Najlepší rebarborový koláč, aký ste kedy jedli, ale aj videli. Zasýti vás aj vizuálne…

Máte radi rebarboru? Prinášame overený recept na rebarborový koláč alias REBARBOROVÝ PUZZLE KOLÁČIK S TVAROHOM podľa Peti Nagyovej Džerengovej

Moja najobľúbenejšia hra s deťmi bola puzzle. No nielen preto mám rada rebarboru. Milujem aj jej kyselkavú chuť. Overený recept na rebarborový koláč je vyvážený aj čokoládou. Nechcela som totiž pridávať iné ovocie, ale ani viac cukru. A vyšlo to skvele. Sezóna rebarbory je krátka. Tak šup, pohrajte sa trochu ako deti.

Čo potrebujeme na rebarborový koláč?

CESTO na rebarborový koláč

  • 250 g špaldovej hladkej múky (pokojne aj normálnu)
  • 60 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 70 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 150 g práškového cukru (ja všade dávam menej, tu som dala 100g)

PLNKA na rebarborový koláč

  • 300 ml mlieka
  • 1 čokoládový puding
  • 400 g tvaroh (najlepšie hladký – ja som mala hrudkovitý, tak som ho potom rozmixovala)
  • 4 PL cukru
  • 30 g masla
  • 50 g cukru
  • cca 300 g rebarbory

Overený recept na rebarborový koláč Overený recept na rebarborový koláč – postup

Z múky, masla, jogurtu, vajíčka, cukru a štipky soli vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na cca 45 min.

Uvaríme si puding podľa návodu. Po vychladnutí zamiešame tvaroh. Aby bola plnka ešte viac čokoládová, rozpustila som posledné zvyšky mikulášovských zásob a primiešala do plnky. Nebolo toho veľa, max 40 gramov.

Rebarboru si nakrájame na cca 2 cm kúsky tak, aby mali šikmé konce. Ja som tie najhrubšie ešte prekrojila aj pozdĺžne (pokojne si teraz vyskúšajte vyskladať vzor na nečisto, aby ste nelovili kúsky rebarbory z pudingu. Začnite od stredu, vytvorte hviezdu, ktorú potom dokola vyplníte. Ak sa budete pozerať na fotku, pomôže to. Alebo si vytvorte vlastný vzor).

Rozpustíme si 30g masla, pridáme 50g cukru a kúsky rebarbory. Miešame pár minút, kým sa kúsky neobalia cukrovou polevou, potom necháme odkvapkať v sitku.

Cesto si vyvaľkáme a vložíme do formy, ktorú sme vymazali maslom. Bála som sa, čo s tým spraví jogurt, ale s cestom sa veľmi dobre pracuje. Prípadné trhliny opravte zvyšnými kúskami cesta. Vyložíme papierom na pečenie, zaťažíme suchou fazuľou a pečieme cca 12 min v rúre na 180stupňov.

Formu naplníme pudingom. Na vrch uložíme rebarboru (ak nám ostala cukrová poleva, pokvapkáme ju ňou).

Pečieme ešte 45 min. Rebarborový koláč je podľa mňa najlepší za studena na na druhý deň.

Dobrú chuť!

Viac skvelých receptov od Petry nájdete tu: https://www.instagram.com/petranagyovadzerengova/

Ďalší recept s rebarborou? Nech sa páči…

Svieži letný rebarborový koláč s pudingom

Mohlo by vás zaujímať