Máte radi kel? Recept, ako pripraviť kel, aby chutil celej rodine, ma naučila moja milovaná svokra.

Recept, ako pripraviť kel, aby chutil celej rodineRecept, ako pripraviť kel, aby chutil celej rodine.

Jedno z menej obľúbených jedál, ktoré si možno pamätáme z detstva je kel. Mali ste to tak aj vy? Kto už by len jedol kel, do kelu. Že? Čím som staršia, tým ho mám radšej. Dá sa pripraviť naozaj chutne. Navyše je zdravý. Prinášam preto recept, ako pripraviť kel, aby chutil celej rodine.

Základom je kel… a potom cesnak…

Základom dobrého kelu, teda podľa mňa, je aj cesnak. Takto ma to naučila moja milovaná svokra a musím uznať, že mala pravdu. A nie preto, že svokry majú vždy pravdu – aby bol pokoj v rodine. Moja svokra bola úžasná. Aj ako človek, ale aj ako kuchárka. Delím sa tak teda o recept, ktorému som sa priučila práve u nej.

Ingrediencie na prípravu kelu

  • Hlávka kelu – stredne veľká
  • 2 veľké cibule
  • Masť
  • Lyžica múky (ale nemusí byť…)
  • Cesnak
  • Klobása – 2 nožičky (ale nemusí byť)
  • 4 väčšie zemiaky
  • Čierne korenie
  • Drvená rasca
  • Soľ
  • Mletá červená paprika

Postup prípravy kelu

V hrnci roztopíme väčšiu lyžicu masti, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa opečená, zaprášime múkou a drvenou rascou. Zalejeme cca 3 dcl vody a rýchlo miešame, aby sa nám múka nezrazila. Potom pridáme nakrájaný kel, zemiaky na kocky, soľ, koreniny a kto chce, tak 2 klobásky, pokrájané na kolieska. U nás doma by kel bez klobásky neprešiel. Takto necháme povariť cca pol hodinu a pred dovarením ešte doplníme lyžicou červenej papriky a cesnakom. Ja cesnakom nešetrím, kľudne dám do kelu aj pol hlávky. Cesnak samozrejme predtým roztlačím.

Hotovo

Kel podávame s chlebíkom. Dobrý je samozrejme kváskový.

Prečo je dobé zaradiť kel do jedálnička?

Kel je dobrý rastlinný zdroj:

  • vápnika – živina, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravie kostí a zohráva úlohu vo všetkých druhoch bunkových funkcií
  • horčíka – ktorý je neuveriteľne dôležitým minerálom, ktorého väčšina ľudí nemá dostatok. Dostatočné množstvo horčíka chráni proti cukrovke 2. typu a srdcovým chorobám.
  • draslíka – Adekvátny príjem draslíka je spojený so znížením krvného tlaku a nižším rizikom srdcových ochorení.
    *zdroj informácií: zdravopedia.sk

Pripravila: Martina Valachová

Kel je dobrý aj v menopauze. 

Možno vám príde vhod rozhovor so Zuzanou Vačkovou. Bavili sme sa o menopauze…

Mohlo by vás zaujímať