Vďaka tomuto viete odlíšiť výživovo hodnotné potraviny od tých, ktoré by sme nemali mať na stole denne.

Viete, čo je to Nutri-Score
MUDr. Adela Penesová, PhD. – predsedníčka Slovenskej asociácie pre prevenciu a výživu – odborníčka na obezitu, diabetes, hypertenziu.

Nutri-Score: farebná abeceda výživy – Viete, čo je to Nutri-Score?

Viete, ktoré potraviny dostali zelenú na náš stôl a u ktorých svieti varovná oranžová? Niekde už takéto zjednodušené nutričné označovanie potravín funguje. A pomáha nám odlíšiť výživovo hodnotné potraviny od tých, ktoré by sme nemali mať na stole denne.

Chystáte sa v lete na dovolenku? Ak pôjdete napríklad do Francúzska, Nemecka či Španielska, určite si v potravinách všimnete, akú jednoduchú pomôcku tam používajú na informovanie o nutričných hodnotách potravín a nápojov. Ide o zjednodušenú formu nutričného označovania potravín systémom Nutri-Score. Farebná škála od sýtozelenej po tmavooranžovú a písmená od A po E – podobne ako na iných energetických štítkoch – označujú, do akej miery je potravina či nápoj nutrične vyvážený.

Abeceda výživy

Veľké množstvo výrobkov a veľké množstvo informácií na obale, súčasné nakupovanie vo veľkých potravinových predajniach a nedostatok odborných znalostí v oblasti výživy, sťažujú mnohým spotrebiteľom výber tých správnych výrobkov.

„Systém Nutri-Score je abecedou, ktorá nám, spotrebiteľom, môže pomôcť pri výbere potravín na základe zjednodušeného nutričného označenia,“ hovorí MUDr. Adela Penesová, PhD. – predsedníčka Slovenskej asociácie pre prevenciu a výživu – odborníčka na obezitu, diabetes, hypertenziu.

„Výživná veda“

Od roku 2011 sú všetci výrobcovia potravín povinní informovať o výživovej hodnote potraviny uvedením povinných údajov na obale produktu (energetická hodnota, množstvo tuku, v rámci nich sa uvádzajú nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, z nich cukry, bielkoviny a soľ). Napriek tomu, že pôvodným zámerom bolo uľahčiť spotrebiteľovi orientáciu medzi jednotlivými výrobkami, označovanie potravín vlastne neprinieslo dostatočný spotrebiteľský efekt. Máloktorý spotrebiteľ dokáže reč čísel v tabuľke premeniť na jednoduchú odpoveď o miere vhodnosti a nutričnej vyváženosti konkrétnej potraviny.

Nutri-Score je prehľadné nutričné označenie výrobku, ktoré premieňa výživovú hodnotu potravín a nápojov na jednoduché celkové skóre.

Toto nutričné skóre pôvodne zostavil tím odborníkov pod vedením prof. Mike Raynera na Oxfordskej univerzite, s cieľom vytvoriť prehľadný systém označovania potravín.

V roku 2017 vláda vo Francúzsku rozhodla o zavedení tohto systému, pričom Nutri-Score ako systém odporúča využívať aj európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie WHO ako prehľadný systém nutričného označovania potravín a nápojov.

Ako funguje výpočet ozrejmuje MUDr. Penesová: „Nutri-Score sa vypočíta na základe vedeckého algoritmu, ktorý zohľadňuje obsah negatívnych nutričných faktorov, akými sú energetická hodnota, obsah jednoduchých cukrov, nasýtených alebo saturovaných tukov a soli, ktoré sú uvádzané práve v rámci povinných výživových údajov výrobku. Zároveň zohľadňuje pozitívne prvky, ako sú vláknina, bielkoviny, ovocie, zelenina či vybrané orechy.“

Vyberajme s rozumom

Už viete, čo je to Nutri-Score? Dobré a zlé potraviny nie sú, vždy rozhoduje množstvo. „Nutri-Score nehovorí o tom, že toto je zlá potravina, ale skôr navádza spotrebiteľa na to, aby si vyberal. Ak si dám do košíka väčšinu potravín v škále A, B či C, a objaví sa tam nejaká potravina na druhom konci škály, lebo má veľa soli, alebo tuku – takto môže dopadnúť napríklad aj kvalitný tučný zrelý syr s vysokým obsahom soli – tak sa nemusíme cítiť zle,“ hovorí MUDr. Penesová. „Dôležité je, aby sme si dopriali najmä tých výživovo hodnotných potravín viac a pravidelne, na rozdiel od tých s výživovým upozornením v oranžovej farbe.“

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať