fbpx
Pravé zemiakové lokše tradičný gróbsky recept

Tradičný gróbsky recept na pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou

Pravé zemiakové lokše tradičný gróbsky recept

V poslednom čase som sa vrátila k lokšiam. Pochádzam z Grobu, kedysi som ich robila nonstop. Zistila som, že to ešte viem. Jedli sme ich ku kačici a husi, alebo aj ku kyslej polievke. Úplná topka je lokša s kačacou pečeňou. Ak ju nemáte, nevadí. Môžete ju nahradiť aj inak. Vymysleli sme náhradu – Pravé zemiakové lokše tradičný gróbsky recept.

Pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou chutia v každom ročnom období.

Surovina na pravé zemiakové lokše

  • Cca 2 kilá zemiakov
  • Pol kila múky,
  • Pol kila kuracích pečienok,
  • 1 veľká cibuľa,
  • Malý kúsok slaninky,
  • Soľ
  • Čierne korenie

Z uvedeného množstva vám vyjde cca 20 lokší.

Postup prípravy – Pravé zemiakové lokše tradičný gróbsky recept

Zemiaky uvaríte v šupke ( ideálne večer ). Ráno očistíte a nastrúhate na jemno. Kedysi sme mali špeciálne predláčatko. Ja ho doma nemám, používam jemný struhák. Zemiaky naozaj odporúčam negniaviť. Nastrúhať.

Na dosku nasypete približne 30 dkg hladkej múky. Zvyšok múky použijete pri vaľkaní.

Plus pridajte trochu soli – na toto množstvo dve kávové lyžičky. So soľou to neprežeňte. Lokše sa totiž dajú jesť aj na sladko.

Cesto spracujete tak, aby bolo vláčne. S múkou to neprežeňte, pretože potom budú tvrdé, ako z obchodu. Pripravené cesto spracujete na valec a ten narežete na rovnaké diely.

Prichádza na rad vaľkanie lokší.

Skúste ich vaľkať na tenko. Chce to grif, ale dá sa to naučiť… Musíte mať dobre pomúčenú dosku – inak sa vám budú lepiť a trhať.

Tradičné lokše sa pečú sa na sucho. My sme ich piekli na panvici. Nepoužívate žiaden olej a ani masť. Múka samozrejme trošku dymí. Panvicu po každej lokši utierame suchou papierovou utierkou.

Pravé zemiakové lokše tradičný gróbsky recept

 

Náplň do lokší z pečienky

Pečienku pripravujeme na troche kačacej masti. Najprv osmažíte na tenko nasekanú cibuľku, trošku slaninky, ale naozaj len trošku, potom pridáte pečienky. Podusíte cca 15 minút. Na záver pridáme soľ. Môj muž zvykne pridať trochu ligurčeku ( rastie nám na dvore – keď nemáte, tak nevadí) a pol kávovej lyžičky kari. (Muž dáva kari všade)

Keď pečienky vychladnú, sekáme ich v ručnom sekači. Vo výsledku vám vznikne pečeňová nátierka, ktorá vďaka kačacej masti chutí znamenite.

Lokše potom už len trošku omastíte a ohrejete každú zvlášť na panvičke, naplníte plnkou a podávate.

Rozpočet na pravé zemiakové lokše tradičný gróbsky recept

20 ks lokší urobíte za cca 2,50€. Závisí to od aktuálnej ceny zemiakov.

Kuracia pečeň, cibuľa a kúsok slaninky vás vyjdú približne na 2,50€.

Vmestíte sa teda do rozpočtu 5€ pre 4 osoby (možno, že fajn tip v aktuálne krízovom období) a garantujem, že 20 lokší nezjete. Časť môžete zamraziť a použiť inokedy ako prílohu k inému jedlu. Prípadne ich ohrejete na masle a v nedeľu máte dezert (plnené makom alebo orechmi) – vtedy ich ohrievame na masle.

Tu ešte treba povedať, že v byte by som to veľmi neskúšala. Raz, keď sme ešte bývali v podnájme a robili sme lokše, tak sused volal hasičov. Myslel si, že u nás horí.

Trochu z histórie lokší

Zemiakové lokše boli typické v minulosti najmä pre chudobných ľudí. Dnes ide o obľúbenú pochúťku ľudí z rôznych vrstiev Slovenska. Chutné jedlo sa z domácich kuchýň rýchlo rozšírilo a dnes si ho už môžete vychutnať aj v r.znych reštauráciách. Najznámejšie reštaurácie, ktoré majú celoročne v ponuke lokše sú asi v Slovenskom Grobe.

 

Dobrú chuť a napíšte, či sa vám pravé zemiakové lokše z Grobu s pečeňovou náplňou podarili. Alebo sa s nami podeľte o váš recept na dobré jedlo. Uverejníme ho v rubrike Recepty s príbehom.

Martina Valachová a Peter Valach

Mohlo by sa vám páčiť…

Prívarok z veľkej bielej fazule v paradajkovej omáčke so sladkým zemiakom a cuketou

Mohlo by vás zaujímať