity, metabolickým a kardiovaskulárnym ochoreniam či ich komplikáciám.

Optimálny energetický príjem predstavuje dostatočný príjem bielkovín (B = 0,8-1g-1,2/kg/deň), menší príjem tuku (T = 1,0 g/kg/deň), správnu štruktúru sacharidov, áno – ovocie, zelenina, nie – zákusky, sladené nápoje, cukrovinky (denná dávka sacharidov 250-320 g/deň), optimálny príjem vitamínov a minerálov.

Čo robiť, ak chorý trpí nechutenstvom?

V prípade, že sa v domácom prostredí nachádza chorý, ktorý trpí nechutenstvom, má znížený príjem potravy, prípadne je aj ležiaci a má ďalšie komplikácie ochorenia (preležaniny či iné nehojace sa rany) je potrebné konzultovať nutričný stav s lekárom. Ten pacienta vyšetrí a môže ordinovať odber krvi, kde sa vyšetrí celková hladina bielkovín, albumínu, transferínu (bielkovina umožňujúca transport železa do bunky), krvný obraz, prípadne ďalšie parametre.

U chorého je potrebné zistiť aj to, aký má príjem a výdaj tekutín (pokiaľ pacient močí do plienky, odvážiť ju pri prebaľovaní). Na základe výsledkov vyšetrení, ošetrujúci lekár (geriater, gastroenterológ) môže predpísať nutričnú výživu napr. Nutridrink, Fresubin atď., ktoré sa podávajú denne aj 2-3 krát ako prídavok k strave vo forme popíjania (sippingu).

Výživa terminálne chorých a umierajúcich

Osobitnú starostlivosť o výživu si vyžadujú terminálne chorí a umierajúci, ktorí nie sú schopní prijímať ani stráviť potravu vo všeobecne odporúčaných dávkach, preto je potrebné množstvo a zloženie výživy individuálne u každého chorého konzultovať s lekárom.

Pripravil tím odborníkov MEDI ADOS

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

Zdroje:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s12603-015-0629-2.pdf

file:///C:/Users/Lenovo%20PC/Downloads/utv-vyziva-senior.pdf

https://www.laktoza.sk/cim-sa-lisi-bezlaktozove-mlieko-od-bezneho

http://www.osetrovatelskecentrumhe.sk/blog/67-vyzivu-dlhodobo-chorych-nemozeme-podcenit

 

Mohlo by vás zaujímať