Slovenský chlieb je drahší ako dovozový. Vieme dôvod…
Lacnejší chlieb a pečivo z Poľska či Maďarska vytláča slovenskú produkciu.
Nikde neplatí viac, že reči sa hovoria a chlieb sa je, ako keď hovoríme o slovenských pekároch. Do cien svojich výrobkov musia započítať zvýšené ceny múky a ďalších surovín, vysoké ceny plynu a elektriny a aj príplatky za nočné a sviatky, ktoré sú naviazané na minimálnu mzdu.
A keď už sme pri plyne, na ktorom sa chlieb pečie. Ani tu nie je plyn ako plyn. Inak horí klasický zemný plyn a inak LNG. Ak teda budú chcieť pekári používať skvapalnený plyn, musia rátať s technologickými úpravami. A to bude stáť ďalšie peniaze.
Všetko o slovenskom chlebe v rozhovore nižšie…
Pripravila: Martina Valachová