Figový džem je skutočná lahôdka. Pripravte si spolu s nami figový džem s medom a orechami.

Na figový džem potrebujete figy, med a orechyFigový džem – potrebujete figy, med a orechy…

Viete čo všetko obsahujú figy? Sú zdravé a nesú v sebe vitamíny a aj energiu leta a slnka. Figy sa dajú dopestovať aj na Slovensku. Nedávno, keď som sa vrátila zo stretnutia, ma na skrini od plynových hodín čakal pohárik domáceho figového džemu. Ako taký džem pripraviť? Na figový džem potrebujete figy, med a orechy – povedala mi kamarátka, ktorá mi ho nechala ako darček. Poprosila som ju o recept.

Jej džem bol výborný a zjedla som ho na dvakrát. Popoludní totiž vždy potrebujem niečo sladké. Keďže komerčné sladkosti sú zväčša nezdravé, lepšie je zhrešiť kúskom sladkého pečiva s domácim džemom.

Ak ste na figy naladený, vyskúšajte spolu s nami recept od Martiny Briatkovej.

Ingrediencie na figový džem 

Jediné, čo si treba zapamätať je pomer ingrediencií. A ten je 3:2:1 – 3 diely figy, 2 diely med, a jeden diel vlašských orechov. K tomu ešte kúsok badiánu (ak chcete).

Fígeľ tohto receptu je v tom, že vlašské orechy musíte namočiť na dva dni pred prípravou figového džemu do vody. Orechy do figového džemu je potrebné pravidelne preplachovať a držať ich stále namočené vo vode. Vďaka tomu stratia svoju charakteristickú trpkú chuť. Budú chutiť ako mliečne a čerstvé orechy bez šupky.

Inak to je aj tip, ako správne konzumovať orechy. Namočené.

Poďme teraz na figy. Figy pokrájame a zalejeme medom. Ak nemáte med, môžete použiť aj cukor. V tomto prípade dajte polovicu váhy fíg.

Na figový džem potrebujete figy, med a orechy

Pripravenú zmes necháme oddýchnuť cez noc. Ako vidno, tak nielen ľudia, ale aj džem je lepší, keď je oddýchnutý…

Na druhý deň povaríme zmes spolu s badiánom. Keď nemáte badián alebo ho nemáte radi, nevadí… Bude to dobré aj bez neho.

Keď má džem konzistenciu, ktorá vám vyhovuje pridáme nasekané orechy.

Povaríme spolu. Ešte horúci figový džem plníme do pohárikov.

Potom už len počkať a tešiť sa na výbornú a chutnú maškrtu.

Martina Briatková

Viete čo obsahujú figy?*

Figy obsahujú enzýmy na podporu trávenia, antibakteriálne zložky, vlákninu a vyváženú kombináciu 11 vitamínov, 14 minerálov a 14 aminokyselín (stavebných jednotiek bielkovín). Obsahujú laxatívne látky, flavonoidy, cukry, ale figy sú aj kožné alergény a ich miazga vážne dráždi oči. Figy sú pre svoj osviežujúci účinok veľmi vyhľadávanou potravinou pri anémii. Úľavu môžu priniesť ľuďom pri fyzickej, či psychickej únave. Figy sú aj výborným liekom proti kašľu. Stačí vziať asi 6 fíg, uvariť ich v pol litri mlieka, pridať med a získate prírodný liek, ktorý uľahčuje vykašliavanie.

Vedeli ste, že?

Sušené figy majú asi šesťnásobné množstvo kalórií ako čerstvé. Vysokým obsahom cukru môžu figy prispieť ku kazivosti zubov a môžu byť kontaminované plesňami.

*informácie sme čerpali zo stránky zdravopedia.sk

Ako sa pripraviť na budúcnosť?

Čo pestovať? A môže sa človek učiť sebestačnosti aj keď býva v byte?

Mohlo by vás zaujímať