Večer si nezapnete sukňu či nohavice? Nafukuje vás? Zvýšená tvorba plynu v tenkom čreve nie je normál…

NAFUKOVANIE je častý problémNAFUKOVANIE je častý problém, o ktorom sa zo spoločenských dôvodov veľa nehovorí…

Niekedy sa rieši u lekára, niekedy si myslíme, že je to bežné a normálne... Nafukovanie je častý problém.

Ak vás trápi nafukovanie, zamysleli ste sa niekedy, kde sa ten plyn berie ..?

Človek nevie tvoriť plyn. Plyn sa v tele tvorí v čreve. Vo vnútri čreva je vonkajší svet, teda, bývajú tam cudzie živé organizmy. Voláme ich črevný mikrobióm. Mikroorganizmy pri svojom trávení  tvoria plyn.

Plyn sa tvorí v hrubom aj v tenkom čreve. Ten v hrubom je „NORMÁLNY“, vzniká najmä trávením vlákniny, teda toho, čo my sami nevieme stráviť v tenkom čreve. Okrem plynu tvoria mikroorganizmy aj veľa telu prospešných látok. Najmä, ak sú v správnom zložení. Plyn tvorený v hrubom čreve ľahko odchádza prirodzenou cestou cez konečník. Buď ráno po zobudení, pri vyprázdňovaní so stolicou,  alebo po jedle, keď sa pohne pohyb čreva-peristaltika.




Čo nie je normálne, je ZVÝŠENÁ TVORBA PLYNU v TENKOM ČREVE.

Tento plyn  robí problémy. Prečo? Hromadí sa a veľmi zle sa dostáva z tela von. Prejavuje sa to tým, že si napr. poobede alebo navečer nedokážeme zapnúť neelastickú sukňu alebo nohavice, neviete napriek úsiliu vtiahnuť brucho, máte nepríjemný tlak, bolesť, pichanie v hornej časti brucha… alebo máme vygrgovanie a reflux.  Reflux je v tomto prípade príznakom PRETLAKOVANIA hornej časti tráviaceho traktu a zlyhania „ventilov“, ktoré bránia  spätnému  chodu, teda smerom k ústam…

Čo robiť, ak ste sa medzi takýmito nafúknutými našli ?

Absolvovať vyšetrenie u lekára…. Ale okrem toho, už oddnes  môžete skúsiť upraviť tvorbu plynu v tenkom čreve svojou stravou.

Robte všetko preto, aby ste vyhladovali  mikroorganizmy žijúce v tenkom čreve.

AKO ?

  • Jedzte prirodzenú , sezónnu stravu
  • Jedzte s intervalmi. Medzi každým jedlom aspoň 4hodiny, medzi večerou a raňajkami aspoň 10 hodín
  • Uberte alebo prechodne vynechajte potraviny, ktoré majú mikroorganizmy najradšej: sladké, mliečne, pšeničné – inak FODMAP diéta

Nafukovanie je častý problém

Ak to nepomáha, pravdepodobne máte v tenkom čreve väčší neporiadok, ktorý si zaslúži pomoc

    • látky podporujúce rozkladanie potravy / rastlinný a živočíšny enzým
    • Látky podporujúce pohyb a očisťovanie tráviacej trubice
    • Látky brániace nežiadúcemu rastu mikroorganizmov v tenkom čreve / rastlinné antibiotiká/
    • Eventuálne po návšteve lekára všetky hore uvedené látky vo forme liekov

Ak stále nepomáha, hľadajte informácie a pomoc pri poruche mikrobiómu tenkého čreva – dysmikróbia alebo až veľký neporiadok – teda SIBO syndróm.

MUDr. Dana Vavricová Ďureje

LFUK Bratislava, atestácia v odbore vnútorné lekárstvo

Pracovisko: Ambulancia vnútorného lekárstva DVD MED s. r. o., Partizánske

doktorkaonline.sk

Mohlo by vás zaujímať