fbpx
Originál kulajda hubová polievka z masliakov
Masliak je výborná jedlá huba, ľahko stráviteľná, vhodná do polievok, omáčok, na nakladanie do octu v zmesi s inými hubami a na prípravu hubových jedál na rôzne spôsoby.

Recept na kulajdu z čerstvých masliakov

Robili ste už niekedy kulajdu? Ja som ju robila z masliakov obyčajných, čo je veľmi kvalitná, chuťovo výrazná huba a vďaka jej prirodzenému slizu vytvorí štruktúru, ktorá povýši túto polievku na top úroveň.

Sama o sebe je kulajda pýchou českej kuchyne.

A kedže sezóna masliakov je plnom prúde, tak ponúkam inšpiratívny recept ako ich spotrebovať.

Recept – Originál kulajda hubová polievka z masliakov

  • Cca 700g masliakov
  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • maslo
  • mleté čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkový list
  • kôpor
  • vývar
  • 250 ml sladkej smotany, alebo mlieko 400ml
  • zemiakový škrob
  • 1lyžica cukru
  • ocot
  • soľ

Ako postupovať pri príprave kulajdy

Masliaky očistíme a následne pokrájame. Aby sme ich neznehodnotili, kedže majú dužinu ako špongia a pod tečúcov vodou by sa napili, tak najideálnejšie je to urobiť len navlhčenou servítkou. Zemiaky pokrájame na kocky.

Na olivovom oleji a lyžici masla opražíme cibuľu do sklovita, pridáme pokrájané masliaky, chvíľu orestujeme a následne pridáme zemiaky, tiež  mleté čierne čierne korenie, popučený cesnak a po chvíľke restovania zalejeme horúcim zaleninovým vývarom.

Pridáme cca 3 bobkové listy a nové celé korenie podľa chuti a varíme do takmer zmäknutia.

Medzitým do hladka vymiešame zemiakový škrob v sladkej smotane, pre ľahšiu verziu v mlieku, prípadne pre fajnšmekrov kombináciu oboch. Vlejeme do polievky a necháme povariť do úplného zmäknutia. Pridáme buď čerstvý alebo sušený kôpor.

Odstavíme a osladíme kryštáľovým cukrom, dochutíme octom, prípadne soľou (podľa toho, aký slaný je vývar, ktorý sme použili).

My sme kulajdu zjedli – len sa po nej zaprášilo. Úplne som zabudla na fotografiu. Tak nabudúce…

Nemáte masliaky a neviete, kde ich nájsť?

Masliak obyčajný rastie zvyčajne v húfoch od mája do novembra, najčastejšie pod dvojihlicovými borovicami, najviac v nížinných boroch, ale aj v pásme kosodreviny. Je to kozmopolitický druh, vyskytuje sa na všetkých kontinentoch, kde rastú dvojihlicové borovice. U nás je všeobecne rozšírený. My sme ich zbierali na Záhorí.

Masliak je naozaj výborná jedlá huba, ľahko stráviteľná, vhodná do polievok, omáčok, ale aj na nakladanie do octu v zmesi s inými hubami a na prípravu hubových jedál na rôzne spôsoby. Je to najchutnejší masliak vôbec. Nakladané masiaky som odfotiť stihla…

Magdaléna Krížová

Pozrite si aj iné naše recepty s príbehom

https://www.40plus.sk/category/recepty-s-pribehom/

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová