fbpx

Tofu v pomarančovo-zázvorovej omáčke. Tento recept od Petry Nagyovej Džerengovej vrelo odporúčame.

tofu v pomarančovo-zázvorovej omáčkeTofu v pomarančovo-zázvorovej omáčke. Tento recept od Petry Nagyovej Džerengovej vrelo odporúčame.

„Tento recept vám vrelo odporúčam“, píše Petra a my sa k nej pridávame. Je chuťovo vyvážený, plný zdravej zeleninky, ktorú keď si nakrájate deň vopred, tak príprava trvá fakt iba pár minút! Plus pokojne zameňte tofu za kuracie mäsko, v prípade, ak máte doma zarytých mäsožravcov.

Čo potrebujete na prípravu tofu v pomarančovo-zázvorovej omáčke?

  • 2 ks pevnejšieho tofu neutrálnej chuti
  • 1 väčšiu červená alebo biela cibuľa
  • 1 červenú paprika
  • 1 brokolicu rozobratú na menšie hlavičky
  • 3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • opražené sezamové zrniečka a čerstvú zelenú cibuľku na servírovanie
  • bielu varenú ryžu
  • olivový olej, soľ

Ingrediencie na omáčku

  • šťava z 2 pomarančov
  • 1 ČL pomarančovej kôry
  • 1,5 PL hnedého cukru
  • 2 PL ryžového octu
  • 2 ČL sušeného zázvoru
  • 1/2 ČL soli
  • mleté čili vločky podľa chuti
  • 80 ml najlepšie svetlej sójovej omáčky (aby nebola veľmi slaná)
  • 1 PL kukuričného škrobu

tofu v pomarančovo-zázvorovej omáčke

Postup

  • najprv si zmiešame všetky indegriencie na omáčku, prešľaháme do hladka a odložíme
  • nakrájame si cibuľu a papriku na tenšie pásiky
  • osušíme tofu, prekrojíme – najprv po dĺžke na polovicu, potom tak, aby sme dostali kocky cca 1,5cm na 1,5cm
  • znovu poriadne osušíme
  • obalíme v kukuričnom škrobe
  • opražíme cca 10 min na rozohriatom olivovom oleji, kým nie sú okraje zlatavé, aby bolo tofu chrumkavé
  • tofu vyberieme a na tej istej panvici si opražíme zeleninu s cibuľou – cca 6minút, aby príliš nezmäkla. (Ja to robím na dvoch zároveň, keďže mi neprekáža umývanie riadov).
  • pridáme pretlačený cesnak a necháme zaromatizovať – cca 2 min
  • zmes na omáčku si znovu prešľaháme, dáme do panvice a miešame, kým nezhustne. Pozor, ide to veľmi rýchlo. Vložíme opražené tofu a premiešame, aby sa dôkladne obalilo omáčkou
  • ryžu naložíme do tanierov/misiek a navršíme na ňu zeleninu
  • pridáme tofu s omáčkou, ozdobíme s opraženým sezamom a zelenou cibuľkou.

Dobrú chuť

Petra Nagyová Džerengová

Viac receptov od Peti, ale aj inšpiráciu zo života, nájdete na jej INSTRAGRAME 

Mohlo by vás zaujímať