Bezlepkový puding z tapioky od Oli Beständig

Práve som doplnila každodennù dávku endorfínov poriadnou makačkou. Tak šup na odmenu. Ešte si síce chvíľu počkám, lebo práve sedím v čelnom špagagáte, tak aspoň využívam čas a podelím sa s vami o môj obľúbený recept pre mlsné jazýčky.

Od malinka zbožňujem puding, no chcela som jeho zdravú verziu, tak mi pod nos cvrnkla tapioka. Čo to je?

Tapioka je vynikajúca bezlepková potravina, ktorá nerastie  na stromoch ako ovocie, ani v záhradách ako zelenina. Je to škrob, ktorý je vyrobený z koreňa rastliny, ktorej vedecké meno je Manihot esculenta.  Táto rastlina je pôvodom z  Južnej Ameriky a Karibiku, ale dnes je už pestovaná po celom svete. Hlavnými svetovými pestovateľmi sú však Brazília, Nigéria a Thajsko. Rastliny manioku sa vytrhnú a ich korene sa ďalej spracovávajú.

Tapioka je vynikajúca bezlepková potravina koreň

Vo svete ju poznáme pod mnohými názvami: manioka, yucca alebo tapioka. Slovo tapioka pochádza z Južnej Ameriky zo slova tipi’óka – čo je výraz pre škrob.

Tapioka je vyrobená z manioku koreňa, ktorý neobsahuje lepok, preto tapioka bezlepková potravina. 

Ako chutí tapioka? Je bielej farby a má neutrálnu chuť, silnú gélovaciu schopnosť, preto sa používa ako zahusťovadlo do sladkých i slaných potravín.

Na rozdiel od kukuričného škrobu vydrží zmrazenie a následné rozmrazenie bez straty gélovej štruktúry alebo poškodenia, preto sa môže uskladňovať v mrazničke. Tapioka musí byť namočená a potom sa varí s tekutinou za vzniku gélu, a preto sa zvyčajne pridáva do potravín pred varením.

Tapioka je vynikajúca bezlepková potravina pred a po uvarení

Tapioka je pred varením nepriehľadnej bielej farby. Po varení zrôsolovitie a zostane priesvitná.

RECEPT 

  • 1/2 hrnčeka tapioky (menšie guličky)
  • 500ml rastlinného mlieka (najlepšie kokosové)
  • 4 pl medu alebo javorového sirupu (množstvo záleží od chuti a použiť môžeme akékoľvek zdravé sladidlo,
  • 3 vajíčka
  • kakao, kardamón, mäta, medovka, vanilkový struk (dochutenie podľa nálady, v lete odporúčam mätu, medovku na osvieženie, v zime zase kardamón)
  • voda podľa potreby
  • štipka soli,
  • Ovocie podľa chuti a výberu.

POSTUP

Tapioku namočíme do vody asi na hodinu, čím zdvojnásobí svoju veľkosť. Odkvapkáme a vložíme na panvicu, pridáme kokosové mlieko a privedieme do varu. Tapioka začne postupne rôsolovatieť a priesvitnieť. Medzitým si oddelíme bielko od žĺtka, do ktorého pridáme sladidlo a poriadne vymiešame. Do takmer uvarenej tapioci (kým Všetky guličky nie sú úplne priesvitné) vmiešame žĺtka podľa potreby pridáme vodu a varíme ďalej do úplného uvarenia.

Puding z tapioky

Pridáme kakao, rozmixovanú mätú, vanilkový struk, teda čokoľvek sme si vybrali a na záver, vmiešame vyšľahané  bielka, ale už mimo platne. Takto pripravený puding servírujeme do pohárov. Môžme ho jesť teplý, či studený. S ovocím alebo len samotný. Osobne uprednostňujem ovocie peidať na raňajky, či desiatu, teda doobeda.

ZDRAVOTNÉ VÝHODY

  • Tapioka je vynikajúca bezlepková potravina, ktorá obsahuje minimálne množstvo tuku (cca 0,02%) a cholesterolu, je bezlepková, a preto je vhodná pri celiakii a alergii na lepok ako náhrada klasických múk,
  • Z hľadiska energetického obsahu je síce pomerne kalorická (100 g dodá energiu asi 300 kalórií), avšak dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Prečo? Lebo tapioka je vlastne škrob a škrob je zložitý cukor a jeho trávenie je postupné a trvá niekoľko hodín,
  • Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. ako napr. vápnik, fosfordraslíkhorčík. Z vitamínov sa v tapioke vyskytuje kyselina listová a niektoré ďalšie vitamíny skupiny B.
  • Ako bezlepková potravina je výbornou súčasťou bezlepkovej diéty, aj pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou, je tapioka prínosná pre svoj pozitívny vplyv pri úľave od tráviacich ťažkostí.

Oli Beständig

Autorka je športovkyňa a trénerka

Mohlo by vás zaujímať