fbpx

Keď naše črevo dobre kvasí, celé telo je v pohode. Inak hrozí aj poškodenie imunity, alergie, obezita, cukrovka…

Probiotiká a úloha fermentácie v čreveČo sa deje v našom čreve… Probiotiká a úloha fermentácie v čreve

Dnes to nebude príliš voňavé… Fermentovanie je proces, kedy aktivita mikroorganizmov prináša pozitívne zmeny v potravinách i nápojoch. Teda, jednoducho, je to proces, kedy našu stravu natrávia mikroorganizmy a výsledný produkt je chutný a zdravý. Dnešnou témou sú probiotiká a úloha fermentácie v čreve.

Niečo podobné sa deje aj v našich črevách, nielen vo fermentačných nádobách a súdkoch.

Hlavnou „fermentačnou nádobou“ nášho tela je hrubé črevo. Z tenkého čreva sa doň dostávajú zvyšky natrávenej potravy, ktoré sme už vlastnými silami nedokázali využiť – tzv. trávenina. Aj keď to neznie lákavo, je to materiál plný potenciálnej energie. A tam, kde sú zdroje energie, je vždy aj život. Preto je naše hrubé črevo bohato osídlené neviditeľnými obyvateľmi, ktorí nám pomáhajú tráviť, keď už sami nevládzeme. A pri tom trávení vytvárajú úplne nové chemické látky, ktoré si sami vyrobiť nevieme, no potrebujeme ich.

Naše hrubé črevo je hlavný fermentátor – rozkladač zvyškov.

Podľa toho, aké zvyšky prichádzajú, podľa toho prebiehajú rozkladacie procesy. Buď je to kvasenie – spracovanie zvyškov zložitých cukrov, nestráviteľných pre človeka, alebo je to putrifikácia, hniloba. To vtedy, ak prevládajú zvyšky živočíšnej stravy bohatej na bielkoviny.

Aký máte typ fermentátora, či kvasný, alebo hnilobný, spoznáte jednoducho pri stolici a vetroch… O výsledku rovnováhy oboch procesov informuje presnejšie pH stolice. Čím je kyslejšie, tým viac prevažuje kvasenie.

ALE tento stav nie je len o chemickej rovnováhe, ale najmä o rovnováhe medzi pokojom a zápalom. Medzi mierom a bojom. Medzi zdravím a chorobou. Kým kvasné procesy vedú zväčša k udržiavaniu prímeria,  rovnováhy a zdravia, hnilobné procesy majú tendenciu napádať makroorganizmus a vyvolávať bojovú reakciu – zápal, ktorý vedie k chorobám a predčasnému starnutiu.

Kvasenie v tomto fermentátore nevytvára síce chutný fermentovaný produkt ako v kvasných nádobách s kvasom, kyslou kapustou alebo kefírom. Produkty tohto kvasenia sú však pre naše zdravie nevyhnutné. Udržujú naše črevo vyživené, funkčné a odolné. To znamená, že vytvárajú látky, ktorú slúžia ako výživa pre naše črevo, zabezpečujú jeho prirodzenú funkciu a sú zodpovedné za odolnosť bariéry, ktorá v čreve oddeľuje naše telo od vonkajšieho sveta. Vytvárajú dokonca niektoré vitamíny, ale i látky, ktoré ovplyvňujú našu psychiku, napr. sérotonín – hormón šťastia.

Jednoducho povedané, keď naše črevo dobre kvasí, celé telo je v pohode.

Keď však prevládajú hnilobné procesy, máme namierené k chorobám, a to nielen samotného čreva, ale napríklad i k poškodeniu imunity, alergiám, cukrovke či obezite.

Všetky slogany propagujúce probiotiká ako jednoduchú cestu na dlhý a zdravý život, vychádzajú práve z tejto rovnováhy.

V budúcnosti sa pravdepodobne dočkáme úplne nových liekov na liečbu cukrovky, alergií, depresií a úzkostí, ale možno i rakoviny. Budú to lieky, ktoré budú ovplyvňovať a meniť náš mikrobióm. A pravdepodobne prvou a veľmi populárnou lastovičkou budú prípravky na liečbu obezity – tie sa totiž budú najlepšie predávať aj bez úhrady zdravotnými poisťovňami.

Ako to spraviť už od zajtra, aby náš fermentátor, naše črevo pracovalo v náš prospech a nie naopak?

Jednoduchou predstavou je presvedčenie, že pravidelným príjmom tých správnych probiotík upravíte svoje trávenie. U nie tak poškodených nádob to môže fungovať, no musíte trafiť tie správne mikroorganizmy…

Zložitejšia, ale trvalejšia a plody prinášajúca, je cesta, kedy vlastné trávenie a mikrobióm ovplyvňujeme my sami. Najmä našou stravou. Stravou pre nás i naše mikróby.

Čo teda máme jesť ?

…prirodzenú stravu, ktorá nám chutí (o tom sme hovorili naposledy), ale i stravu, ktorá chutí našim mikróbom.

Naše „prospešné“ mikróby nemajú radi výrobky a umelo spracovanú stravu. Nemajú radi, ak výroba potravín prebieha vo fabrikách. Takáto strava im nevonia, nechutí im a nevyrábajú z nej tie dôležité produkty, ktoré nám pomáhajú.

Okrem toho nemajú radi výrobcov liekov. Lieky ich totiž systematicky ovplyvňujú a veľmi často ničia, a to nehovorím len o antibiotikách.

Naše mikróby ešte nemajú rady ponocovanie. Áno, aj také niečo, ako skrátený spánok, ubližuje nášmu tráveniu a rovnováhe v črevách.

A nemajú radi veľa alkoholu…

Čo však majú radi, je pestrá a prirodzená strava s dostatkom vlákniny. A keď zeleninu, tak ideálne zo záhradky.

Vyzerá to tak, že autorom sloganu o sezónnych, lokálnych, čerstvých a prirodzených potravinách je náš mikrobióm.

Už od zajtra sa oň môžeme začať starať.

Jednoducho to znamená zjesť radšej celé jabĺčko aj so šupkou namiesto jablkového džúsu, dať si fazuľovú polievku namiesto obloženej žemle, celozrnný chlieb, úplne ideálne kváskový namiesto croissantu s mesačnou trvanlivosťou, ovsené vločky namiesto zdravo sa tváriacej müsli tyčinky, oriešky a semiačka namiesto keksíkov a čipsov.

Na záver som sa chcela len prihovoriť za vaše prospešné mikróby…

…takže nabudúce, keď si budete vyberať a nakladať na tanierik, naložte si naň aj niečo pre ne. Odvďačia sa vám…
Dobrú chuť.

MUDr. Dana Vavricová Ďureje https://danavavricova.sk/

Celý webinár venovaný syndrómu deravého čreva:  https://www.facebook.com/danavavricova.sk/videos/423336579420031

Pracujem ako lekárka viac ako 20 rokov... ...za ten čas som pochopila, že v bežnej medicínskej praxi sa málo času venuje tomu, aby pacient pochopil, kde je problém

Pracujem ako lekárka viac ako 20 rokov… Za ten čas som pochopila, že v bežnej medicínskej praxi sa málo času venuje tomu, aby pacient pochopil, kde je problém.

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať