Piškótové cesto na sladko alebo slano pečené priamo v škrupinke od vajíčka. Vyskúšajte s nami…


Dá sa upiecť vajíčko ako vajíčko alebo veľkonočné zo škrupinky na sladko aj na slano

Dievčatko od susedov sa ma pýta: „Dá sa upiecť veľkonočné vajíčko presne také ako vajíčko?“ Odpovedám s plnou vážnosťou: „Určite, stačí ho upiecť vo vaječnej škrupinke. Keď vyfúkneš vajíčko.“ Malá susedka sa zasmeje: „Bála som sa to doma povedať, aby mi nepovedali, že zas len vymýšľam. A spravíme to?“ Bez zaváhania odpoviem: „Jasné, sú vajíčka pečené v pahrebe, upečie sa aj v rúre. Naplníme ho cestom?“

Prikývne.

„Kde ho vezmeme?“ ozve sa vzápätí. „Z vajíčka, volá sa piškótové. Vyfúkneš žĺtok, bielok, pridáme, čo treba, vrátime do škrupinky a upečieme,“ vysvetlím.
Dievčatko premýšľa: „A čo ak sa mi pri fúkaní bielok a žĺtok zmieša?“ Usmejem sa: „Upečieme zo zmiešaného.“

Ako dostať vajíčko na pečenie piškótového vajíčka zo škrupinky?

Vajíčka umyjeme, opláchneme. Na jednom konci spravíme otvor. Najprv ťukáme do škrupinky na jednom mieste pilníkom, narušíme škrupinku, prepichneme, otvor krúžením zväčšíme. Ak ideme piecť v škrupinke, veľký otvor nie je problém. Najprv vytečie bielok, potom žĺtok. Pri piškótovom ceste dáme žĺtok do jednej, bielok do druhej misky. Vajíčko zvnútra prepláchneme vodou a necháme preschnúť. Ak sa vajíčko, žĺtok a bielok premieša, nič to. Piškótové cesto sa dá upiecť aj z premiešaného.

Ak vytečie trochu žĺtka do bielka a opačne, stále postupujeme podľa receptu. Ak sa vajíčko premieša úplne, takisto. Nič nie je nemožné a nie je chybou! Len váš originálny, a tým dobrý spôsob! Akokoľvek, vždy môžete spraviť praženicu. Alebo vyliate vajíčko osoliť, okoreniť, pridať pretlačený cesnak, červenú papriku, vrátiť do škrupinky a upiecť v rúre. Napríklad. Ak máte plný sporák, vajíčka pečené v rúre prídu vhod. Dajte do jamiek na plechu na muffiny a pri 180 stupňoch pečte asi 20 – 30 minút natvrdo. Takisto sa dajú vajíčka stabilne uložiť v rúre na rošt – položíte ich, radšej na studený. A napokon tak ako pri pečení s cestom ich vždy môžeme aj na plechu a podobne stabilizovať pokrčeným alobalom – spravíte z neho pre vajíčko hniezdo.

Piškótové cesto podľa toho, koľko máme vyfúknutých vajíčok – vynásobíme podľa množstva toho, čo potrebujeme pre 1 vajíčko

1 vyfúknuté vajíčko – piškóta na sladko a na slano:

1 žĺtok, 1 bielok, štipka soli, 1 polievková lyžica práškového cukru (pri piškóte na slano cukor vynechám), 1 polievková lyžica polohrubej múky, olej alebo rozpustené maslo na vymastenie vajíčka zvnútra + trochu múky na vysypanie

  • Rúru predhrejem na 180 stupňov. Škrupinku vajíčka vypláchnem vodou, obrátim hore dnom. Nechám stiecť a preschnúť. Nalejem trochu oleja, obrátim, prebytočný nechám stiecť. Vysypem múkou. Nasypem ju do otvoru a krúžením pokryjem celú plochu. Prebytočnú múku vysypem.
  • Z bielka so štipkou soli vyšľahám suchými čistými metličkami elektrického šľahača sneh. Odložím ho do chladničky. Tam sa mu, kým pripravím ostatné, nič nestane.
  • Žĺtok vyšľahám s práškovým cukrom do bielej peny (pri piškótovom ceste na slano vyšľahám len so štipkou soli do peny). Ak šľahám najprv bielok, ten potrebuje na zdarné vyšľahanie suché, čisté metličky, žĺtku metličky od bielka neprekážajú. A ja nemusím umývať.
  • Do žĺtka primiešam lyžicou, vareškou alebo elektrickým šľahačom na minime, ak cesto pripravujem z viacerých vajíčok, múku. Zľahka premiešam.
  • Vmiešam po častiach lyžicou, vareškou alebo, ak cesto pripravujem z viacerých vajíčok, sneh z chladničky.
  • Ak pečiem jedno vajíčko alebo menej, kovový hrnček, hrnček z varného skla, keramiky a podobne vhodný do rúry vysteliem pokrčeným alobalom. Spravím pre vajíčko hniezdo, vložím ho a stabilizujem. Aby sa neprevrhlo a nevytieklo. Ak pečiem vajíčok viac, využijem plech na muffiny s otvormi – vyložím ich pokrčeným alobalom podobne ako nádobku pre jedno vajíčko.
  • Vyfúknuté vajíčko, resp. vajíčka dám do pripraveného alobalového hniezda. Cesto vlejem do vajíčkovej škrupinky. Stačí nie úplne doplna, zväčší objem. Ale aj keď sa vypečie von, nič to. Odrežem.
  • Vložím do predhriatej rúry a za 10 – 12 minút (treba sledovať, každá rúra inak pečie) upečiem. Nechám vychladnúť a olúpem.
  • Hotovo! Vychutnám – dá sa na nejeden spôsob.

  • Cesto, čo sa vypečie mimo škrupinky, odrežem. Rozmrvím v mise. Použijem ako posýpku.
  • Guličky na sladko? Premiešam s džemom a obalím v orechoch alebo kokose.
  • Guličky na slano: Rozmrvené premiešam s nátierkovým syrom, maslom, ochutím obľúbeným korením, nasekanými bylinkami a obalím v tvrdom strúhanom syre.
  • Sladké vajíčka môžete namočiť v čokoláde a obaliť v strúhanom kokose, mletých orechoch. Prekrojiť a spojiť lekvárom, sladkou plnkou. Dať si namiesto piškóty. Do neupečeného cesta v škrupinke pred vložením do rúry pridať kúsok čokolády, orecha, cukrík a podobne.

+ Vajíčka zo škrupinky na slano sa dajú využiť netradične namiesto chleba.

Môžete pridať do piškótového cesta červenú papriku, kurkumu, nasekané bylinky, korenie, kari korenie. Upečené potrieť nátierkovým syrom a obaliť v mletých orechoch na slano. V čerstvej pažítke, nasekaných bylinkách, červenej paprike, sezame, rasci, korení. Do neupečeného cesta pred vložením do rúry pridať kúsok syra, orecha a podobne.

Text, fotografia, realizácia

Maja Kadlečíková, novinárka a spisovateľka: https://marencin.sk/?autor=334&w=Maja_Kadlecikova

Korektúra: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorkaMáte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

 

Mohlo by vás zaujímať