Leto je v plnom prúde. Čo tak pripraviť si svieži rebarborový koláč s pudingom? Ja v lete potrebujem osviežujúce chute a rebarboru používam do svojich receptov už od nepamäti.
Kedysi sa tradovalo, že rebarboru jedia iba ľudia, ktorí majú hlboko do vrecka. Až v posledných rokoch sa ukázalo, že rebarbora patrí k zdravým rastlinám a preto sa dostáva čoraz viac do popredia. Tak poďme na náš svieži rebarborový koláč s pudingom.
Čo budeme potrebovať?
-
200 g hladkej múky
-
100 g studeného masla
-
70 g kryštálovýho cukru
-
kypriaci prášok (2 kávové lyžičky) alebo sódu bikarbónu
-
štipku soli
-
kôru z jedného citróna
-
jeden źĺtok
-
300 ml mlieka
-
75 g kryštálového cukru
-
1 balíček pudingu (ideálne Zlatý klas)
-
dva žĺtky
-
pol kila rebarbory
-
tri bielky, ktoré nám ostali z cesta a plnky
-
100 g kryštálového cukru
-
1 štipka soli
POSTUP PRÍPRAVY
Do panvice dáme pripravené mlieko, cukor a žĺtky. Rozmiešame spolu a začneme ohrievať. Vo zvyšku mlieka rozpustíme zlatý klas, do variaceho mlieka prilejeme pudingovú zmes. Potom za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.
Do uvareného pudingového krému primiešame nacukrené kúsky rebarbory a vrstvíme na vychladený korpus v tortovej forme.
Martina Briatková
P.S: A tu ešte dávam zdravotné účinky rebarbory, ktoré som našla na Zdravopedii.
Rebarbora v 100 g obsahuje 21 kalórií, 0,2 g tukov, 4,5 g sacharidov (z toho 1,1 g cukry), 1,8 g vlákniny, 0,9 g bielkovín. Rebarbora má mimoriadne vysokým obsahom kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej. Ďalej obsahuje vitamín A, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B9-kyselinu listovú, vitamín C a vitamín K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, mangán, sodík, železo.
Rebarbora detoxikuje črevá, pomáha pri depresívnych stavoch, zlepšuje krvný obeh, bojuje proti rakovine, chráni oči i srdce, udržuje zdravú pokožku, zdravý mozog i kosti, atď.