Recept na ovseno-tvarohové guľky s ovocím. Skutočné nebíčko v papuľke.
Milujem jar-leto, lebo príroda sa prebúdza a hrá všetkými farbami sveta, a to aj na tanieri. Preto je stravovanie v tomto období jednoduchšie, nakoľko je fantastický výber ovocia, zeleniny a v našich zemepisných šírkach je obzvlášť veľmi pestrý. Nedávno som natrafila na veľmi jednoduchý a zo skúsenosti časovo nenáročný recept na ovseno-tvarohové guľky s ovocím.
Nie som veľký fanúšik kravských mliečnych výrobkov, ale tvaroh je fermentovaná potravina (aj keď kravské mlieko zahlieňuje, ochladzuje), preto v jeho prípade v lete robím výnimku. Tie guľky sú ozaj nebíčko v papuľke.
Čo sú fermentované potraviny
Fermentácia je jeden z najstarších spôsobov uchovávania potravín. V dávnej minulosti šlo prioritne o využitie zásob, no dnes mnohí odborníci vyzdvihujú fermentované potraviny kvôli ich zdravotným prínosom: sú plné priateľských baktérií a užitočných enzýmov.
Fermentácia je metabolický proces, vyvolaný mikroorganizmami a bezkyslíkovým rozpadom sacharidov na alkohol alebo organické kyseliny. Práve to uchováva potraviny v použiteľnom stave, aby sme ich mohli bez obáv jesť.
Zdravá mikroflóra v črevách
Priateľské baktérie, ktoré vznikajú fermentáciou, sú pozitívne pre tráviacu sústavu, pretože vytvárajú zdravú mikroflóru v črevách. Zdravie čriev následne ovplyvňuje celkové zdravie tela a imunitný systém. Zdravé črevá znižujú riziko:
- infekcií,
- zápalov,
- alergií,
- autoimunitných porúch.
Vyššia výživová kvalita fermentovaných potravín
Je dokázané, že fermentačný proces zvyšuje výživovú kvalitu potravín. Fermentované potraviny, ako je kombucha, miso, kvasená kapusta, jogurty a fermentované mliečne výrobky, majú dokázateľný vplyv na zmiernenie alergií, zníženie zápalov, aj chudnutie. V prípade fermentovanej zeleniny – napr. kvasená kapusta alebo kimchi – vznikajú glukozinolátové zlúčeniny, o ktorých sa predpokladá, že sú účinné v boji proti rakovine.
Ovsené vločky
Sú bezlepkové, obsahujú veľa dôležitých vitamínov, minerálov, balastných látok a antioxidantov. Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, obsahujú tiež veľa minerálnych látok (najmä horčík, fosfor, železo a zinok) a cenné vitamíny – zo všetkých obilnín má ovos najvyšší obsah vitamínu B1 a B6 a poskytuje veľa rastlinného železa. Veľa bielkovín a málo tuku.
- Obsahujú veľa vlákniny: látka betaglukán sa postará o zníženie hladiny cukru a cholesterolu v krvi, pozitívne pôsobí na inzulínovú reakciu, zaisťuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a rozmnožovanie dobrých črevných baktérií. Betaglukán spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čo vedie k pocitu sýtosti.
- Znižujú cholesterol: betaglukán, obsiahnutý v ovsených vločkách, efektívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je to spôsobené tým, že prostredníctvom betaglukánu sa vylučuje viac žlče, a tým pádom v krvi cirkuluje menej cholesterolu. Antioxidanty v ovsených vločkách, v kombinácii s vitamínom C, môžu zabrániť oxidácii LDL cholesterolu. LDL oxidácia môže spôsobiť zápaly tepien, poškodiť tkanivo a zvýšiť riziko srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice.
- Sú zdravé pri cukrovke 2. typu: znižujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú citlivosť na inzulín. Aj za túto schopnosť vďačia vločky betaglukánu. Žalúdok sa vyprázdňuje pomalšie, a tým pádom sa do krvi absorbuje menej glukózy.
- Pomáhajú proti zápche: v prípade zápchy sa podáva väčšinou preháňadlo. Síce pomôže, ale môže viesť k strate hmotnosti a horšej kvalite života. Ovsené vločky sa v pozorovaní overili ako veľmi účinný prostriedok proti zápche u starých ľudí.
- Obsahujú množstvo antioxidantov a polyfenolov: znižujú krvný tlak v dôsledku zvýšenia produkcie oxidu dusnatého. Molekula plynu oxidu dusnatého rozširuje krvné cievy, čím sa zlepšuje prietok krvi. Ovsené vločky môžu pôsobiť aj proti zápalom a svrbeniu. Antioxidanty chránia telo pred voľnými radikálmi, predčasným starnutím a pred rakovinou.
Recept na ovseno-tvarohové guľky s ovocím
- hrnček ovsených vločiek
- hrnček hrudkového farmárskeho tvarohu
- 1 vajíčko
- štipka soli
- polievková lyžica trstinového cukru Muscovado
- sezónne ovocie (slivky, marhule, čerešne, višne…)
- maslová hrudka alebo prepustené maslo, javorový sirup, karobový prášok
POSTUP prípravy
Ovsené vločky zmixujeme na múku, pridáme tvaroh, vajíčko, soľ, cukor a vymiesime cesto. Vytvoríme guľky naplnené ovocím a dáme uvariť vo vode, kým nevyplávajú na povrch. Servírujeme s roztopeným maslom, javorovým sirupom a karobovým práškom. Na dochutenie môžeme použiť aj mak, kakao, tvaroh, orechy, čokoľvek nám chutí a máme po ruke.
Poznámka: na 1 hrnček vločiek a tvarohu ide 1 vajíčko.
Autorka je športovkyňa a trénerka
Korektúry: Katarína Málková
Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/