fbpx

Pitie kávy nie je prospešné pre každého. Ženy by vraj kávu nemali piť vôbec. S mliekom či bez.

Pitie kávy nie je prospešné pre každého. Ženy by vraj kávu nemali piť vôbec…

Dali by sa o nej písať básne a skúmať jej história, rozjímať nad jej vôňou a chuťou, no bol by to dlhý článok. Sústredím sa na jej benefity či opak pre naše zdravie. A budú to skôr benefity. Obsahuje totiž množstvo antioxidantov a iných fytonutrientov, ktoré nám robia dobre. V konečnom dôsledku je to tiež len prírodné zrnko pomleté na prášok.

Pitie kávy však nie je rovnako prospešné pre každého. Napríklad ľudia s arytmiou alebo stavmi úzkosti by ju piť nemali. Ženy, najmä obézne, vraj tiež nie. Navyše, jej blahodarné účinky pre zdravie sa neprejavia pri pití akejkoľvek kávy. Výber kávy má veľký vplyv na jej zdravotný potenciál. Možno si benefity kávy pre svoje zdravie blokuješ sama. Ako? Uvar si kávu a čítaj ďalej.

Káva JE ZDRAVÁ

Zoznam zdravotných benefitov kávy je dlhý: znižuje riziko vzniku rôznych druhov rakoviny, znižuje aj riziko vzniku diabetu II. typu, chráni ťa pred cirhózou pečene, znižuje riziko depresie u žien atď., atď. Tí, čo pijú kávu, dokonca, dlhšie žijú, aj keď iba o trošku. Bude to aj vďaka tomu, že káva zlepšuje funkciu pľúc a citlivosť na inzulín a znižuje zápal v tele.

Káva a MOZOG

Káva je, podľa našich najlepších vedeckých znalostí, skvelá aj pre zdravie tvojho mozgu. Chráni ho. U ľudí, ktorí ju pijú, bolo zaznamenané znížené riziko vzniku Parkinsona aj Alzheiemera (Dean & Ayesha Sherzai, MD, The Best Foods to prevent Alzheimer’s). Káva však zlepšuje mnoho aspektov a funkcií tvojho mozgu – vrátane krátkodobej pamäte, nálady, energie, reakčných časov a pod. Znižuje aj mentálnu únavu, máš po jej požití rýchlejšie a lepšie reakcie, si schopná sa lepšie sústrediť, dlhšie udržíš pozornosť a máš lepšiu schopnosť riešiť problémy… a ešte k tomu tak krásne chutí a vonia!

Káva ako DOPING

Káva je známa aj medzi športovcami ako legálny doping. Zvyšuje totiž fyzický výkon, dostupnú energiu, a tým pozitívne vplýva na jej výdaj, znižuje únavu pri fyzickej aktivite, zlepšuje fyzické funkcie, zlepšuje pocit sviežosti a prebratia. Skrátka, taký bežec si po vypití kávy vie zrýchliť, teda zlepšiť svoj čas a kulturista zas dá viac opakovaní pri rovnakej záťaži. www.healthline.com

Dáva preto zmysel dať si silnú šálku kávy tak pol hodiny až hodinu pred tým, ako sa chystáš na nejaký športový výkon (3-6 mg/kg váhy).

Musíš mať ten správny GÉN

Káva má ďalej priaznivé účinky aj na vznik kardiovaskulárnych chorôb a riziko infarktu. Avšak neplatí to pre každého. Každý sme totiž iný a sú medzi nami individuálne rozdiely. Záleží na tom, či si POMALÝ alebo RÝCHLY „metabolizovač“ kávy, teda, či máš taký jeden gén potrebný pre detoxifikačný enzým v pečeni, ktorý metabolizuje kofeín.

Väčšina ľudí metabolizuje kávu, teda kofeín, rýchlo. Títo majú potom nižšie riziko vysokého krvného tlaku či infarktu. Dokonca pre nich platí, že čím viac kávy, tým vyššia ochrana. Ale tí, čo kávu metabolizujú pomaly, môžu mať až 4x vyššie riziko infarktu a vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení z pitia kávy. Teda u nich má káva presne opačný efekt. Je to tým, že káva u nich dvíha hladinu adrenalínu v krvi. Skrátka, musíš poznať svoj zdravotný stav.

Káva a CHUDNUTIE

Áno, ak si už niekde počula, že z kávy sa chudne, je to pravda. Kofeín sa nachádza takmer vo všetkých komerčných doplnkoch stravy na chudnutie. Je to preto, že zvyšuje metabolizmus. Tak o 3 až 11 %. Tento účinok kávy však môže časom klesať u ľudí, ktorí pijú kávu dlhodobo.

Aká je NAJZDRAVŠIA káva?

