Položia slovenské pekárne na lopatky? Náš chlieb vytláča z obchodov chlieb z dovozu. Vieme dôvod…

Slovenský chlieb je drahší ako dovozový Slovenský chlieb je drahší ako dovozový. Vieme dôvod…

Likvidácia slovenských pekární by mohla znieť ako poplašná správa. Žiaľ, fakty hovoria presne. Slovenský chlieb je drahší ako dovozový. Informácie odzneli v relácii Tak Takto, ktorú pripravuje a moderuje Anka Žitná Lučaiová na TA3.

Lacnejší chlieb a pečivo z Poľska či Maďarska vytláča slovenskú produkciu.

Dôvod? Ich pekári nie sú ani šikovnejší, ani lepší. Len majú vlády, ktoré im pomáhajú. Tá slovenská zatiaľ iba ukázala, ako pomôže. Za predpokladu, že sa schváli rozpočet.

Nikde neplatí viac, že reči sa hovoria a chlieb sa je, ako keď hovoríme o slovenských pekároch. Do cien svojich výrobkov musia započítať zvýšené ceny múky a ďalších surovín, vysoké ceny plynu a elektriny a aj príplatky za nočné a sviatky, ktoré sú naviazané na minimálnu mzdu.

A keď už sme pri plyne, na ktorom sa chlieb pečie. Ani tu nie je plyn ako plyn. Inak horí klasický zemný plyn a inak LNG. Ak teda budú chcieť pekári používať skvapalnený plyn, musia rátať s technologickými úpravami. A to bude stáť ďalšie peniaze.

Všetko o slovenskom chlebe v rozhovore nižšie…

Pripravila: Martina Valachová

Mohlo by vás zaujímať