Prečo je práve po 40-ke najvyšší čas na zmenu stravy

Prečo je práve po 40-ke najvyšší čas na zmenu stravyPrečo je práve po 40-ke najvyšší čas na zmenu stravy

Mnohé choroby nesúvisia ani tak s vekom, ako s tým, že sa dotyční už roky nestravujú vyvážene a zdravo. Nevhodnou stravou si nevedomky uberáme z krásy a energie. Neprispieva k tomu ani fakt, že s pribúdajúcimi rokmi naša chuť dojedla klesá, čím naše telo oberáme o všetky dôležité živiny, minerály, vitamíny a bielkoviny.

Ich deficit sa neskôr môže veľmi nepríjemne podpísať na mnohých zdanlivo bezdôvodných zlyhaniach. Je preto najvyšší čas urobiť vo svojom živote zmenu k lepšiemu a popremýšľať nad vlastným životným štýlom.

Ako spoznáte nesprávnu výživu?

Naše telo je dokonalý a veľmi citlivý mechanizmus, ktorý na negatíva obratom automaticky reaguje. A práve tieto reakcie sú znakom toho, že mu niečo chýba alebo nesedí. Ako to zistíte?

Medzi príznaky dehydratácie najčastejšie patrí:

  • sucho v ústach (suché sliznice, malé slinenie);
  • nízka potivosť;
  • závraty, najmä pri vstávaní;
  • únava;
  • nedostatok koncentrácie.

Nevhodnú výživu môže signalizovať:

  • hnačka;
  • plynatosť;
  • gastrointestinálne problémy;
  • bolesť hlavy;

Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť v dôsledku rôznych intolerancií. Bežné potravinové intolerancie sú intolerancia na fruktózu (ovocný cukor), laktózu (mliečny cukor), lepok (rôzne pšeničné bielkoviny) a histamín (niektoré bielkoviny). Závisí tiež, kde nakupujete. Vždy radšej uprednostnite kvalitné potraviny doručené domov priamo z tej najlepšej farmy.

Ak si nie ste istý, či trpíte neznášanlivosťou, poraďte sa so svojím lekárom o tom, čo by malo tvoriť obsah políc, chladničky a moderného kuchynského drôteného programu. Všeobecným znakom nesprávnej výživy je samozrejme aj nadváha alebo podváha.

Čo jest?

Na túto otázku sa nedá až tak celkom konkrétne odpovedať. Každý z nás je predsa iný a aj choroby, intolerancie a lieky nám často diktujú určitú diétu. Vo všeobecnosti sa však možno držať nasledujúcich zásad.

Jedlo by malo:

  • byť znesiteľné;
  • kvalitné;
  • dobre chutiť;
  • mať nízky obsah tuku (prispôsobené nižšej energetickej potrebe);
  • podporovať trávenie;
  • podporovať funkcie orgánov;
  • posilniť odolnosť;
  • obsahovať všetky potrebné živiny.

Ako sme spomínali, kvalita a chuť potravín a jedla tiež závisí od toho, kde nakupujete. Od Bio vajíčka až po čerstvé ryby, by všetko malo byť bez jedinej chyby. Tak na to pri zostavovaní svojho jedálnička myslite a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

Zdroj obrázka: Alliance Images/Shutterstock.com

-Infoservis-

Mohlo by vás zaujímať