Nie je káva ako káva. Kvalita kávy sa totiž môže veľmi výrazne líšiť. A to nehovorím o organickej či neorganickej. Hovorím o obsahu kyseliny chlorogénovej (chlorogenic acid – CGA) v káve. Je to polyfenol, teda antioxidant, obsiahnutý v káve. Platí, že čím vyšší obsah CGA káva má, tým lepšie pre teba – tým vyšší obsah antioxidantov. Pražením sa však obsah CGA znižuje a ničí. Silne pražená káva nebude preto tou najlepšou voľbou. Na druhej strane, nejaké to praženie je nevyhnutné, keďže znižuje obsah pesticídov a plesní v káve.

Káva s MLIEKOM?

Nedávno som niekde počula, že mlieko v káve negatívne ovplyvňuje jej pozitívne zdravotné účinky. Ale nevedela som, ako a či to je naozaj tak. Až kým som nenarazila na toto video Dr. Gregera. Čaj, mám na mysli ten zelený, má úžasné ochranné účinky na funkciu našich artérií. No a jedna vedecká štúdia z roku 2006 preukázala, že mlieko tieto účinky čaju blokuje. A to až do takej miery, že keď si pridáš do čaju mlieko, ako by si ten zelený čaj vôbec nevypila!

A to isté sa zistilo aj o káve a mlieku. Jednoducho, ak si pridáš do kávy mlieko, antioxidačná aktivita polyfenolov z kávy (najmä toho CGA) sa výrazne zníži a väčšina antioxidantov z kávy sa nedostane do tvojej krvi. Ak si dáš napríklad presso s mliekom (teda asi cca 17 ml mlieka) znížiš tak absorpciu antioxidantov až o 62 %. Ak si však dáš latéčko či kapučínko (čiže cca 100 ml mlieka do kávy) zablokuješ tak až 95 % antioxidantov v nej! https://nutritionfacts.org/video/does-adding-milk-block-the-benefits-of-coffee/

Sójové či iné rastlinné mlieka tento blokujúci účinok nemajú, a teda, ak kávu nevypiješ čiernu, s týmito mliečkami si tvoja šálka kávy zachová aj všetky svoje zdravotné benefity.

Je káva zlá pre ŽENY?

Alisa Vitti, americká odborníčka na ženské hormóny, ženský cyklus, PMS, plodnosť a problémy s tým spojené, zas tvrdí, že ženy by vraj kávu nemali piť vôbec. S mliekom či bez. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Dvíha nám vraj inzulín a kortizol, a to ovplyvňuje aj iné – reprodukčné hormóny, a spôsobuje celkovo hormonálnu nerovnováhu. Navyše, káva vraj odvádza z tela minerály a vitamíny, ktoré napomáhajú hormonálnej rovnováhe, ako napríklad vitamín B, folát a magnézium.

No a aby toho nebolo málo, káva vraj môže spôsobovať aj vznik cýst v prsníkoch, môže byť dôvodom neplodnosti a potratu a, v neposlednom rade, jej kyslosť spôsobuje nerovnováhu v našom mikrobióme. https://www.floliving.com/3-reasons-why-women-cant-drink-coffee/

V každom prípade, Alisa neodporúča piť kávu nalačno. A s tým sa viem stotožniť aj ja. Čo sa ostatných dôvodov týka, asi si každá z nás musí sledovať svoje telo a vyhodnotiť, čo mu robí dobre a čo zle.

Káva a rakovina

Pre vyváženosť názorov spomeniem tiež Kristi Funk, MD, ktorá v rozhovore pre Food Revolution Network na tému Cancer-Kicking Superfoods hovorila aj o káve. Existuje vraj niekoľko štúdií, ktoré hovoria, že pitie väčšieho množstva kávy (t. j. 5 až 6 šálok za deň) môže výrazne znížiť riziko rakoviny prsníka a aj iných foriem rakoviny – u chudých žien či žien s ’normálnou’ váhou. Podľa jednej štúdie to bolo až o 69 %!

Paradoxne, pitie takého istého množstva kávy riziko rakoviny prsníka u obéznych žien zvyšuje – zdvojnásobuje! Aj jedna čínska štúdia (na 35 000 ženách) to potvrdila. Išlo pritom o ženy s BMI 23, čo je v podstate normálna váha! Ďalší dôvod na to, aby si sa udržovala fit.

Hoci aj Kristi pripúšťa, že káva ti môže spôsobiť bolesť prsníkov, cysty v nich alebo ich opuch, pre väčšinu žien je, podľa nej, pitie kávy úplne v poriadku. Kristi preto radí: „Ak káva tvojim prsiam neprospieva, nepi ju!“

Káva a SPÁNOK

Asi nemusím pripomínať, že káva môže výrazne narušiť kvalitu spánku. Preto platia všeobecné odporúčania nepiť kávu neskôr ako 14:00 či 15:00 poobede. Samozrejme, treba si to na sebe vyskúšať, pretože každý sme iný a každý metabolizujeme kofeín inak a chodíme v inom čase do postele.

Tak a ja si idem uvariť kávičku.

Silvia Nipčová

Silviu nájdete tu: https://www.foodforhealth.sk/

Foto: Vendula Bročková

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

Mohlo by vás zaujímať