fbpx

Slamienkový olej vs ryžový olej. Ktorý z nich je lepší pre našu pokožku?

Slamienkový olej vs ryžový olejSlamienkový olej vs ryžový olej: Ktorý z nich je lepší pre našu pokožku?

Starostlivosť o pokožku netreba nikdy podceňovať. V každom ročnom období si však naša pokožka vyžaduje niečo iné a tomu by sme starostlivosť mali prispôsobiť. Mnohí odborníci sa zhodujú v tom, že počas zimného obdobia je vhodné siahnuť po olejoch, ktoré pokožke poskytujú lepšiu hydratáciu a výživu. Samostatnou kategóriou v rámci telových olejov a v rámci olejov ako takých sú esenciálne oleje, ktoré okrem samotnej arómy ponúkajú množstvo ďalších výhod.

Esenciálne oleje nám pomáhajú relaxovať, lepšie a rýchlejšie zaspávať, zlepšovať trávenie a v konečnom dôsledku môžeme povedať, že majú liečivý účinok na naše fyzické, psychické i duševné zdravie. Je možné pridávať ich do difuzéra alebo aplikovať priamo na pokožku. Topická aplikácia si však vyžaduje zmiešanie esenciálneho oleja s nosným olejom alebo použitím telových a pleťových prípravkov, ktoré esenciálne oleje obsahujú.

Éterických olejov je nespočetné množstvo, my sa však bližšie pozrieme na ryžový olej a slamienkový olej, ktorý patrí medzi ikony luxusu. Ktorý z nich je lepší pre našu pokožku?

Ryžový olej a jeho účinky

Bohatý na antioxidanty a naplnený vitamínmi B a E, sa ryžový olej stáva kľúčovým hráčom v starostlivosti o pokožku i vlasy. V Japonsku je dokonca považovaný za kľúčovú zložku, ktorá redukuje známky starnutia a zároveň pokožku upokojuje, hydratuje a chráni. Ryžový olej je v skutočnosti extrahovaný z ryžových otrúb, čo je vrstva medzi „šupkou“ a jadrom samotnej ryže.

Ryžový olej je tiež obohatený o skvalén, mastné kyseliny a ďalšie živiny, ktoré pokožku zároveň chránia pred UV žiarením i pred znečistením. Je ľahko vstrebateľný, vďaka čomu je vhodný pre všetky typy pleti. Neupcháva póry, ale pokožke poskytuje serióznu hydratáciu. Ďalšie účinky ryžového oleja:

  • pomáha predchádzať predčasnému starnutiu a tvorbe vrások,
  • vďaka obsahu kyseliny linolovej je vhodný pre pleť so sklonom k akné,
  • zjemňuje a vyhladzuje pokožku,
  • vyrovnáva tón a textúru pokožky,
  • zadržiava vlhkosť v pokožke,
  • zlepšuje kožnú bariéru pokožky,
  • obsiahnutý gamma-oryzanol znižuje opuchy a tmavé kruhy pod očami,
  • podporuje pružnosť a pevnosť pokožky.

Slamienkový olej a jeho účinky

Slamienka je známa svojimi zlatožltými kvetmi, ktoré najviac vyniknú počas slnečného dňa na priamom slnku. Jej výhodou je, že si svoj krásny vzhľad uchováva aj po vysušení a rovnako aj spracovaní parnou destiláciou (ktorou sa získava esenciálny olej). Existujú stovky druhov, no najznámejšia je slamienka talianska (Helichrysum Italicum), ktorá je známa predovšetkým svojimi silnými antioxidačnými účinkami a účinkami proti starnutiu. Ak chcete mať mladšie vyzerajúcu pleť alebo zmierniť začervenanie pleti, túto rastlinu si doslova zamilujete.

Okrem antioxidantov je slamienkový olej bohatý na mnohé vitamíny, ktoré rovnako prospievajú našej pokožke. Aj vďaka ním slamienkový olej:

  • znižuje výskyt jemných vrások na pokožke,
  • chráni pokožku pred predčasným starnutím,
  • zmierňuje začervenanie a zápal, ktorý sprevádza rosaceu či ekzém,
  • urýchľuje proces hojenia pokožky a znižuje tvorbu jaziev,
  • je nápomocný pri liečbe akné a zároveň pomáha predchádzať jeho tvorbe,
  • upokojuje pokožku a zabraňuje jej vysúšaniu.

Nech už siahnete po ktoromkoľvek oleji, každý bude vašu pokožku rozmaznávať. Poskytne jej dávku hydratácie, vďaka čomu bude pokožka príjemná na dotyk a vyživená zvnútra. Nezabúdajte však na fakt, že čistý esenciálny olej je potrebné zmiešať s iným nosným prípravkom, napríklad s mandľovým, avokádovým, kokosovým olejom a pod. Poprípade voľte priamo prípravky, ktoré sú o dané oleje obohatené. Keďže je ryžový olej i slamienkový olej obľúbený aj v kozmetickom priemysle, nebude ťažké vybrať si správne prípravky pre svoju pokožku.

Zdroj obrázku: K321 / Shutterstock.com

-Infoservis-

Mohlo by vás zaujímať